Ειδήσεις

Χρ. Τριαντόπουλος: 16,5 εκατ. ευρώ προς περισσότερους από 2.000 κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας


Στο πλαίσιο της υλοποίησης του ευρύτερου σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛΓΑ προχώρησε στην καταβολή αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας που επλήγησαν από το Μεσογειακό Κυκλώνα ‘Daniel’, αλλά και από άλλες πρόσφατες φυσικές καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Μαγνησία. Συνολικά, καταβλήθηκαν 16,5 εκατ. ευρώ προς περισσότερους από 2.000 κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας. Ειδικότερα, και όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι αποζημιώσεις καταβάλλονται μόλις 19 ημέρες από την ημέρα που έκλεισε το σύστημα υποβολής των δηλώσεων, το οποίο έλαβε δύο χρονικές παρατάσεις για να μείνει ανοικτό, ύστερα από απαίτηση των ιδίων των πληγέντων αλλά και των επισήμων φορέων τους. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο Υπουργός, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, «[…] η κατάθεση των δηλώσεων έληξε στις 20 Οκτωβρίου, η ταχύτητα με την οποία έδρασε ο ΕΛΓΑ δεν έχει προηγούμενο. Όπως, επίσης, δεν έχουν προηγούμενο οι τιμές, καθώς όπως σημείωσε, ενώ η τιμή βάσης του ΕΛΓΑ για τα βοοειδή ήταν 500 ευρώ, τελικά με παρέμβασή του ο Οργανισμός θα πληρώσει 800 ευρώ το κάθε ζώο. Αντίστοιχα στα αιγοπρόβατα, ενώ η τιμή βάσης ήταν 100 ευρώ, ο ΕΛΓΑ θα πληρώσει 125 ευρώ, ενώ για τα βελτιωμένα ενώ η τιμή βάσης ήταν 125 ευρώ ο Οργανισμός θα πληρώσει 150 ευρώ […]».

Φυσικά, στην εν λόγω καταβολή συμπεριλαμβάνονται και οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας, είτε επλήγησαν από το πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο του Σεπτεμβρίου, είτε από την πυρκαγιά του καλοκαιριού, είτε και από προγενέστερες απώλειες. Συγκεκριμένα, 255 κτηνοτρόφοι έλαβαν 1.308.289 ευρώ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από τις πλημμύρες του 2023 και έχουν ενταχθεί μέσα στη διαδικασία προκαταβολών ενίσχυσης με βάση τις νέες βελτιωμένες τιμές, οι κτηνοτρόφοι με απώλειες κατά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023, καθώς και οι κτηνοτρόφοι με ζημιές ζωικού κεφαλαίου κατά την περίοδο Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι για τις περιπτώσεις των κτηνοτρόφων με απώλειες από την πυρκαγιά του 2023, την αμέσως επόμενη περίοδο, στο πλαίσιο και του έργου της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ, θα εξεταστεί η προσαρμογή και η εναρμόνιση ως προς τα χαρακτηριστικά στοιχεία της στήριξης που ίσχυσε για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τον Μεσογειακό Κυκλώνα ‘Daniel’ και δη ως προς το ύψος της τιμής αποζημίωσης και τη διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών και της κρατικής αρωγής, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος και συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ, σημείωσε ότι «με γρήγορους ρυθμούς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛΓΑ, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων ζημιάς, προχώρησαν στην καταβολή σημαντικών προκαταβολών έναντι αποζημιώσεων για τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο κατά το πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο του Σεπτεμβρίου. Και μάλιστα, σε τιμές αποζημίωσης υψηλότερες σε σχέση με ότι ίσχυε μέχρι πριν τη μεγάλη καταστροφή. Παράλληλα, προχώρησαν και στην καταβολή των αποζημιώσεων για τις απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο κατά την πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2023. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι την επόμενη περίοδο θα συνεργαστούμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ για την εναρμόνιση των δύο περιπτώσεων. Δηλαδή της πυρκαγιάς του καλοκαιριού του 2023 και της πλημμύρας του Σεπτεμβρίου του 2023.Συνολικά, την Τετάρτη 255 κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας έλαβαν αποζημίωση 1,3 εκατ. ευρώ. έναντι των απωλειών τους από φυσικές καταστροφές, ενώ μια σειρά από άλλα μέτρα για τη στήριξη της κτηνοτροφικής δραστηριότητας και του κλάδου είναι σε εξέλιξη. Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους, συνεχίζουμε την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της Θεσσαλίας».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθησαν ακόμη 15 άτομα για ναρκωτικά, κατά το τελευταίο 5ήμερο, σε περιοχές της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Ιερά μνήμη των αγίων και ενδόξων μαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου του διακόνου