Ειδήσεις

Διαμαρτυρία για τη γέφυρα Καλλίθηρου – Αμπελικού


Με τη μαζική συμμετοχή των κατοίκων του Καλλιθήρου και του Αμπελικού, των Τ.Σ. Καλλιθήρου και Αμπελικού, του Αγροτικού Συλλόγου Καλλιθήρου και της Ομάδας Γυναικών Καλλιθήρου πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία στη γέφυρα Καλλιθήρου – Αμπελικού η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα και φθορές από την πλημμύρα του Ιανού, τα οποία δεν αντιμετωπίστηκαν ως έπρεπε με συνέπεια μετά την πλημμύρα του Ντάνιελ τον περασμένο Σεπτέμβρη να επιβαρυνθεί η συγκεκριμένη γέφυρα με νέες φθορές και ως εκ τούτου να απαγορευτεί η κυκλοφορία οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, αφού απειλείται η στατικότητά της.

Τα Τ.Σ. Καλλιθήρου και Αμπελικού, ο Αγροτικός Σύλλογος Καλλιθήρου και η Ομάδα Γυναικών Καλλιθήρου προέβησαν στην παρακάτω ανακοίνωση:

Με ευθύνη όλων των κρατικών φορέων των τελευταίων δεκαετιών, τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα δεν υλοποιούνται, θεωρούνται «μη επιλέξιμα», αφού είναι κοστοβόρα και χωρίς το προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Με βάση αυτό το «ζύγι» ζήσαμε την καταστροφική πλημμύρα του Ιανού το 2020 και τώρα την ακόμη χειρότερη του Ντάνιελ.

Η πολιτική προστασία, το ζήτημα της πρόληψης, με κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας οφείλει να είναι προτεραιότητα της κάθε κυβέρνησης, περιφερειακής και δημοτικής αρχής.  Όμως, δεν είναι!

Αποτέλεσμα της παραπάνω πολιτικής είναι η κατάρρευση της γέφυρας του Αμπελικού που προκλήθηκε από τον Ιανό,  με συνέπεια η σύνδεση του χωριού με το οδικό δίκτυο του νομού καθώς και του παρακείμενου λατομείου να γίνεται πλέον από τη γέφυρα Καλλιθήρου – Αμπελικού.

Η ορμή των υδάτων απογύμνωσε τη γέφυρα και πιθανόν υπέσκαψε τα βάθρα, που έμειναν εκτεθειμένα στη ροή του νερού και απειλείται έκτοτε η στατικότητά της. Ιδιαίτερα στο ανατολικό βάθρο που αποκαλύφθηκε το θεμέλιο του απαιτείται ειδικός έλεγχος για πιθανή ρευστοποίηση του εδάφους θεμελίωσης.

Από τον Ιανό και μέχρι σήμερα, από αυτή τη γέφυρα και το αντίστοιχο οδικό δίκτυο διέρχονται, εκτός των αγροτικών μηχανημάτων του Καλλιθήρου και του αστικού ΚΤΕΛ (που μεταφέρει και μαθητές), επιπλέον  όλα τα οχήματα, ΙΧ και αγροτικά μηχανήματα του Αμπελικού, καθώς και τα φορτηγά και τα μηχανήματα του παρακείμενου λατομείου με αυξημένη κίνηση και φυσικά με αρκετούς τόνους φορτίο με συνέπεια την επιβάρυνσή της.

Από την πρώτη στιγμή οι δύο τοπικές κοινότητες μαζί με φορείς της περιοχής προχωρήσαμε σε μαζική διαμαρτυρία, απευθυνθήκαμε στον Δήμο και στην Περιφέρεια με όλους τους τρόπους απαιτώντας την άμεση αποκατάσταση της γέφυρας… κάτι που δεν έγινε τελικά!

Χρειάστηκε μια νέα κακοκαιρία η οποία προκάλεσε τρύπες στο οδόστρωμα, ώστε να γίνει μια πρόχειρη αποκατάσταση των φθορών και να ενισχυθούν μερικώς τα βάθρα της.

