Ειδήσεις

Χρ. Τριαντόπουλος στη Βουλή: Εργαζόμαστε όλοι εντατικά για να φτάσει η πρώτη αρωγή σε όσους πραγματική την δικαιούνται


Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, απάντησε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023, σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή, κ. Κωνσταντίνου Βασιλείου Μεταξά.

Κατά την πρωτολογία του ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος,αναφέρθηκε  στα μέτρα στήριξης που ενεργοποιήθηκαν άμεσα, σε χρόνους που δεν έχουν σημειωθεί στο παρελθόν, για την στήριξη των πληγέντων νοικοκυριών, των κτηνοτροφικών μονάδων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ενώ στάθηκε στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων με έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι: «[…]αυτό στο οποίο θα πρέπει να σταθώ και παραμένει αναλλοίωτο είναι ένα, ότι η Κυβέρνηση παραμένει στο πεδίο στη Θεσσαλία και στηρίζει τους πολίτες, τους συμπολίτες μας που πιέζονται από τις δύσκολες συνθήκες του πρωτόγνωρου πλημμυρικού φαινομένου. Τους στηρίζει με μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν από την πρώτη στιγμή και υλοποιούνται με γρήγορους ρυθμούς.

Αρχικά ας σταθούμε στο μέτρο της πρώτης αρωγής μέσα από την πλατφόρμα «arogi.gοv.gr». Χορηγείται ενίσχυση για πρώτες ανάγκες, ζημιές σε οικοσκευή και απλές επισκευαστικές εργασίες. Το σχετικό ποσό μπορεί να φτάσει μέχρι τις 6.600 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς. Μέχρι σήμερα, μετά από δέκα καταβολές της πρώτης αρωγής, έχουν πιστωθεί περίπου 57,9 εκατ. ευρώ σε 11.160 δικαιούχους. Έχουν πιστωθεί δηλαδή σε νοικοκυριά σε περιοχές που επλήγησαν σημαντικά και έχουν λάβει ενίσχυση μέσα από την αυτόματη διαδικασία εντοπισμού της ΑΑΔΕ. Έχουν πιστωθεί σε νοικοκυριά που υπέβαλαν αίτηση στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής και μετά από μία διαδικασία ελέγχων και διασταυρώσεων από τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Χορηγείται πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής σε πολίτες και σε επιχειρήσεις που φτάνει ως τα 10.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα οι πληρωμές ανέρχονται σε περίπου 590.000 προς 97 δικαιούχους. Χορηγείται πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης προς επιχειρήσεις, προς κτηνοτροφικές μονάδες και προς αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί, η οποία φτάνει, όπως είπατε, μέχρι τις 4.000.

 

Αυτό είναι η πρώτη αρωγή και αναφέρω ότι μέχρι σήμερα έχουν πιστωθεί συνολικά 14,2 εκατ. ευρώ σε 5.856 δικαιούχους. Μάλιστα, όσον αφορά τους αγρότες πρέπει να σημειωθεί πως μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες που είναι ανοικτή η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για τους αγρότες, έχει ήδη καταβληθεί η πρώτη αρωγή σε 3.853 αγρότες, συνολικού ύψους 7,7 εκατ. ευρώ και όσο συνεχίζεται η ροή των στοιχείων από την περιφέρεια και από τον ΕΛΓΑ θα είναι αντίστοιχη και η ροή των πληρωμών. Μάλιστα, η επόμενη δρομολογείται για αύριο, για την Τρίτη. Και φυσικά για τις επιχειρήσεις, όπως γνωρίζετε, έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της κρατικής αρωγής, που καλύπτει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς των επιχειρήσεων, μικρών, μεσαίων, αλλά και μεγάλων. Μέχρι ένα σημείο,όμως, στους μεγάλους. Και χαίρομαι που στην ερώτησή σας εστιάζετε στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, διότι σε προηγούμενη ερώτηση, εδώ στο Κοινοβούλιο, συνάδελφος σας από το ΚΚΕ ζητούσε 100% αποζημίωση για τις μεγάλες επιχειρήσεις, για τις βιομηχανίες και δεν συμφωνήσαμε.

Παράλληλα λοιπόν, με τις επιχειρήσεις το ίδιο πλαίσιο στηρίζει και τον πρωτογενή τομέα. Προσεγγίζουμε τις κτηνοτροφικές μονάδες και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις ως επιχειρήσεις. Έτσι, στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής η ενίσχυση στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς ισχύει και για τον πάγιο εξοπλισμό και για τα μέσα παραγωγής και το έγγειο κεφάλαιο και άλλα στοιχεία του πάγιου εξοπλισμού τόσο των κτηνοτροφικών μονάδων όσο και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ισχύει και για τις δενδροκαλλιέργειες, οι οποίες καταστράφηκαν, πάλι στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Καλύπτονται λοιπόν, ζημιές που δεν καλύπτονταν μέχρι τώρα. Χορηγούνται ποσά και ενισχύσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν. Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί, περίπου ενάμιση μήνα μετά το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο πάνω από 72 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 17.000 πλημμυροπαθείς. Ενεργοποιούνται μέτρα, ενεργοποιούνται εργαλεία στήριξης που απέχουν παρασάγγας από ό,τι ίσχυε πριν. Μέτρα, πέραν αυτών που σας ανέφερα και θα σημειώσω και στη δευτερολογία μου και αυτό γίνεται για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών και των περιοχών που πλήττονται από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Και θα ανταποκριθούμε.».

