Ειδήσεις

Διαδρομές μαζί… προς στο σπίτι, διαδρομές νερού, πειρατικές διαδρομές


Ένα τριήμερο γεμάτο όμορφες, έξυπνες, δημιουργικές και πρωτότυπες δραστηριότητες, ήταν αυτό που πέρασε, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, στα πλαίσια της  Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, με κεντρικό σύνθημα «Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε, γέλα!», που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και συμμετέχουν και υλοποιούν Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα!!!

Με αφορμή τα κεφάλαια «Η Βρύση», «Πρώτη νύχτα στο δάσος» και «Το τραγούδι στο νέο καράβι», από το βιβλίο «Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να διαβάσουν, να εξερευνήσουν, να παίξουν, αλλά και να δημιουργήσουν, μέσα στο μαγικό κόσμο των βιβλιοθηκών!!!

Τις «Διαδρομές του νερού», που τρέχει ασταμάτητα στη φύση και την ζωή του ανθρώπου, είτε αποθηκευμένο σε δεξαμενές, είτε ξεπετιέται από κρήνες, πηγάδια, βρύσες παραδοσιακά χτισμένες, ακολουθήσαμε με οδηγό το φωτογραφικό υλικό των βιβλίων: «Τα Ζωογόνα ποτάμια της Καρδίτσας» της Βασιλικής Κολοφωτιά-Κοζιού, και γνωρίσαμε την αξία του πολύτιμου νερού.

Αναπτύξαμε αισθήματα σεβασμού και αγάπης για τη φύση που μας περιβάλλει. Επίσης από το βιβλίο «Έχει δε και ύδωρ θαυμαστόν η Παπαράντζα» της Διδάκτωρος Μουσειολογίας, Φένιας Λέκκα, γνωρίσαμε την ιστορία της ύδρευσης της Καρδίτσας, τα Αρτεσιανά νερά, τα πηγάδια, τις κρήνες, τις τουλούμπες, τις δημόσιες βρύσες και τα μεταλλικά ή λίθινα σκεύη νερού..

Τις «Διαδρομές  προς το σπίτι» ακολουθήσαμε και είδαμε όλα «Τα σπίτια του κόσμου», όπως ιγκλού, καλύβες, πολυκατοικίες, μεζονέτες, πλίθινα κτίσματα, κάστρα και άλλα κτίσματα, που φτιάχτηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων, ανάλογα με τις συνθήκες και το μέρος που ζουν, μέσα στο βιβλίο της Ειρήνης Λουκιανού, από τις εκδόσεις Σαββάλας.

Ξαφνικά, μια ιδεοκαταιγίδα έπεσε πάνω στα παιδιά και δημιούργησαν τη δική τους φανταστική πολιτεία, η οποία αποτελείται από την σύνθεση πολλών αυτοσχέδιων σπιτιών. Το κάθε παιδί έφτιαξε μέσα από τη φαντασία του, το δικό του ονειρεμένο σπίτι με απλά καθημερινά υλικά, όπως χαρτόνια, κουτιά, ρολά από χαρτί υγείας σε μια μακέτα… όνειρο!!!

Στις παιδικές βιβλιοθήκες «Αγγελική Βαρελλά», «Παυσιλύπου» και συνοικίας «Αγίου Νικολάου», τα παιδιά έγιναν για δύο ώρες πειρατές ατρόμητοι!!! Αφού διαβάσαμε τα βιβλία «Ιστορίες με πειρατές» του Gudule, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, «Ο πειρατής Περπερούα στο στοιχειωμένο κάστρο» και «Ο πειρατής Περπερούα και οι 12 γόνδολες» της Αλεξάνδρας Μπίζη, από τις εκδόσεις Πατάκη, φτιάξαμε πειρατικά καπέλα και ως γνήσιοι πειρατές, επιδοθήκαμε σ’ ένα ανελέητο κυνήγι θησαυρού, με ερωτήσεις και γρίφους, με πυξίδες για να μη χαθούμε και με απαντήσεις κρυμμένες στα βιβλία των βιβλιοθηκών.

Η διασκέδαση χτύπησε «κόκκινο», τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και στο τέλος δεν τα’ αφήσαμε παραπονεμένα, αφού ο θησαυρός ήταν όμορφοι σελιδοδείκτες από παλιότερες καλοκαιρινές εκστρατείες!!!

Τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12  Ιουλίου, είναι προγραμματισμένες οι παρακάτω δράσεις:

Παιδικές Βιβλιοθήκες συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» και Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου»: Διαδρομές προς το σπίτι. Μιλάμε για τα σπίτια του κόσμου. Τα υλικά τους, τη σημασία τους. Φτιάχνουμε με ανακυκλώσιμα υλικά τα δικά μας σπίτια και έναν ξεχωριστό δικό μας οικισμό!!!

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα»: Παραδοσιακές διαδρομές. Μιλάμε για το μύθο της αράχνης και την Πηνελόπη και τον αργαλειό της και τα σπιτικά υφαντά. Με απλά υλικά και κλωστές φτιάχνουμε πολύχρωμα βραχιόλια για τα χέρια μας!!!

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου»: Διαδρομές μαζί. Πως μπορεί να είναι η συμβίωση στο δάσος; Μπορούν μικρά παιδιά να τα καταφέρουν; Μαθαίνουμε στα παιδιά την έννοια της κοινωνικότητας και της αλληλοβοήθειας.

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10 έως τις 11:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν την αίτηση που θα βρουν στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «άκουσε, δες, μάθε, γέλα»!!!

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
Επόμενο άρθρο Περιοδεία των Πράσινων στη Θεσσαλία