Ειδήσεις

Χριστούγεννα στην Καρδίτσα


Χριστούγεννα στην Καρδίτσα σημαίνει στολισμένοι δρόμοι, φώτα γιορτινά παντού, χαρά, και ταξίδι στις τοπικές παραδόσεις με περίσσια όρεξη και ζεστασιά. Από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας, η Καρδίτσα κερδίζει τις εντυπώσεις εν μέσω Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς! Έθιμα που κρατιούνται ζωντανά στο πέρασμα των χρόνων, αλλά και σύγχρονα αξιοθέατα και δραστηριότητες που ανοίγουν την καρδιά οποιουδήποτε επισκέπτη κάνοντας την έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς! Ήθη & έθιμα

Οι Αυγοκουλούρες & το Θυμίαμα του Καλικάντζαρου

Όπως σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, έτσι και στην Καρδίτσα, 23 και 24 Δεκεμβρίου φτιαχνόταν το Χριστόψωμο ή οι Αυγοκουλούρες! Οι νοικοκυρές τα έφτιαχναν με σταφίδες και σύκα, επλαθαν το ζυμάρι σε μια κουλούρα και με την υπόλοιπη ζύμη έφτιαχναν ένα σταυρό με λωρίδες από τη ζύμη. Διακοσμούσαν κάνοντας κάποια σύμβολα αλλά και με καρύδια, αμύγδαλα κ.ά., και έπειτα τις μοίραζαν σε παιδιά και ηλικιωμένους.

Σε πολλές περιοχές του νομού, το βράδυ της 23ης αλλά και 24ης Δεκεμβρίου, οι νοικοκυρές έριχναν θυμίαμα στα τζάκια προς αναμονή του αρχηγού και των υπόλοιπων καλικάτζαρων.

Τα δύο αυτά έθιμα συνεχίζουν να αναβιώνονται κάθε χρόνο στον  Νομό Καρδίτσας αναλλοίωτα με όρεξη και προσμονή.

 

Το τάισμα της Βρύσης

Το Τάισμα της Βρύσης γινόταν παραμονή Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς ανάλογα με την περιοχή. Κατά το έθιμο, χαράματα Χριστουγέννων ή αντίστοιχα Πρωτοχρονιάς, οι κοπέλες  πήγαιναν στην πιο κοντινή βρύση για να “κλέψουν” το αμίλητο ή “άκραντο” νερό όπως το αποκαλούν μέχρι και σήμερα, καθώς οι εν λόγω κοπέλες έμεναν σιωπηλές σε όλη την διάρκεια της διαδρομής. Έπειτα άλειφαν όλες τις βρύσες του χωριού με μέλι και βούτυρο καθώς εύχονταν να “τρέχει η προκοπή όλο τον χρόνο όπως τρέχει το νερό από τις βρύσες, η ζωή τους να είναι γλυκιά όπως το μέλι, και ταΐζοντας την με βούτυρο, να έχουν καλή σοδειά”. Μερικές μάλιστα “τάιζαν” τις βρύσες με ψωμί, όσπρια, τυρί ή κλαδί από ελιά, και όποια  έφτανε πρώτη στη βρύση, αυτή θα ήταν και η πιο τυχερή του χρόνου. Αφού έριχναν στην στάμνα τους τρία χαλίκια και ένα βατόφυλλο, έπαιρναν το νερό, και αμίλητες πάλι το πήγαιναν στα σπίτια τους για να πιούν όλα τα μέλη της οικογένειας από αυτό. Τέλος, ραντιζαν τις γωνιές του σπιτιού με το άκραντο νερό και σκορπούσαν τα τρία χαλίκια στο σπίτι.

Το έθιμο λαμβάνει χώρα και σήμερα, με κάποιες μικρές παραλλαγές που όμως κρατούν τις παραδόσεις των προγόνων ζωντανές.

 

Το έθιμο της Γουρνοχαράς

Το έθιμο της Γουρνοχαράς είναι γνωστό και σε άλλα μέρη της Ελλάδας αλλά με κάποιες μικρές διαφορές. Στην Καρδίτσα, το έθιμο λαμβάνει χώρα την δεύτερη ή τρίτη μέρα των Χριστουγέννων ανάλογα με την περιοχή. Σύμφωνα με την παράδοση, την ημέρα της Γουρνοχαράς, σφάζονταν γουρούνια τα οποία είχαν θρέψει ένα χρόνο πριν. Η διαδικασία ξεκινούσε μια ημέρα πριν καθώς ετοίμαζαν τα μαχαίρια και τα τσεκούρια, την τάβλα  που θα  κοβόταν το κρέας, οι κατσαρόλες με το καυτό νερό για το μάδημα και όλα όσα θα χρειαζόντουσαν για την ιεροτελεστία. 4 με 5 άντρες αναλάμβαναν κυρίως το σφάξιμο και το τεμάχισμα και άλλες τόσες γυναίκες, το μαγείρεμα και την προετοιμασία των λουκάνικων. Όταν έσφαζαν το γουρούνι, η νοικοκυρά έπαιρνε μια φτυαριά κάρβουνα, έριχνε το θυμίαμα και το έδινε στον νοικοκύρη του σπιτιού ο οποίος με τη σειρά του, θυμιάτιζε όλους τους παρευρισκόμενους και έπειτα το έριχνε στον λαιμό του γουρουνιού. Τίποτα από το  χοιρινό δεν άφηναν να πάει χαμένο, αφού το λίπος φυλασσόταν για την μαγειρική, τα λουκάνικα ενώ από το δέρμα των γουρουνιών εφτιαχναν αυτοσχέδιες μπάλες για τα παιδιά και παπούτσια για τα χωράφια.

