Ειδήσεις

Χωρίς προβλήματα η έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων


Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 14 Ιουνίου οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, με τους μαθητές των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) να εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία. Οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) αρχίζουν την Τρίτη, με τα Νέα Ελληνικά.

Στο Νομό Καρδίτσας, και όπως μας ενημέρωσε ο Δ/ντής της Δ/νσης Β΄θμιας Εκπαίδευσης κ. Σωκράτης Παππάς, όλα κύλησαν ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Από τους 594 υποψηφίους που αναμένονταν προσήλθαν οι 572, δηλαδή είχαμε 22 απόντες.

Στο Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο αναμένονταν 13 και ήταν άπαντες παρόντες.

Όλοι οι υποψήφιοι προσήλθαν έχοντας ανά χείρας τις βεβαιώσεις των self tests. Όλοι και όλα ήταν κανονικά στις θέσεις τους και σε κάθε περίπτωση τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να σχολιάσουν το κείμενο του Νίκου Γκάτσου, «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά» αλλά και απόσπασμα από τον ημερήσιο Τύπο με τίτλο: «Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο».

«Η κατάρρευση των μεγάλων αφηγήσεων για το μέλλον, οι ολοκληρωτισμοί του 20ού αιώνα και η ανάδυση σοβαρών παγκόσμιων απειλών ύψωσαν μαύρο τείχος στο αύριο, δίνοντας θέση μόνο στα ατομικά οράματα, συρρίκνωσαν όλες τις προσδοκίες στο τώρα. Όμως, η τελευταία κρίση κατάφερε ένα απροσδόκητο πλήγμα στο παρόν και στη λατρεία του, θυμίζοντας ότι το μέλλον νοηματοδοτεί κάθε μας πράξη, η απαλοιφή του σημαίνει και απαλοιφή όλης της παρελθούσας ανθρώπινης εμπειρίας» αναφέρεται στο κείμενο που δόθηκε στους υποψηφίους.

Στη συνέχεια, οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να σχολιάσουν με ποια εφόδια πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον κόσμο και πώς θα μπορούσαν οι νέοι να βελτιώσουν τον κόσμο.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Στο μεταξύ, σαφείς οδηγίες για τους υποψήφιους έχουν δημοσιοποιηθεί και έτσι, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης απαγορεύεται να έχουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας.

Παράλληλα, επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό.

Ακόμα, το μολύβι δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, εκτός αν επισημαίνεται από τις οδηγίες των θεμάτων.

Οι μαθητές θα προσέρχονται στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο Εξεταζόμενου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν κάτι άλλο για την ταυτοποίησή τους, όπως ταυτότητα ή διαβατήριο.

Εάν ο εξεταζόμενος φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, θα το παραδίδει στον πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής του εξεταστικού κέντρου, που θα το φυλάσσει σε ειδικό χώρο. Μετά τπ τέλος της εξέτασης, ο υποψήφιος θα παραλαμβάνει το κινητό του και θα αποχωρεί.

Πρόγραμμα για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2021

Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Ημερήσια και Εσπερινά Γενικά Λύκεια

  1. Τετάρτη 16/06: Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία.
  2. Παρασκευή 18/06: Κοινωνιολογία, Χημεία, Πληροφορική.
  3. Τρίτη 22/06: Ιστορία, Φυσική και Οικονομία.

Οι εξετάσεις θα αρχίσουν στις 08:30 π.μ. με διάρκεια τριών ωρών, τόσο για τους υποψηφίους Ημερήσιων όσο και Εσπερινών Λυκείων, με ώρα προσέλευσης στις 08:00 π.μ.

 

Προηγούμενο άρθρο Κ. Τσιάρας: Λύση στο πρόβλημα των βαμβακοπαραγωγών που δεν έπιασαν το πλαφόν των κιλών στην συνδεδεμένη ενίσχυση
Επόμενο άρθρο Συνεργασία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ με το Πυροσβεστικό Σώμα Θεσσαλίας