Κατά τη δευτερολογία του, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφέρθηκε στον αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα τηςπρώτης αρωγής, www.arogi.gov.gr, ενώ τόνισε, για ακόμα μια φορά, πως η στήριξη δεν καταβάλλεται χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις, αλλά ύστερα από διασταυρώσεις και ελέγχους, ώστε να φτάνει σε όσους την έχουν ανάγκη. Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός, ανέφερε ότι «[…] ξέρω πολύ καλά πώς είναι κάποιος να έχει μία μικρή επιχείρηση, πώς συντηρείται μια οικογένεια από μια μικρή επιχείρηση. Και ξέρω πολύ καλά και το πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Ξέρετε, τα μεγέθη και τα νούμερα είναι αυτά που δεν λένε ψέματα. Και επειδή λέτε κάπου στο κείμενο σας και το αναφέρετε και στην πρωτολογία σας, ότι σχεδόν ένα μήνα από τις καταστροφές πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ. Και πάντα στις ερωτήσεις σας έχετε την προσέγγιση ‘περί ψίχουλα’, ‘περί ούτε ενός ευρώ’.Θέλω να αναφέρω ξανά ότι έχουν πιστωθεί πάνω από 72 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 17.000 πλημμυροπαθείς. Από αυτό το ποσό τα 13,7 εκατ. ευρώ έχουν λάβει 5.587 επιχειρήσεις ή αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη Θεσσαλία.

Φυσικά νομίζω όλοι θα θέλαμε με έναν μαγικό τρόπο, σε άμεσο χρόνο, μέσα σε μία μέρα να καταβληθεί η αποζημίωση και η ενίσχυση στους πολίτες μας που το δικαιούνται. Δυστυχώς, στον πραγματικό κόσμο δεν μπορεί αυτό να γίνει μέσα σε μία ημέρα. Τρέχουμε και εργαζόμαστε για να γίνει αυτό όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και έχουν καταβληθεί τόσοι πόροι, σε τόσους συμπολίτες μας, σε τόσο σύντομους χρόνους που απέχουν παρασάγγας με το τι είχε συμβεί μέχρι τώρα. Και συνεχίζονται οι καταβολές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται, διασφαλίζοντας συνάμα ότι χορηγούνται πόροι μόνο σε όσους το δικαιούνται. Όχι σε όλους όσους αιτούνται. Σε όσους το δικαιούνται.

Μέχρι τώρα στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, www.arogi.gov.gr έχουν υποβληθεί περισσότερες από 56.000 οριστικοποιημένες αιτήσεις. Το σίγουρο είναι ότι αρκετοί από τους πολίτες που υποβάλλουν αίτηση δεν είναι δικαιούχοι και αυτό το έχω σημειώσει αρκετές φορές.

Και κάτι άλλο που – έχω σημειώσει αρκετές φορές – είναι ότι δεν συμφωνούμε στην προσέγγιση που έχετε διατυπώσει αρκετές φορές για στήριξη ‘χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις’. Όχι. Υπάρχουν όροι, υπάρχουν και οι προϋποθέσεις σε όλα τα μέτρα για να κατευθυνθούν σε αυτούς που όντως έχουν ανάγκη και σε αυτούς που το δικαιούνται και σε όλα τα μέτρα και στα υπόλοιπα μέτρα του σχεδίου, όπως μεταξύ άλλων η παροχή στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση κτηρίων με αρχικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ για τις περιοχές της Θεσσαλίας, η επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης από 300 έως 500 ευρώ με την υποβολή να έχει ξεκινήσει μέσω του www.arogi.services.gov.gr, η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων, η αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, η τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, η ρύθμιση και αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών, η παροχή δυνατότητας για αναστολή συμβάσεων εργασίας, η έκτακτη χρηματοδότηση προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχουν διατεθεί 83,7 εκατ. ευρώ στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης Θεσσαλίας για την αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα και υποδομές και τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών.

Συνολικά, λοιπόν, μέχρι σήμερα και μεταξύ άλλων έχουν καταβληθεί 72,7 εκατ. ευρώ σε 17.113 συμπολίτες μας ως πρώτη αρωγή, έχουν εγκριθεί 92,3 εκατ. ευρώ προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ως έκτακτη επιχορήγηση, έχουν δεσμευθεί 116 εκατ. ευρώ για το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής και έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 30.000 απογραφικές αυτοψίες και επανέλεγχοι σε περισσότερες από 260 κοινότητες στην περιοχή. Σε αυτή λοιπόν τη μεγάλη φυσική καταστροφή κινηθήκαμε και κινούμαστε γρήγορα. Όλοι κινούμαστε γρήγορα. Σας διαβεβαιώ πως με τον ίδιο εντατικό ρυθμό θα συνεχίσουμε και τις επόμενες ημέρες μέχρι η αρωγή του κράτους να πλαισιώσει όλους τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη, να στηρίξει όλες τις επιχειρήσεις σε ανάγκη τόσο με οριζόντια, όσο όμως και με στοχευμένα μέτρα που ήδη σχεδιάζουμε. Θα το κάνουμε και θα το πετύχουμε. Να είστε βέβαιος γι’ αυτό.».

 

Προηγούμενο άρθρο Τα προβλήματα των πλημμυροπαθών, δεν λύνονται με ευχολόγια σαν του κ. Κουρέτα, αλλά με γενναίες πολιτικές αποφάσεις
Επόμενο άρθρο Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γιορτάζει την επιτυχία του Συνεδρίου Agile2Learn