Ειδήσεις

Χρ. Τριαντόπουλος: Συνάντηση εργασίας για την πρόοδο του αναπτυξιακού σχεδίου που εκπονείται για την Καρδίτσα


Η διαδικασία εκπόνησης του αναπτυξιακού σχεδίου για την Καρδίτσα, μετά τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχε στην περιοχή ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ιανός», προχωρά υπό το συντονισμό του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και την εποπτεία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου. Σε αυτό το πλαίσιο, την Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2023, πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα σχετική συνάντηση εργασίας σε στενή συνεργασία με το Επιμελητήριο Καρδίτσας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, κατά την οποία παρουσιάστηκε το έργο που έχει υλοποιηθεί από τους ερευνητές του ΚΕΠΕ, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς η σχετική διαδικασία βρίσκεται στην τελευταία της φάση. Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, οι Βουλευτές Κώστας Τσιάρας και Τέλης Σπάνιας, ο Δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, της πόλης που φιλοξένησε τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτης Νάνος, και ο Δήμαρχος Αργιθέας, Ανδρέας Στεργίου, των δυο δήμων που εντάχθηκαν στο ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο Αγράφων, και εμπλεκόμενοι αυτοδιοικητικοί και παραγωγικοί φορείς.

Παράλληλα, η συζήτηση για το αναπτυξιακό σχέδιο της περιφερειακής ενότητας της Καρδίτσας, εμπλουτίστηκε και από το έργο που έχει ήδη προχωρήσει αναφορικά με το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Αγράφων, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την αναβάθμιση τριών ορεινών δήμων, εκ των οποίων οι δύο είναι ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα και ο Δήμος Αργιθέας. Πρόκειται για ένα σχέδιο, με υψηλό βαθμό ωρίμανσης και προώθησης ως προς την υλοποίηση, αλλά και με σημαντικές θετικές επιπτώσεις, που πρέπει να ληφθούν υπόψη και να συνυπολογιστούν στο ευρύτερο σχέδιο για την ανάπτυξη της περιφερειακής ενότητας της Καρδίτσας. Σημειώνεται, συγκεκριμένα, πως το ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο Αγράφων είναι το πρώτο διαδημοτικό-διαπεριφερειακό ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για ορεινούς Δήμους της χώρας, ύψους 90 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «η διαδικασία εκπόνησης του αναπτυξιακού σχεδίου για την περιφερειακή ενότητας Καρδίτσας βρίσκεται στην τελική φάση της ολοκλήρωσής του, όπου ενοποιούνται μια σειρά από συνεισφορές όλων των εμπλεκομένων, αλλά και προσαρμόζεται στα δεδομένα του ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου Αγράφων, το οποίο και σε πολύ μεγάλο βαθμό αφορά το νομό της Καρδίτσας και δη δύο Δήμους τους. Την αμέσως επόμενη περίοδο το κείμενο του σχεδίου ανάπτυξης θα τεθεί προς διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο του σχεδίου. Ενός σχεδίου, το οποίο και θα δύναται να αποτελέσει τη βάση για τις κατευθύνσεις και τα βήματα της επόμενης ημέρας με στόχο να μπει η περιοχή της Καρδίτσας σε μία σταθερή τροχιά υψηλών και βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης. Οι προοπτικές είναι σημαντικές και η πρόθεση της Κυβέρνησης ξεκάθαρη, όπως αποτυπώθηκε στο σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης μετά το πλήγμα του Μεσογειακού Κυκλώνα ‘Ιανός’, αλλά και στο ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για τα Άγραφα. Αυτή είναι η Καρδίτσα να συνεχίσει να προοδεύει και να αναπτύσσεται, φτάνοντας στα υψηλά επίπεδα που μπορεί και δικαιούται. Και προς αυτή την κατεύθυνση, συνεργαζόμαστε στενά με όλα τα Υπουργεία, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, του Δήμους, το Επιμελητήριο, τους ΤΟΕΒ – όπως ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού, τον ιδιωτικό τομέα, και, φυσικά, το ΚΕΠΕ που έχει κάνει σημαντική δουλειά μέχρι τώρα. Και συνεχίζουμε με προσήλωση στο στόχο μας για την ευημερία της περιοχής».

 

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, τέθηκε και συμφωνήθηκε το σχετικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της βασικής διαδικασίας εκπόνησης, αλλά και τη φάση της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει, σε συνεργασία και με όλους τους Δήμους του νομού, κατά τους επόμενους μήνες.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η Παρασκευή Σωτηρίου – Βακουφτσή με το Συνδυασμό Νέα Πορεία Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Τριήμερη περιοδεία Λευτέρη Αυγενάκη στη Θεσσαλία- Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα