Ειδήσεις

Αυγενάκης: Με τη θετική στάση των Επιμελητηρίων ανοίγονται επιχειρηματικές προοπτικές για τους αγρότες


Την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να λειτουργήσει Τμήματα Αγροτών εντός των Επιμελητηρίων, ανέλυσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σε σύσκεψη με εκπροσώπους των επιμελητηρίων από όλη την Ελλάδα, που έγινε με φυσική παρουσία και με τηλεδιάσκεψη, στο Επιμελητήριο Καρδίτσας.

Στην ανοικτή αυτή διαβούλευση συνολικά μετείχαν 50 εκπρόσωποι από τα 59 Επιμελητήρια της χώρας οι οποίοι αντιμετώπισαν θετικά τις προτάσεις του ΥπΑΑΤ.

Στόχος της ρύθμισης που έρχεται στη Βουλή, είναι να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα και να προσφέρει γνώσεις στους αγρότες, μέσα από την ανάπτυξη προγραμμάτων της ΕΕ.

Πρόταση του Υπουργού είναι η λειτουργία ξεχωριστού Μητρώου Αγροτών το οποίο θα ενημερώνεται από το ΥπΑΑΤ και η διαχείριση – εφόσον το επιθυμούν- θα γίνεται από τα Επιμελητήρια, ενώτο κόστοςθα καλύπτεται απ’ ευθείας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη πληρωμή των συνδρομών και θα αποφέρει επί πλέον εισόδημα στον διαχειριστή. Η λειτουργία Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια θα είναι προαιρετική.

Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, «τα επιμελητήρια είναι ένας χώρος που οι αγρότες μπορούν να αναπτύξουν πρόσθετες επιχειρηματικές δραστηριότητες», επισήμανε.

Η πρόταση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έγινε αποδεκτή από την πλειονότητα των συμμετεχόντων.

Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων κάλεσαν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Επιμελητηρίων που θα γίνει για το ζήτημα των Αγροτικών Τμημάτων.

Στη σύσκεψη από πλευράς ΥπΑΑΤ μετείχαν, επίσης, οι υφυπουργοί Σταύρος Κελέτσης και Διονύσης Σταμενίτης και οι ΓΓ Δημήτρης Παπαγιαννίδης και Κώστας Μπαγινέτας.

Μετά τη δίωρη συνεδρίαση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε τα εξής:

«Εμπιστευόμαστε τον επιμελητηριακό κόσμο, τα Επιμελητήρια της χώρας και τις διοικήσεις τους και σε συνεργασία με τον αρμόδιο για τα Επιμελητήρια Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα προχωρήσαμε σε μια διάταξη που περιλαμβάνει τη δημιουργία Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας, προαιρετικά φυσικά, εφόσον διαπιστώσουν την ανάγκη οι διοικήσεις, κάτι το οποίο – όπως διαπίστωσα – από την ανοιχτή συζήτηση που είχαμε, είτε από τους ευρισκόμενους εδώ προέδρους από αρκετά επιμελητήρια της χώρας είτε από αυτούς που συμμετείχαν μέσω zoom, ότι είναι θετικοί.

Είναι, λοιπόν, μια ευχάριστη μέρα. Μένει να επιβεβαιωθεί και από τη Γενική Συνέλευση που θα κάνουμε το επόμενο διάστημα.

Είναι μια ευχάριστη εξέλιξη διότι πραγματικά δημιουργείται ένας άλλος αέρας, πλέον πιο επιχειρηματικός, στον αγροτικό χώρο της χώρας μας.

Συνάμα, όμως καταθέσαμε την ανάγκη λειτουργίας ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και πλούσιου σε πληροφορίες, Μητρώου Αγροτών, το οποίο θα ανοίξει στο υπουργείο και προτείναμε να γίνει με τη συνεπικουρία, με τη διαχειριστική ευθύνη των επιμελητηρίων. Έτσι ώστε να υπάρχει και μια όσμωση των αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και μελισσοπαραγωγών της χώρας μας με τον επιχειρηματικό κόσμο σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε νομό. Αυτό είναι κάτι το οποίο, επίσης, αγκαλιάστηκε, αφού δώσαμε αρκετές εξηγήσεις.

Χαίρομαι γιατί, πλέον, υπάρχει ένας άλλος αέρας, μια άλλη αντίληψη και ένα άλλο επίπεδο συνεργασίας. Είμαι βέβαιος ότι πλέον ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας μπορεί να είναι πιο αισιόδοξος διότι αλλάζουμε σελίδα. Μπαίνουμε σε ένα άλλο κλίμα, σε μια άλλη φιλοσοφία και με τη συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης, συνολικά της κυβέρνησης, αλλά και των διοικήσεων των Επιμελητηρίων της  χώρα μας, θα καταφέρουμε να κάνουμε πολλά και χρήσιμα.

Σε αυτή τη συζήτηση έχουν ρόλο οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, φυσικά η ΕΘΕΑΣ, οι Ομάδες Παραγωγών και φυσικά οι Συνεταιρισμοί και όλοι οι εμπλεκόμενοι, όπως το κάνουμε πάντα, για να γίνει κατανοητό το όφελος και τι ανοίγεται στους ορίζοντές μας το επόμενο διάστημα».

 

Προηγούμενο άρθρο 317 νέες επιχειρήσεις και 75 λουκέτα στο Νομό Καρδίτσας το 2023
Επόμενο άρθρο Απαγορεύεται η διέλευση κάθε είδους οχήματος, επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου