Ειδήσεις

Αριστοτέλης Σπάνιας: Η ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα και η συμβολή της στην Ηλεκτρονική Υγεία


Ο όρος Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση παραπέμπει στη χρήση εργαλείων και διαφόρων συστημάτων που προσφέρουν οι ΤΠΕ (Τεχνολογία της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας) ώστε η συναλλαγή των πολιτών και της Δημόσιας Διοίκησης να γίνεται ταχύτατα, ευκολότερα, χωρίς ταλαιπωρία και με μηδαμινό κόστος.

Όπως επισημαίνει η Λευκή Βίβλος της Επιτροπής της ΕΕ «Μαζί για την υγεία: Στρατηγική προσέγγιση της ΕΕ για την περίοδο 2008- 2013» COM (2007). Οι νέες τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στη φροντίδα υγείας στα υγειονομικά συστήματα  και να συμβάλουν στη μελλοντική τους βιωσιμότητα. Η ηλεκτρονική υγεία, η γονιδιωματική και οι βιοτεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν την πρόληψη των ασθενειών, την παροχή θεραπειών και να υποστηρίξουν τη στροφή από τη νοσοκομειακή περίθαλψη στην πρόληψη και την πρωτοβάθμιαφροντίδα. Η ηλεκτρονική υγεία μπορεί να συμβάλει στην παροχή καλύτερης φροντίδας με επίκεντρο τον πολίτη καθώς και στη μείωση του κόστους καιτην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας πέρα από τα εθνικά σύνορα, διευκολύνοντας την κινητικότητα των ασθενών και την ασφάλεια.»

Η ΝΔ στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής της επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και μέσω του Gov.gr. συγκεντρώθηκαν  1530 ψηφιακές υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες μπορούν άμεσα να χρησιμοποιηθούν από τους Έλληνες πολίτες. Η ψηφιοποίηση σημαντικών διαδικασιών, όχι μόνο βοήθησε στην αμεσότητα του πολιτικού συστήματος με τον πολίτη, αλλά ταυτόχρονα μείωσε αισθητά τη γραφειοκρατία, ενώ συγκεκριμένα στην εποχή του COVID-19 εξυπηρέτησε τους πολίτες στη διαδικασία του εμβολιασμού τους.

Στόχος της ΝΔ είναι η υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας και η ισότητα πρόσβασης σε αυτή. Με τα νέα ψηφιακά συστήματα που έχουν δημιουργηθεί στην τετραετία διακυβέρνησης της ΝΔ, ο Ηλεκτρονικός Φάκελος των ασθενών αναβαθμίζεται και έχει ως στόχο να υλοποιηθεί σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.Έτσι θα υπάρχει κλινική τεκμηρίωση και δυνατότητα εισαγωγής παραγγελίας διαγνωστικών εξετάσεων και φαρμάκων από τους ιατρούς.Θα επιτρέπει επίσης στους ασθενείς εκτός του να κλείνουν ραντεβού, να υπάρχει ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ ιατρών και νοσοκομείων, όπως και έλεγχος των χρεώσεων και διαχείριση των ιατρικών αποτελεσμάτων.

Κύριομέλημα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία, είναι η διαφύλαξη της ποιότητας της υγείας των πολιτών της, η άμεση εξυπηρέτηση και γενικά η ραγδαία αλλαγή των υπηρεσιών υγείας σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη. Η σωστή και  επιτυχής χρήση των ΤΠΕ δίνει τη δυνατότητα για μια ανταγωνιστική παροχή υπηρεσιών υγείας,αναπροσαρμόζοντας τις προσφερόμενες μορφές περίθαλψης ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες και τις προσδοκίες του κάθε ασθενούς. Οι γεωγραφικές αποστάσεις εκμηδενίζονται και η εμβέλεια της διάθεσης των υπηρεσιών υγείας διευρύνεται, παρέχοντας ισότιμη πρόσβαση ακόμη και σε κατοίκους απομακρυσμένων από τα αστικά κέντρα περιοχών, κάτι που αφορά ιδιαίτερα τον νόμο μας!!!

 

Γράφει ο υποψήφιος βουλευτής Καρδίτσας με τη Ν.Δ. Αριστοτέλης Σπάνιας

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την εισαγωγή των μαθητών/-τριών για την Α Γυμνασίου στο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Εντυπωσιακή εμφάνιση των αθλητών/τριων του ΓΣ Μουζακίου στον Στίβο στο διασυλλογικό πρωτάθλημα Παίδων - Κορασίδων