Ειδήσεις

Αστέριος Βασιλάκος: Αμίαντος σκεπάζει τον οικισμό σεισμόπληκτων στο Μουζάκι


Συμπολίτισσες και Συμπολίτες, Ύστερα από διαμαρτυρίες κατοίκων του Οικισμού Σεισμοπλήκτων Μουζακίου και κατόπιν αυτοψίας διαπιστώσαμε ότι, οι περισσότερες από τις αμιαντοσκεπές των σπιτιών τους παραμένουν στη θέση τους,παρά τα εμφανή σημάδια «κούρασης» λόγω διατάραξης, επιβάρυνσης και  πεντηκονταετούς θητείας (1974).

Γεμάτες είναι οι «στέγες, οι ρούγες και τα μονοπάτια» από εμφανώς διαταραγμένα! αμιαντούχα υλικά, παρά τις υποσχέσεις και τις διαχρονικά φιλόδοξες και περίεργες!αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου (2017/2020), οι οποίες κατά πληροφορίες και όπως προκύπτει δεν έχουν υλοποιηθεί και παραμένουν ανεκτέλεστες.

Ανήσυχοι, εκτεθειμένοι στον αμίαντο και με αγωνία, περιμένουν αυτοί οι άνθρωποι χρόνια τώρα να γίνουν πράξη όσα προβλέπονται, σχετικά με Πρωτοβουλίες καταγραφής! Προτάσεις, Μελέτες! Χρηματοδοτήσεις! Ειδικές Επιτροπές! για νέο ΕΣΠΑ και Εξοικονομηση κατ οικον, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία αντικατάσταση αμιαντοσκεπών.

Δυστυχώς όμως και μέχρι σήμερα δεν γνωστοποιήθηκε «τήρηση της αρχής διαχείρισης διαταραγμένων προϊόντων αμιάντου και κανένα μέτρο δεν ελήφθη προκειμένου, αδαπάνως για τους κατοίκους να προστατευτεί η δημόσια υγεία στην κωμόπολη του Μουζακίου».

Ύστερα από αυτά οι αμιαντοσκεπές παραμένουν άθικτες! χωρίς να γίνει τουλάχιστον μία δειγματοληψία και ένας έλεγχος! αέρα και υλικών για τον προσδιορισμό παρουσίας αμιάντου στους χώρους που ζουν, κινούνται και εργάζονται καθημερινά πολλοί άνθρωποι!

Είναι χρέος πλέον της Πολιτείας να διερευνήσει και να ελέγξει τον «αμιαντούχο Οικισμό» καθ ότι,προ πολλών ετών παρέδωσε εκεί για χρήση σπίτια με σκεπές αμιάντου! και τώρα προκύπτει υποχρέωση αντικατάστασής τους, αποδεχόμενοι την αρχή,«ο ρυπαίνων πληρώνει» και την περιβαλλοντική ευθύνη για το ότι,«Ο αμίαντος βλάπτει σοβαρά την υγεία μας…».-

 

Γράφει ο Αστέριος Βασιλάκος, Γραμματέας Περιβαλλοντικής Οικολογικής Παρέμβασης, Σύμβουλος Κοινότητας Μουζακίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπ. Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας
Επόμενο άρθρο Κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Καρδίτσας