Ειδήσεις

Χάνονται έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 7.000.000 € – Άρθρο του Γιάννη Γεννάδιου, Υποψηφίου δημάρχου Καρδίτσας


Η Προγραμματική Περίοδος ΕΣΠΑ 2014-2020 κλείνει οριστικά τον κύκλο της στις 31/12/2023. Μέχρι αυτή την ημερομηνία πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που έχουν ενταχθεί και να έχουν υπογραφεί οι βεβαιώσεις περαίωσης. Τα έργα που δεν έχουν ξεκινήσει χάνονται και αυτά που είναι ημιτελή πρέπει να ολοκληρωθούν με πόρους του δήμου, αλλιώς ο δήμος καλείται να επιστρέψει τα χρήματα που έχει πάρει.

Για τον Δήμο Καρδίτσας η κατάσταση είναι αποθαρρυντική. Τα περισσότερα έργα που ήταν ήδη ενταγμένα, είτε δεν έχουν ξεκινήσει, είτε δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν, με την υλοποίηση του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης να βρίσκεται μόλις στο 30%. Αν επιχειρήσουμε να απαριθμήσουμε τα έργα τα οποία δεν έχουν ξεκινήσει και επί της ουσίας έχουν απενταχθεί, θα διαπιστώσουμε απώλεια συνολικού προϋπολογισμού 6.400.000 €. Τα έργα αυτά είναι:

  1. Πλατεία νέου δημαρχείου.
  2. Πλατεία Δικαστηρίων.
  3. Διαμόρφωση και περιβαλλοντική ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων σε γειτονιές της Καρδίτσας (κατασκευή πλατειών σε Καροπλεσίτικα, Άγιο Φανούριο, Αλκιβιάδου και Μπότση καθώς και αντικατάσταση του συνόλου του αστικού εξοπλισμού των κοινόχρηστων χώρων της πόλης).
  4. Επέκταση του δικτύου των ποδηλατοδρόμων (Οδός Λάππα).
  5. Αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης και επέκταση χρήσης κοινόχρηστων ποδηλάτων.
  6. Ανοιχτό κέντρο εμπορίου (open mall).

Επίσης το έργο: «Κατασκευή κτιρίου και προμήθεια εξοπλισμού για πολυχώρο κοινωνικής αλληλεγγύης (κοινωνικό παντοπωλείο και δομή υποστηριζόμενων διαμερισμάτων)» προϋπολογισμού 900.000 € βρίσκεται στο αρχικό στάδιο και δεν πρόκειται να τελειώσει, οπότε πρέπει να βρεθούν πόροι από τον ήδη χρεωκοπημένο Δήμο Καρδίτσας ώστε να ολοκληρωθεί για να μην κληθούμε να επιστρέψουμε τα χρήματα.

Η αδυναμία της αυτοδιοίκησης να αξιοποιεί τους πόρους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων έχει εντοπιστεί στη βιβλιογραφία. Η αναποτελεσματικότητα όμως και η απάθεια της σημερινής διοίκησης ξεπερνάει σαφώς τον μέσο όρο. Η δημοτική αρχή έχει δηλώσει με κάθε τρόπο την αδιαφορία της σχετικά με το ΕΣΠΑ. Μοναδικό της ενδιαφέρον αποτελεί η κατανομή των αποζημιώσεων σε ιδιώτες και τα έργα αποκατάστασης των καταστροφών που μπορεί να υλοποιεί με απευθείας αναθέσεις.

Είναι βέβαιο ότι η δημοτική αρχή θα απαντήσει ψευδώς ότι τα χρήματα δε χάνονται, μεταφέρονται στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Αυτό όμως δεν ισχύει καθώς η μεταφορά των ίδιων έργων στερεί από τον δήμο μας τα επόμενα που θα μπορούσε να διεκδικήσει. Εάν τα έργα αυτά είχαν υλοποιηθεί, στο νέο ΕΣΠΑ θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε επιπλέον μελέτες και έργα, ώστε ο Δήμος Καρδίτσας να απολάμβανε το άθροισμα των δύο Προγραμματικών Περιόδων. Ο κ. Τσιάκος μας έχει καταδικάσει σε μια ανεξήγητη απώλεια της τάξης των 7 εκατ. ευρώ.

Είναι να απορεί κανείς. Σε ένα δήμο που έχει ανάγκη να ορθοποδήσει έπειτα από δεκαετή οικονομική κρίση και αλλεπάλληλες θεομηνίες, η απερχόμενη διοίκηση εγκαταλείπει τα μοναδικά έργα που μπορούν να προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην τοπική κοινωνία. Ενώ η ΚΕΔΕ διεκδίκησε τη συμμετοχή των δήμων στην εξειδίκευση των Τομεακών Προγραμμάτων, ώστε ο χαρακτήρας των έργων να συνάδει με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, η δημοτική αρχή τα εγκατέλειψε ολοσχερώς. Πρόκειται για αγνή ανικανότητα ή για συνειδητή επιλογή; Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις σχετικές απαντήσεις.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πρωτομηνιάτικος Αγιασμός
Επόμενο άρθρο Παράταση των επιδομάτων στέγασης και εγγυημένου εισοδήματος