Ειδήσεις

Διαμαρτυρία της Επιτροπής Αγώνα Συμβασιούχων Καθαριότητας Νοσοκομείου Καρδίτσας


Η Ε.Α συμβασιούχων (ΣΟΧ) καθαριότητας του ΓΝΚ καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου Καρδίτσας την Πέμπτη, 4 Μαΐου και ώρα 10.30πμ όλους τους συλλόγους, τα σωματεία, τους φορείς και όλη την τοπική κοινωνία της πόλης μας. Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που έχουν προκύψει.

Πριν 3 μέρες μας ανακοινώθηκε σε ένα  απλό χαρτί από τον προϊστάμενο επιστασίας, ούτε καν επίσημο έγγραφο από την διοίκηση ότι «εάν θέλουμε να συνεχίσουμε την εργασία μάς με την ανάδοχο εταιρεία» να παραδώσουμε μέχρι 2/5/23 επίσημα έγραφα. Την Τρίτη  2/5, όταν πήγαμε στον χώρο εργασίας, βρήκαμε ένα άλλο χαρτάκι το οποίο έλεγε ότι θα έρθει κάποια στιγμή το πρωί ο εργολάβος για να μας κάνει πρόσληψη!!! Χωρίς καμία ενημέρωση για τις συνθήκες εργασίας.

Τονίζουμε ότι έχουμε  ενεργή σύμβαση  ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) με το νοσοκομείο μέχρι 30/6/23και με δυνατότητα παράτασής της μέχρι 30/9.Σε παλαιότερες συζητήσεις με το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου υπήρχε η διαβεβαίωση  ότι όσο δίνεται η δυνατότητα παράτασης από το υπουργείο και όσο περνάει από το χέρι τους θα παραμείνουν οι συμβάσεις μας με το καθεστώς ΣΟΧ. Και ξαφνικά με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και καθόλου διαφάνεια μας πουλάνε σαν σκλάβους.  Σε χτεσινή συνάντηση με την διοικήτρια  πήραμε κάποιες διαβεβαιώσεις και μας καθησύχασε. Όμως, μετά από μισή ώρα και σε ένα γραφείο παραδίπλα, ο εργολάβος είχε ήδη μπει στον χώρο του νοσοκομείου και ξεκίνησε το ξεπούλημα των συναδέλφων μας, με απειλές ότι δεν έχουν χρόνο για χάσιμο και αν θέλουμε δουλειά ας υπογράψουμε μαζί του και μετά θα μάθουμε τους όρους του. Απειλούσε, μάλιστα, ότι θα απολυθούμε, αν δεν πάμε τα χαρτιά εκείνη τη στιγμή.

Είμαστε εργαζόμενες, που δίνουμε εδώ και χρόνια ένα δίκαιο αγώνα, για να έχουμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για να μην υπάρχουν εταιρείες και εργολάβοι μέσα στα Νοσοκομεία, για να μη ζούμε κάθε τρεις και λίγο με το φόβο της απόλυσης, για να μπει τέλος στην «ομηρία», στην οποία μας έχουν καταδικάσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Στο Γ.Ν. Καρδίτσας  απειλούμαστε άμεσα με απόλυση 30 εργαζόμενες στην καθαρότητα.

Πρόκειται για τις ίδιες εργαζόμενες, που τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή για την προστασία των υπόλοιπων εργαζόμενων και των ασθενών από την πανδημία, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις σοβαρές ελλείψεις και τα κενά σε προσωπικό.

Εδώ και καιρό έχουν αρχίσει να ανατίθενται υπηρεσίες καθαριότητας  των δημόσιων μονάδων υγείας σε εργολαβικές εταιρείες.

Η Κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων και τη μετατροπή τους σε ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, προχωρά στη μεταφορά όλων αυτών των κρίσιμων υπηρεσιών σε εργολάβους και οδηγεί τους εργαζόμενους που δουλεύουν σεαυτές στην απόλυσή!

Ακόμη πιο προκλητικά παραδείγματα είναι η ψήφιση του άρθρου 242 του Ν. 4512/2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που «απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αόριστης διάρκειας» καθώς και η απόρριψη, από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της άρχουσας τάξης, της πρότασης 130 σωματείων και ομοσπονδιών για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας στο παρελθόντι σημβαίνει με την είσοδο εργολάβων σ΄αυτές τις υπηρεσίες.

Γνωρίζουμε ότι η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων αποτελεί υλοποίηση της στρατηγικής της Ε.Ε.για χτύπημα της μόνιμης εργασίας και με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Διεκδικούμε και απαιτούμε

  • Να μη γίνει καμία απόλυση εργαζομένων.
  • Να σταματήσει τώρα η ομηρία και η κοροϊδία με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Κατάργηση των νόμων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις Συμπράξεις (ΣΔΙΤ)και του νόμου «απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αόριστης διάρκειας».
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Να μετατραπούν άμεσα σε αορίστου χρόνου όλες οι συμβάσεις των εργαζόμενων (ΣΟΧ, επικουρικό, ΟΑΕΔ), με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων σύμφωνα με τις ανάγκες.
  • Πλήρης κρατική χρηματοδότηση των Δημόσιων Μονάδων Υγείας.

Συγκέντρωση στην Πύλη του Νοσοκομείου Πέμπτη, 4 Μαΐου, 10.30πμ

Προηγούμενο άρθρο Εντυπωσιακή εμφάνιση των αθλητών/τριων του ΓΣ Μουζακίου στον Στίβο στο διασυλλογικό πρωτάθλημα Παίδων - Κορασίδων
Επόμενο άρθρο Ισχυρή βροχόπτωση έπληξε την Καρδίτσα