Ειδήσεις

Διαμαρτυρία αγροτών στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας


Διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητα Καρδίτσας πραγματοποίησαν, στις 5.00 το απόγευμα της Δευτέρας, αγρότες της Καρδίτσας.

Οι αγρότες έφθασαν στην Περιφερειακή Ενότητα με μηχανοκίνητη πορεία με τα τρακτέρ τους προκειμένου να εκφράσουν τα αιτήματά τους στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κώστα Νούσιο.

Αντιπροσωπεία των αγροτών συναντήθηκε μαζί τους τονίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων και ζητώντας τη στήριξή τους, ενόψει και της συνάντησης με το κυβερνητικό κλιμάκιο που έχει οριστεί για τη 1.00 το μεσημέρι της Τρίτης στην Αθήνα.

Ο αγροτικός κόσμος διεκδικεί: Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών, του πολέμου στην Ουκρανία ή λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ειδικά για το βαμβάκι: Αναπλήρωση στο ύψος του 1 ευρώ το κιλό. Να δοθούν άμεσα τα χρήματα στα προϊόντα όπου έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει κάλυψη χαμένου εισοδήματος: Μήλα, ροδάκινα – νεκταρίνια, κάστανα. Να ανακοινωθεί το ποσό για ενίσχυση σε αχλάδια, βερίκοκα και σταφύλια που έχει δεσμευτεί το υπουργείο. Να ενταχθούν σε αυτά τα προϊόντα τα κεράσια και η σταφίδα. Να αποζημιωθούν από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία με 72 ευρώ το στρέμμα όλοι οι δικαιούχοι αγρότες και όχι επιλεκτικά, όπως έγινε. Αναπλήρωση εισοδήματος για τα αμύγδαλα 300 ευρώ /στρ. και 400-600 ευρώ /στρ. για τα καρύδια. Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια, ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών. Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για έγκαιρες εκτιμήσεις – αποζημιώσεις.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Παρουσιάστηκε η πλατφόρμα καταγραφής και απεικόνισης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που δημιούργησε το ΤΕΕ-ΚΔΘ
Επόμενο άρθρο Ανάπλαση της δυτικής εισόδου της Καρδίτσας