Ειδήσεις

Χρ. Τριαντόπουλος: Κλιματική κρίση, αυτοδιοίκηση και τουρισμός


Στην ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση, Τουρισμός-Αγροτουρισμός και νέες τάσεις εν μέσω Πανδημίας» συμμετείχε το Σάββατο 2 Οκτωβρίου ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Ο κ. Τριαντόπουλος παρέθεσε ομιλία με θέμα «Ο τουρισμός στην εποχή της κλιματικής αλλαγής».

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «Στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης, τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών είναι πιθανό να καταστούν πιο συχνά, δημιουργώντας -πλέον- νέες συνθήκες και δεδομένα. Υπό αυτές τις συνθήκες, η απάντηση εδράζεται σε τρεις πυλώνες:

Πρώτον, στην εδραίωση της πράσινης ανάπτυξης, ώστε να περιοριστούν οι δυνάμεις και οι συνθήκες που τροφοδοτούν την κλιματική κρίση. Η πράσινη ανάπτυξη συνιστά, άλλωστε, προτεραιότητα τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το επίπεδο, η χώρα πρωτοπορεί στο διεθνές σκηνικό και τις διεθνείς συνεργασίες.

Δεύτερον, στην πρόληψη έναντι των φυσικών καταστροφών. Σε αυτό το πεδίο εντάσσονται τα έργα αντιπυρικής προστασίας και η εφαρμογή σύγχρονων εργαλείων για την παρακολούθηση και διαχείριση των δασών, καθώς και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και ετοιμότητας, στο πλαίσιο των οποίων η Κυβέρνηση υιοθετεί μία ολιστική προσέγγιση των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων (όπως στη Βόρεια Εύβοια).

Τρίτον, στην αποκατάσταση μετά από μία φυσική καταστροφή, με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς.

Η αποτελεσματικότητα των εν λόγω πυλώνων εδράζεται στη στενή συνεργασία όλων – με τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι καθοριστικός.  Σε αυτό το πλαίσιο, προκύπτουν και προκλήσεις για τον τουριστικό και δη τον αγροτουριστικό κλάδο, οι οποίοι θα πρέπει να εναρμονιστούν δημιουργικά με τις νέες συνθήκες. Και προς αυτή την κατεύθυνση, η στενή συνεργασία κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων είναι κρίσιμη και αναγκαία για το επιθυμητό αποτέλεσμα».

 

Προηγούμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Έρχονται βροχές και καταιγίδες στη Θεσσαλία