Ειδήσεις

Αστέριος Γ. Βασιλάκος: Ρουτίνα … επικίνδυνης απραξίας στο Μουζάκι


 Συμπολίτισσες και Συμπολίτες, Με ανησυχία, απογοήτευση και θλίψη παρακολουθούμε και καταγράφουμε τη μελαγχολική, σκληρή, αμείλικτη και απαξιωτική ζωή στην πόλη μας, έξι μήνες περίπου μετά τους «Daniel & Elias» και τρία και πλέον χρόνια από τότε που μας σάρωσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός».

Μέχρι σήμερα και παρά τη σπατάλη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ! εν τούτοις διαπιστώθηκε ότι, Εκτός από τα χώματα που πηγαίνουν κάθε μέρα πέρα-δώθε! Τις περίεργες περιβαλλοντικές εξαιρέσεις! Τις απευθείας αναθέσεις! και τις τελευταίες συσκέψεις των συμμέτοχων! με υπουργούς για δήθεν προτεραιοποίηση κοιμισμένων! και σε αγρανάπαυση έργων! Κανένας άλλος δείκτης δεν ανταποκρίθηκε! στις ανάγκες του σήμερα, αλλά ούτε και στις μελλοντικές προκλήσεις του αύριο.

Είναι θλιβερά εκνευριστική η τετραετούς θητείας εικόνα κατασκευής δήθεν αντιπλημμυρικών έργων αποκατάστασης βλαβών! με αθρόες και άσκοπες μετακινήσεις χαλικιών και αναχωμάτων! με αυθαίρετους και ανεξέλεγκτους δανειοθαλάμους! με εργοτάξια! Λατομεία! Διαχωριστές! περίεργες αμμοληψίες! αέρια ρύπανση! και γενικότερα με απώλεια! αίσθησης πραγματικότητας! περιβαλλοντικής! Υπευθυνότητας και αυτοδιοικητικής ευθύνης.

Τέσσερα χρόνια βιώνουμε Ποτάμι λαθών! Παραλείψεων! και έναν εφιάλτη προκλητικής ανευθυνότητας, αδράνειας, έλλειψης σχεδίου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και αδιαφορίας με κατακρημνισμένους δρόμους! πεσμένα τοιχία αντιστήριξης! κατεστραμμένα στηθαία ασφαλείας! και εγκαταλειμμένες πανάκριβες πλαστικές επενδύσεις συρματοκιβωτίων να κρέμονται! στην κοίτη του Παμίσου.

Περίπτωση Μελέτης  συνεπειών που έχουν οι αυθαίρετες, ανεξέλεγκτες και χωρίς σχέδιο επεμβάσεις σε κοίτη Ποταμού και στα παρόχθια αποτελεί πλέον το Μουζάκι! γιατί προφανώς τα δήθεν έργα! που έγιναν μετά τον Ιανό ήταν χωρίς κανένα νόημα! και όπως διαπιστώθηκε από Daniel&Elias, αποτελούν κομμάτι του κύκλου αέναων παρεμβάσεων που καταστρέφονται και μετά ξανακατασκευάζονται κ.ο.κ.

Κάποιοι λοιπόν υποτίθεται αρμόδιοι αδιαφορούν, δεν λογοδοτούν και δεν παίρνουν καμία ευθύνη για τα αυτονόητα που παραλείπονται στον τόπο μας, δοκιμάζοντας κατ αυτόν τον τρόπο την αντοχή και την υπομονή μας απέναντι στο τεράστιο και σχεδόν μη αναστρέψιμο περιβαλλοντικό, υγειονομικό, οικονομικό και ηθικό αποτύπωμα της μεγάλης και επαναλαμβανόμενης βλάβης και ζημίας, υποβαθμίζοντας ανεπίστρεπτα τη ζωή μας και τις αισθητικές μας αξίες.

Είναι τραγικό και ψυχικά ακατόρθωτο για τους Μουζακιώτες να αναζητούν όνειρα! και ελπίδες!σε όψιμες και ατεκμηρίωτες δήθεν διεκδικήσεις Φράγματος! στα γκρεμισμένα Γυμναστήρια! Κ. Υγείας! πλημμυρισμένα Σπίτια! Εκκλησίες! βουλωμένα Φρεάτια! και στο μπουκωμένο και ακαθάριστο ρέμα Παλαιοχωρίτης!

Ένα καθηλωτικό κοινωνικό δράμα ανησυχητικής αδιαφορίας! είναι πλέον η καθημερινότητα του Μουζακίου, με θλιβερό επακόλουθο την «Ώρα Καθεύδειν…»

 

Γράφει ο Αστέριος Γ. Βασιλάκος, Γραμματέας Περιβαλλοντικής Οικολογικής Παρέμβασης Μουζακίου

Προηγούμενο άρθρο Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ν. Καρδίτσας συγκαλεί Γ.Σ.
Επόμενο άρθρο Λευτέρης Αυγενάκης: Δημιουργούμε ενιαίους φορείς διαχείρισης των υδάτων