Ειδήσεις

Μπ. Παπαδόπουλος: Να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις ζημιών στις καλλιέργειες απ’ την πρόσφατη καταιγίδα


Την παρέμβαση της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ προς τον ΕΛΓΑ, όσον αφορά τις άμεσες εκτιμήσεις ζημιών στις καλλιέργειες του Ν. Καρδίτσας που πλήγηκαν από την πρόσφατη καταιγίδα,  ζήτησε με τοποθέτησή του ο τέως Δήμαρχος Σοφάδων και μέλος της Επιτροπής Μπάμπης Παπαδόπουλος. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«Αντιλαμβάνομαι ότι ο ρόλος της Επιτροπής ξεπερνάει τα προβλήματα που εστιάζονται γεωγραφικά και αποτελούν ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος. Δυστυχώς όμως υπάρχουν ορισμένες ακραίες περιπτώσεις για τις οποίες η Επιτροπή επιβάλλεται να επιλαμβάνεται επ’ αυτών επιδεικνύοντας την έμπρακτη συμπαράστασή της.

Μια τέτοια ακραία περίπτωση έχουμε δυστυχώς στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Γνωρίζετε όλοι την τεράστια και εκτεταμένη καταστροφή που προκάλεσε ο Ιανός πέρυσι όχι μόνο στις δημόσιες υποδομές αλλά και σε αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις καθώς και στο σύνολο σχεδόν των καλλιεργημένων, τότε, εκτάσεων. Μεσολάβησαν περίοδοι ακραίου και άκαιρου παγετού που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες. Πέραν όλων αυτών όμως, πριν λίγες ημέρες, στις 20/6/2021, ήρθε επιπρόσθετα και μια υπερκυτταρική καταιγίδα, όπως την χαρακτήρισαν οι επιστήμονες,που προκάλεσε μια καινούρια ολοκληρωτική καταστροφή σε 100.000 στρέμματα καλλιεργημένων εκτάσεων στους Δήμους Σοφάδων, Παλαμά, Καρδίτσας και Φαρκαδόνας.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά λοιπόνεκατοντάδες αγροτικές οικογένειες καλούνται να διαχειριστούν καταστροφή νιώθοντας πλέον το οικονομικό τέλμα να τους στραγγαλίζει και την απόγνωση να γιγαντώνεται.

Αν και οι Δήμαρχοι της περιοχής έχουν κάνει σχετικές παρεμβάσεις προς τον ΕΛΓΑ, πιστεύω όμως ότι και η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ οφείλει να στείλει το δικό της μήνυμα αλληλεγγύης γι αυτό και προτείνω:

  1. την έκδοση ενός ψηφίσματος συμπαράστασης και
  2. την παρέμβασηστην Διοίκηση του ΕΛΓΑ με θέμα την ενίσχυση των κλιμακίων εκτιμήσεων ζημιών έτσι ώστε να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις ζημιών, που αποτελεί και το φλέγον ζήτημα αυτή τη στιγμή»

Η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ έκανε δεκτή την πρόταση του κ. Παπαδόπουλου και ο Πρόεδρος κ. Τζιαχρήστας Δημ., πρώην Δήμαρχος Δομοκού, δεσμεύθηκε για τις σχετικές ενέργειες προς τον ΕΛΓΑ που θα επισημαίνουν την αναγκαιότητα της άμεσης εκτίμησης των ζημιών.

Προηγούμενο άρθρο Συγχαρητήρια του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου στην Αναγέννηση
Επόμενο άρθρο ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Μουζακίου: Αγανάκτηση για το κλείσιμο του Υποκαταστήματος Πειραιώς