Ειδήσεις

Δεν περιγράφεται με λόγια η κατάσταση στη Θεσσαλία, δηλώνει ο περιφερειάρχης Αγοραστός


Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Καρδίτσα και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, τις οποίες έπληξε η κακοκαιρία Daniel, περιέγραψε μιλώντας στο in ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, κάνοντας λόγο για «μοναδικά δύσκολη κατάσταση».

Ο κ. Αγοραστός ανακοίνωσε πως θα υπάρξουν φορολογικά μέτρα για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες, καθώς και χρηματοδότηση για να φτιαχτούν γρήγορα οι υποδομές που καταστράφηκαν.

«Έχουμε διασώσει μέχρι στιγμής 69 άτομα στην Καρδίτσα»

«Πρώτο μέλημά μας, μέλημα της κυβέρνησης – και εμείς βοηθούμε όσο μπορούμε – είναι να μην υπάρξει ανθρώπινη απώλεια», δήλωσε ο κ. Αγοραστός στο in, ενώ ανέφερε πως δεν διαθέτει πληροφορίες η Περιφέρεια για αγνοούμενους.

«Έχει κινητοποιηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός, δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα, έχουμε 6 εναέρια μέσα τα οποία επιχειρούν, έχουμε μέχρι στιγμής διασώσει και μεταφέρει σήμερα 69 ανθρώπους στο γήπεδο και από εκεί με ειδική μέριμνα πήγαν στο δημοτικό γυμναστήριο στην πόλη της Καρδίτσας – αντίστοιχα γίνεται διάσωση και μεταφορά πολιτών και σε άλλες πόλεις», ανέφερε.

Και προσέθεσε πως επιχειρούν σε όλη την περιοχή της Καρδίτσας 30 πλωτά και σε όλη την περιοχή της Λάρισας περίπου 250 πυροσβέστες με 120 μηχανήματα, καθώς και μηχανήματα βαρέος τύπου, τα οποία προσέφεραν δωρεάν στην Περιφέρεια.

«Είναι εδώ ο στρατός με επιπλέον μέσα διάσωσης, είναι εδώ εθελοντές, το ΕΚΑΒ, οι ομάδες διάσωσης, η Περιφέρεια υποστηρίζει όπου χρειάζεται και, αυτή τη στιγμή, όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, εκτός από την Ζαγορά, λειτουργούν», όπως είπε.

Τεράστιο πρόβλημα σε οδικό δίκτυο, γέφυρες και υποδομές

Ο Κώστας Αγοραστός τόνισε πως υπάρχει πρόβλημα οδικής επικοινωνίας, καθώς οι δρόμοι έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, ιδίως στο Πήλιο, στα ορεινά της Καρδίτσας αλλά και στον κάμπο.

«Η μέριμνά μας είναι η αποκατάσταση πρώτα μεταξύ των μεγάλων πόλεων, περιφερειακοί δρόμοι και ταυτόχρονα να μη μείνει καμία περιοχή αποκλεισμένη», ανέφερε, προσθέτοντας πως «πρέπει να φτιάξουμε γέφυρες, γιατί έχουμε μεγάλο πρόβλημα».

Όπως είπε, έγινε την Πέμπτη ένα συντονιστικό και κατέληξε στις πρώτες κινήσεις, που γίνονται ήδη: «η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών πηγαίνει σε όλα τα σπίτια που έχουν πρόβλημα, ο ΕΛΓΑ θα πάει στους αγρούς, η Περιφέρεια στις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα, αμέσως θα ανοίξει μια πλατφόρμα ούτως ώστε να πηγαίνουν να δηλώνουν τις ζημιές».

Απαντώντας σε ερώτηση του in, τόνισε πως δεν υπάρχει ακόμα εκτίμηση για το μέγεθος των ζημιών, καθώς είναι πολύ νωρίς, ενώ για τους εγκλωβισμένους πολίτες ανέφερε που δεν γνωρίζει τον αριθμό τους και τόνισε πως πρόκειται για όσους δεν θέλησαν να φύγουν από τα σπίτια τους.

