Ειδήσεις

Αστροβραδιά στο 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο


Μια ξενάγηση στους αστερισμούς του χειμερινού ουρανού είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθητές και μαθήτριες του 1ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου, μια βραδιά που το επέτρεψε ο καιρός και οι καθαροί ουρανοί.

Οι αστερισμοί είναι αυθαίρετα σχήματα, που δημιουργούν φωτεινοί αστέρες σε τμήματα της ουράνιας σφαίρας, στα οποία οι άνθρωποι από τα αρχαία χρόνια διέκριναν ομοιότητες με ζώα, θεότητες ή πράγματα του περιβάλλοντός τους, και ακόμη εποίκησαν με μύθους θεών και ηρώων.

Ο Ωρίωναςαποτελεί ίσως τον μεγαλοπρεπέστερο αστερισμό του χειμερινού ουρανούκαι καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του ουράνιου θόλου. Χαρακτηριστικό αστέρι του είναι ο Μπετελγκέζ (Betelgeuse), ένας υπεργίγαντας αστέρας από τους μεγαλύτερους και λαμπρότερους αστέρες του ουρανού. Η διάμετρός του είναι τόσο μεγάλη, που, αν βρισκόταν στο κέντρο του Ηλιακού Συστήματος, η επιφάνειά του θα έφτανε μέχρι την τροχιά του Δία, «καταπίνοντας» όλους τους εσωτερικούς πλανήτες.

Χαρακτηριστική είναι και η “ζώνη” του Ωρίωνα, που αποτελείται από τρεις αστέρες, κάτω από τους οποίους εντοπίζουμε δύο υπέροχα νεφελώματα, αυτά του Ίππου και του Ωρίωνα, που αποτελούν περιοχές γέννησης νέων αστέρων.

Αριστερά του Ωρίωνα βρίσκεται ο αστερισμός του Μεγάλου Κυνός, με το λαμπρότερο αστέρι του χειμερινού ουρανού, τον Σείριο.

Κοιτάζοντας προς τον Βόρειο ουράνιο θόλο, εντοπίζουμε εύκολα τη Μεγάλη Άρκτο, που η μία της πλευρά, αν προεκταθεί, μας οδηγεί στον Πολικό Αστέρα της Μικρής Άρκτου. Στους βόρειους αστερισμούς ανήκουν και ο Κηφέας και η Κασσιόπη, εύκολα αναγνωρίσιμοι από το χαρακτηριστικό τους σχήμα, και συνοδευόμενοι από τον σχετικό μύθο.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί, Παπανούσκας Μιχαήλ και Κυρίτση Χριστιάνα, και οι μαθητές και μαθήτριες του Ομίλου Αστρονομίαςανανεώνουν το ραντεβού τους για νέες νυκτερινές παρατηρήσεις, με το σύγχρονο κατοπτρικό τηλεσκόπιο που διαθέτει το σχολείο μας, στο χειρισμό του οποίου έχουν ήδη εξασκηθεί,  ευχόμενοι καθαρούς ουρανούς!

 

Προηγούμενο άρθρο Εγγραφές μαθητών/τριών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2024-25
Επόμενο άρθρο Συνάντηση φαντασμένου με το Θεό - Ευθυμογράφημα Κώστα Βλάχου