Η πολυδιαφημιζόμενη αποκατάσταση ζημιών από τον Ιανό άφησε απέξω το συγκεκριμένο πρόβλημα. Παρά τα εκατομμύρια ευρώ που το κράτος, η Περιφέρεια και ο Δήμος  διέθεσαν στην ΤΕΡΝΑ, παρά τα έργα που ανακοινώθηκαν συχνά με απευθείας αναθέσεις και προχειρότητα, ολοκληρωμένη αποκατάσταση δεν έγινε ποτέ.

Κι αυτό φαίνεται από το σημερινό πρόβλημα στη γέφυρα του Καλλιθηρού. Μετά την πλημμύρα του Ντάνιελ,  διαπιστώθηκε  η ακαταλληλότητα της γέφυρας Καλλιθήρου – Αμπελικού λόγω νέων φθορών και ρωγμών στα βάθρα της και απαγορεύτηκε η διέλευση των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων.

Αυτό έχει ως συνέπεια

  • να μη μπορούν να προσεγγίσουν τις κτηνοτροφικές μονάδες τα βυτία για το γάλα αλλά και τα αγροτικά μηχανήματα τις καλλιέργειες.
  • να ξεκινά η συλλογή βάμβακος και να υπάρχει δυσκολία να μεταβούν στα χωράφια βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές και φορτηγά σε μια χρονιά που το αγροτικό εισόδημα είναι ήδη τσακισμένο και με ζημιές στην παραγωγή.
  • το αστικό ΚΤΕΛ να μην εκτελεί το δρομολόγιο προς Αμπελικό με όση ταλαιπωρία συνεπάγεται αυτό για τους κατοίκους και τους μαθητές που το χρησιμοποιούν.
  • να υπάρχει ο διαρκής κίνδυνος κατάρρευσης της γέφυρας και επομένως ατυχήματος εξαιτίας της στατικότητάς της.
  • να κινδυνεύει το Αμπελικό με πλήρη αποκλεισμό.

Το μόνο που βλέπουμε όλες αυτές τις μέρες είναι το ίδιο έργο που παρακολουθούμε εδώ και τρία χρόνια. Αδιαφορία και μετάθεση ευθυνών μεταξύ των δύο αρχών. Η Περιφέρεια δηλώνει αναρμόδια, ο Δήμος δηλώνει ότι δεν έχει λεφτά και πετάει το μπαλάκι στο Υπουργείο και αυτό πάλι στην Περιφέρεια.

Με τη σημερινή μας διαμαρτυρία διεκδικούμε την άμεση επίλυση των παραπάνω προβλημάτων, και συγκεκριμένα:

  • Κατασκευή πρόχειρου αγροτικού δρόμου δια μέσου της κοίτης του ποταμού για τη διέλευση αγροτικών φορτηγών και μηχανημάτων σε παρακείμενο της γέφυρας σημείο στη βορειοδυτική άκρη του Καλλιθήρου.
  • Άμεση αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η γέφυρα Καλλιθήρου-Αμπελικού και πλήρη συντήρησή της.
  • Έλεγχο της στατικότητάς της τώρα αλλά και μετά τα έργα αποκατάστασης.
  • Ολοκλήρωση της κατασκευής της γέφυρας Αμπελικού.
  • Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Να υλοποιηθεί άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που θα εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους με γενναία κρατική χρηματοδότηση.
  • Έλεγχος, συντήρηση και επέκταση των αντιπλημμυρικών έργων και σύνδεσή τους με άλλα έργα της περιοχής.
  • Αντιπλημμυρική θωράκιση του ποταμού.
  • Αποκατάσταση των φθορών που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο, αφού καθημερινά διέρχονται πολλά φορτηγά από το λατομείο με πολλούς τόνους φορτίου.

 

Προηγούμενο άρθρο Δηλώσεις συμμετοχής για τις εκδηλώσεις στον 12ο Μύλο των Ξωτικών
Επόμενο άρθρο Απαγορεύεται η διέλευση κάθε είδους οχήματος, επί της οδού Ρ. Φεραίου