Ειδήσεις

Αστέριος Βασιλάκος: Αστήρικτη … καταρρέει η παλιά γέφυρα του Μουζακίου


Αγαπητοί Συμπολίτες, «Εγκαταλείφθηκε στην τύχη του» το Αρχιτεκτονικό και Πολιτισμικό μνημείο του Μουζακίου και του Μαυρομματίου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου (1932), κατασκευάστηκε δε και εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση Ιωάννη Μεταξά (1936-1939).

Αυτό το στολίδι που ένωσε πριν από  ενενήντα περίπου χρόνια το Μουζάκι και το Μαυρομμάτιμε την ευρύτερη Περιφέρεια, από διετίας και πλέον παραμένει κλειστόλόγω του «υποσκαπτόμενου πέδιλου  θεμελίωσης κ.α.», οι αρμόδιοι δε μετά καιτην επιβάρυνση που δέχθηκε από τον Ιανό και τους σεισμούς, αντί να το ενισχύσουν το εγκατέλειψαν!

«Πέφτει καθημερινά! η Γέφυρα και η πεζογέφυρα της Ιστορίας, της Παράδοσης, της ανάπτυξης και των Αναμνήσεων, κανένας όμως δε δίνει σημασία στις ρωγμές, στους αρμούς διαστολής που άνοιξαν, και στην καθίζηση ή τη στροφή των μεσοβάθρων. Όπως βλέπετε βυθίστηκε! καιέγινε ανισόπεδο! το κατάστρωμα της γέφυρας, τα παραπέτα δε έγειραν!προς το ποτάμι».

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν τάχιστα σε οπτική επιθεώρηση,ελέγχους, μελέτες και εργασίες προστασίας και ενίσχυσης,λαμβάνοντας άμεσα μέτρα συντήρησης, αποκατάστασης και φροντίδας. Είναι ασφυκτική η πίεση, δε μπορεί να περιμένει άλλο!

Είναι ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας, διαρκής απαίτηση της Κοινωνίας και δέσμευση για την  πολιτισμική μας κληρονομιά η Παλαιά Γέφυρα να υπάρχει, να είναι Οδός Ανοιχτή και

να λειτουργείμε τον απαιτούμενο συντελεστή ασφάλειας, προκειμένου να έχει αντοχή στο χρόνο και αξιόπιστη συμπεριφορά σε σεισμικά φαινόμενα και σε φορτία κυκλοφορίας.

Έχουμε καθήκον και υποχρέωση να αποδώσουμε στην κοινωνία για αξιοποίηση,

«Μία γέφυρα που ενώνει και δεν αιωρείται…».- 

 

 

Γράφει ο Αστέριος Βασιλάκος, Γραμματέας Περιβαλλοντικής Οικολογικής Παρέμβασης, Σύμβουλος Κοινότητας Μουζακίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests σε περιοχές της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συνάντηση προέδρου ΣΘΕΒ με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα