Ειδήσεις

Χωρίς απρόοπτα η επιστροφή στα θρανία – Πόσοι απουσίασαν λόγω covid


Χωρίς απρόοπτα και ιδιαίτερα πολλές απουσίες έγινε η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών της Καρδίτσα στα θρανία (μετά τις γιορτές) τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Επικοινωνήσαμε με τους Δ/ντές της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Καρδίτσας και σας μεταφέρουμε αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων και τα νέα μέτρα προστασίας που ισχύουν.

Στην Α/θμια

Όπως μας ανέφερε ο Δ/ντής της Α/θμιας Εκπ/σης κ. Αθανάσιος Μπότας, λόγω covid απουσίασαν τη Δευτέρα 80 μαθητές και 20 εκπαιδευτικοί, ενώ υπήρξαν και ορισμένοι γονείς που επέλεξαν να κρατήσουν προληπτικά τα παιδιά τους στο σπίτι.

Το θέμα της κάλυψης των εκπαιδευτικών καλύφθηκε με σχετική αναμόρφωση των αναθέσεων.

Οι σχολικές μονάδες είχαν ήδη παραλάβει τα self tests και κάποιοι τα πήραν το πρωί από εκεί προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν και να αποδειχτεί ότι όλα είναι καλά.

 

Στη Β/θμια

Όπως μας επισημαίνει ο Δ/ντής της Β/θμιας Εκπ/σης κ. Σωκράτης Παππάς, 132 ήταν οι μαθητές που απουσίασαν λόγω νόσησης από κορωνοϊό και 31 οι εκπαιδευτικοί.

Όλα κύλησαν ομαλά και με βάση τα προβλεπόμενα μέτρα.

Τα self tests είχαν παραδοθεί στα σχολεία από την Κυριακή.

 

16.000 οι μαθητές και εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα ήταν θετικοί

Στις σχολικές αίθουσες επέστρεψαν 1,5 εκατομμύριο μαθητές και εκπαιδευτικοί μετά τις διακοπές των εορτών την ώρα που από τα self test που έχουν διενεργηθεί τις προηγούμενες ώρες, εντοπίστηκαν σχεδόν 16.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί να είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

Σημειώνεται πως στην περίπτωση που βγει θετικό το self test, θα πρέπει να γίνει επιβεβαίωση με εργαστηριακό τεστ, δηλαδή με rapid ή PCR (μοριακό). Έτσι, με βάση το νέο πρωτόκολλο, όλος ο μαθητικός και εκπαιδευτικός πληθυσμός θα κάνει σήμερα ένα νέο, δεύτερο self test για την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη.
Μιλώντας για τα self test στα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε πως έγινε τεστ σε 1,6 εκατ. Ανθρώπους, αριθμό που αποτελεί τον μεγαλύτερο που έχει γίνει μαζικά μέχρι σήμερα στη χώρα. «Έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής, 15.547 κρούσματα», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, λέγοντας πως αυτά δεν θα είχαν βρεθεί χωρίς τα self test και θα μπορούσαν να προκαλέσουν, ενδεχομένως 10πλάσια κρούσματα.
Από τα σχεδόν 16.000  εν δυνάμει κρούσματα, τα περισσότερα αφορούν σε μαθητές οπότε και απουσιάζουν σήμερα από τις τάξεις.  Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί καθώς τα εσπερινά λύκεια θα δηλώσουν αργότερα τα εν δυνάμει κρούσματα.

Τι ισχύει για τα self test στα σχολεία
Ειδικότερα για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, έως την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου προβλέπεται η διεξαγωγή τριών self test, και από την ερχόμενη εβδομάδα στις 17 Ιανουαρίου τα απαραίτητα self test θα είναι δύο ανά εβδομάδα, έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο, την Τρίτη και την Παρασκευή. Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι είναι υπόχρεοι σε 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
Να σημειωθεί ότι οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.
Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.
Σημειώνεται ότι συνεχίζει να ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος.

Τι θα γίνεται αν ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός διαγνωσθούν θετικοί

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ (self ή radid), η απομόνωση θα παρατείνεται.

Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (radid ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Τηλεκπαίδευση θα γίνεται κατ’ εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που περιλαμβάνουν και τις ακόλουθες:

  • Αν σε ένα σχολικό τμήμα αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.
  • Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.
  • Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση.
Προηγούμενο άρθρο Χιόνια και βροχές φέρνει ο Διομήδης στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα κούνησε και την Καρδίτσα