Σήμερα, το έθιμο συνεχίζεται σε κάποια σημεία του νομού και αποτελεί μεγάλη γιορτή των κατοίκων αφού συνεχίζουν έτσι την παράδοση χρόνων και σημείο αναφοράς του τόπου.

 

Τα Κάλαντα & η Βασιλοκουλούρα & η Αετόπιτα

Τα Κάλαντα ψάλλονταν και συνεχίζουν να ψάλλονται την παραμονή των Χριστουγέννων ή ανήμερα στην Καρδίτσα όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα δίχως σταματημό, αφού αποτελεί ένα από τα επικρατέστερα έθιμα.

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, συνεχίζοντας την παράδοση φτιάχνεται η Βασιλοκουλούρα με ένα νόμισμα μέσα. Η Βασιλοκουλούρα μοιάζει με μια μεγάλη μπουγάτσα στην οποία βάζουν σταφίδες, σύκα και μια κουταλιά μέλι, και στόλιζαν κεντώντας με πιρούνι λουλούδια,ένα σταυρό, ένα τσαμπί σταφύλι και όχι μόνο.

Παλαιότερα έβαζαν μέσα στην κουλούρα ένα νόμισμα, μια τρίχα από αγελάδα, και ένα σπυρί από καλαμπόκι ή σιτάρι, κάθε ένα από τα οποία συμβόλιζε την επιθυμία για μια πλούσια σοδειά και την ευημερία της οικογένειας. Το ίδιο έκαναν και για τα ζώα τους αφού έφτιαχναν κουλούρες που τις έσπαγαν ανήμερα Πρωτοχρονιάς στην πλάτη ενός πρόβατου  ή αγελάδας, και τους έδιναν να φάνε λίγο από αυτές για να είναι γερά και υγιή.

Η Αετόπιτα επίσης φτιαχνόταν ανήμερα Πρωτοχρονιάς και είναι παραδοσιακή της Καρδίτσας η οποία πλεόν σήμερα αντικαθιστά και την Βασιλόπιτα σε μερικές περιοχές. Ονομάστηκε Αετόπιτα γιατί φτιαχνόταν από το τμήμα “αετός” του γουρουνιού. Η πίτα φτιάχνεται από παραδοσιακό φύλλο, χοιρινό, πράσα, μερικά σπυριά καλαμπόκι, σουσάμι άχυρο ή σιτάρι, κ.ά.

 

Τι μπορείς να κάνεις στην Καρδίτσα τα Χριστούγεννα

Η Καρδίτσα σας υποδέχεται τα Χριστούγεννα με το θεματικό πάρκο της Παυσιλυπούπολης και του Μαγεμένου Δάσους, αλλά και το πάρκο των δεινοσαύρων στο πάρκο Παυσίλυπο.

Χτισμένο στο κέντρο της Καρδίτσας, το πάρκο Παυσίλυπο είναι εκπληκτικό με τα ζωντανά μεγαλόπρεπα παγώνια να σας καλωσορίζουν σε αυτό αλλά και τους σχεδόν ζωντανούς δεινόσαυρους να περιμένουν τον θαυμασμό σας! Ξύλινα θεματικά σπιτάκια, δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους αλλά και λούνα παρκ συνοδεύουν την επίσκεψή σας καθώς σαν από παραμύθι, το Μαγεμένο Δάσος σας ξεναγεί στην μαγεία των ημερών με παιχνίδια, λιχουδιές και εκδηλώσεις που απλά θα αγαπήσετε! Διαδραστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά, χορωδίες, χοροί και παρουσιάσεις βιβλίων! Το σπίτι του Άη Βασίλη, το Εργαστήριο Πηλού, το Νεραϊδοχωριό, και πολλά άλλα! Η εορταστική Παυσιλυπούπολη που τα Χριστούγεννα μια ατελείωτη διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους!

Ο κεντρικός πεζόδρομος της στολισμένης πόλης σας περιμένει να κάνετε τα γιορτινά σας ψώνια, ενώ εστιατόρια και καφετέριες ανοίγουν τις πόρτες τους με αγαπημένα εδέσματα και λαχταριστά γλυκά!  Επίκεντρο της, το τεράστιο δέντρο που κοσμεί την κεντρική πλατεία.

Αξίζει να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό αλλά και το λαογραφικό μουσείο, την Δημοτική Αγορά, και το ιστορικό ξενοδοχείο Άρνη, ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε την ειδυλλιακή λίμνη Πλαστήρα αλλά και τα παραδοσιακά χωριά γύρω από αυτήν που θα σας ταξιδέψουν στον χρόνο αυτά τα Χριστούγεννα!

Αν θέλετε να ζήσετε τις δικές σας στιγμές χαράς φέτος τα Χριστούγεννα στην πανέμορφη Καρδίτσα, για να κλείσετε δωμάτιο σε χαμηλές τιμές επισκεφθείτε το travelmind.gr   Η πόλη έχει πολλά να σας προσφέρει όλες τις εποχές του χρόνου, τα Χριστούγεννα όμως είναι μαγική!

Προηγούμενο άρθρο Σε εξέλιξη οι εργασίες για την Παράκαμψη Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας για τον θάνατο του Λάμπρου Μαργαρίτη