Ειδήσεις

Αστέριος Βασιλάκος: Απορίας άξιον … η διεκδίκηση του φράγματος Μουζακίου


Αγαπητοί Πολίτες, Ανησυχία προκάλεσε τελευταία το αόριστο! μπαράζ δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων του Δήμου Μουζακίου σχετικά με τη σύσταση επιτροπής διεκδίκησης! κατασκευής του φράγματος Μουζακίου.

Κατά γενική ομολογία οι δηλώσεις ήταν ατεκμηρίωτες εκτός πραγματικότητας και επικίνδυνες! καθότικαι όπως προέκυψε ήταν απλά και μόνον, για να δρομολογηθούν δράσεις που θα αναδείξουν το θέμα και θα πιέσουν την Πολιτεία!

Υπενθυμίζουμε ότι, ο Πρωθυπουργός πρόσφατα ανέθεσε στην ολλανδική εταιρεία HVA Internasional την εκπόνηση του master plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, γεγονός το οποίο ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε στους Φορείς!

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι, από τον νέο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κουρέτα και χωρίς καμία πίεση!συστάθηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το ίδιο θέμα!

Κατά συνέπεια λοιπόν και επειδή όλα αυτά τα πραγματικά γεγονότα δημιουργούνερωτηματικά για τη χρησιμότητα και τη σκοπιμότητα σύστασης! της προαναφερόμενης επιτροπήςκαι μάλιστα στο συγκεκριμένο χρόνο που ανακοινώθηκε! Οι Πολίτες δεν πείθονται και σωστά ζητάνε να μάθουν, Τι και Ποιο Φράγμα δια απλού και μόνον λόγου υποτίθεται ότι διεκδικεί! Ο Δήμος Μουζακίου;

Αυτό!Που αρχικά προτάθηκε και σχεδιάστηκε (Απ. Κουτσοκώστας 1925-Στ. Μαγειρίας ΔΕΗ 1972, 1986)με όλα τα στοιχεία εκείνης της εποχής;

Ή κάποιο άλλο με επικαιροποιημένη μελέτη Φράγμα Ενεργειακό! Αρδευτικό!Μεταφοράς και Αποθήκευσης Νερού! Εκτροπής Άνω Ρου Αχελώου! Συνδετήριο με τη Συκιά!Κι αν Ναι μήπως Μόνοι μας δημιουργούμε Κίνδυνο Χρηματοδότησης;

Αξίαεδώ έχει και υποχρεούμαστε να το θέσουμε υπόψη της Επιτροπής του Δήμου Μουζακίου ότι, σύμφωνα με τον κ. Θάνο Γιαννακάκη συντονιστή δράσεων για λύσεις από τη φύση! του WWF!το φράγμα στο Μουζάκι, «Δεν θα λύσει το πρόβλημα, αντίθετα μπορεί και να το επιδεινώσει!Με τόσο μεγάλες ροές θα θέλει ξεμπάζωμα κάθε πέντε χρόνια! Ενώ αν σπάσει η καταστροφή θα είναιπολλαπλάσια!

Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να αποκατασταθεί η κοίτη στο αρχικό πλάτος της».

Εξ αιτίας λοιπόνόλων αυτών! διαπιστώνεταιότι, σήμερα οι προαναφερόμενες επιτροπές προτείνουν ως πακέτο έργων και το Φράγμα Μουζακίου! αλλάαπολύτου προτεραιότητας όμως τοποθετούντα έργα ορεινής υδρονομίας! με επιβράδυνση νερού όσο γίνεται πιο ψηλά στα βουνά! Δηλαδή μικρά ορεινά Φράγματα!

Όλα πλέον θα πρέπεινα γίνονται σε νέες βάσεις με αρωγό και συντονιστή τον Ε.Φ.Δ.Υ.Θ!την επιστημονική γνώση! την εμπειρία! το σύστημα επεξεργασίας μετεωρολογικών δεδομένων! την έγκαιρη πρόγνωση! προειδοποίηση! το Π.Δ.Κ κ.ά.

Το ολιστικό σχέδιο προστασίας της περιοχής μας απαιτεί υπευθυνότητα και σοβαρότητα, Πρέπει να γίνει κτήμα της Κοινωνίας! και όχι Πολιτική Εκμετάλλευση, Φορτώνοντας στο Φράγμα Μουζακίου!τα τυχόν προ και μετά Ιανού και Daniel Λάθη!Παραλείψεις!Αστοχίες μελετών και έργων χωρίς νόημα!Κακοτεχνίες! κ.ά.-

«Καιρός Κάποιοι να Αναμετρηθούν με Ευθύνες και Συνέπειες…»

 

Γράφει ο Αστέριος Βασιλάκος, Γραμματέας Περιβαλλοντικής και Οικολογικής Παρέμβασης Μουζακίου

Προηγούμενο άρθρο Αυγενάκης: Συμπληρωματική πληρωμή από ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία ύψους 1,3 εκ
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση-συζήτηση για τις ευρωεκλογές