«Υπάρχουν χωριά στα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση λόγω του νερού, όπως στον Παλαμά, στη Μαραθέα και άλλα, τα οποία προσεγγίζονται μόνο με εναέρια ή πλωτά μέσα», προσέθεσε.

«Χρειάζεται σχεδιασμός αντοχής στο νέο»

Ο Κώστας Αγοραστός στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της αποκατάστασης των υποδομών, λέγοντας πως «θέλουμε να γίνουν γρήγορα, γρηγορότερα από ό,τι έγιναν στον ‘Ιανό’ (σ.σ. φονικές πλημμύρες του 2020 στην Καρδίτσα και άλλες περιοχές), γιατί ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα, καθώς αυτή τη στιγμή έχουμε τρομερό πρόβλημα με όλες τις υποδομές».

«Πρέπει να πάμε γρηγορότερα και με ένα σχεδιασμό αντοχής στο νέο – αυτό είναι ξεκάθαρο. Καλή η τεχνολογία, αλλά χρειάζονται και έργα υποδομές. Και αυτό το λέω και για την Ευρώπη», σημείωσε.

Έκανε λόγο για πολύ δύσκολες στιγμές, «πρωτόγνωρες στιγμές», προσθέτοντας πως «δεν καλυπτόμαστε πίσω από αυτό, γιατί εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο, για το αδύνατο, γι’ αυτό κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό».

«Δεν έκανε λάθη η Περιφέρεια – Τα αντιπλημμυρικά έγιναν»

Σε ερώτηση του in για τυχόν λάθη ή παραλείψεις της Περιφέρειας Θεσσαλιας, ο κ. Αγοραστός απάντησε: «Δεν κάναμε κάποιο λάθος στην Περιφέρεια, όλα τα αντιπλημμυρικά έργα που κάναμε κρατήσανε, η Καρδίτσα κράτησε, ο Μέγας Ποταμός, η Νεάπολη στο Βόλο, οι καθαρισμοί κρατήσανε και γι’ αυτό, την πρώτη ημέρα που ήταν το νερό πιο πάνω και από τα προβλεπόμενα, άντεξε. Μετά όμως υπήρξε υπερχείλιση».

Απάντησε θετικά για την «γρήγορη ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού», σημειώνοντας πως «σε μια κρίση πρέπει να ενεργείς γρήγορα για να φτάνεις στο αποτέλεσμα. Ενεργήσαμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πιέσαμε και πιέζουμε, στη ΔΕΗ για παράδειγμα να αποκαταστήσει τα προβλήματα γιατί υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Είχαμε προβλήματα στις γέφυρές μας, που ήταν παλιές και είχαν επισκευαστεί στη συνέχεια, αλλά ήταν πολύ παλαιάς τεχνοτροπίας», εξήγησε.

«Εδώ δεν μιλάμε για πλημμύρα εκατονταετίας, αλλά για πολύ περισσότερο», τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως δεν περιγράφεται με λόγια αυτό που έζησε η περιοχή αυτές τις μέρες «και μάλιστα και δεύτερη φορά».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εστία σου, το σπίτι σου, γι’ αυτό και πολλοί δεν θέλουν να τα εγκαταλείψουν παρότι πηγαίνουν εκεί οι βάρκες ή τα εναέρια μέσα. Αν δεν το ζήσει κανείς, δεν μπορεί να το καταλάβει, να νιώσει τι περνούν οι άνθρωποι εδώ. Έχω περιοδεύσει σε όλη την Θεσσαλία και έχω δει τόσους ανθρώπους και τόσες ζημιές, αλλά δεν περιγράφεται η κατάσταση που ζούμε, χάνεις τα λόγια σου, γι’ αυτό θέλουμε άμεσα να αποζημιωθούν σωστά οι πληγέντες και να γίνουν γρήγορα οι υποδομές», σημείωσε καταληκτικά ο Κώστας Αγοραστός.

ΠΗΓΗ: in.gr

Προηγούμενο άρθρο Ανακοίνωση ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Κακοκαιρία Daniel
Επόμενο άρθρο Η λαϊκή αγορά του Σαββάτου στο Μουζάκι αναβάλλεται