Ειδήσεις

Διαμαρτυρία των καλλιτεχνικών σωματείων της Θεσσαλίας


Συνάδελφοι και συναδέλφισσες σας ευχαριστούμε όλους, όπως και όλο το λαό της περιοχής μας για την πολύμορφη στήριξη της Μαραθώνιας ΠανΘεσσαλικής Καλλιτεχνικής Διαμαρτυρίας την Τρίτη 1η Ιουνίου, έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μπορεί να μας χάλασε το πρόγραμμα η μπόρα αλλά δεν το βάζουμε κάτω!

Οι δυνατότητες φάνηκαν… Πραγματοποιήσαμε μια σημαντική και πρωτόγνωρη πρωτοβουλία. Παρά την έκτακτη επιδείνωση του καιρού που μας οδήγησε να αναβάλουμε το μισό πρόγραμμα, η προσπάθεια αφήνει σημαντικούς καρπούς για το επόμενο διάστημα.

Δηλώσανε συμμετοχή με διάφορους τρόπους μέχρι το απόγευμα της Τρίτης  στην κινητοποίηση 200 συνάδελφοι μουσικοί, εικαστικοί, ηχολήπτες, χορευτές, ηθοποιοί ενώ 140 υπογραφές συγκεντρώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες από μεμονωμένους καλλιτέχνες, γιατρούς, νοσηλευτές, μηχανικούς, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς, οικοδόμους, εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό και αλλού. Η δύναμη της αλληλεγγύης φάνηκε πραγματικά όμως στους 106 φορείς και σωματεία από όλη την Θεσσαλία που στήριξαν την κινητοποίηση και τα αιτήματά μας.

Επιμείναμε μέχρι την τελευταία στιγμή να ολοκληρωθεί αυτή η μαραθώνια καλλιτεχνική διαμαρτυρία. Παρά τις όποιες οργανωτικές – τεχνικές δυσκολίες ή άλλες δυσκολίες στην διαδικτυακή μετάδοση της κινητοποίησης, πιστεύουμε πως τα καταφέρναμε ώσπου μας σταμάτησε η βροχή. Να είστε σίγουροι όμως πως ο συμβολισμός της χθεσινής ημέρας ταρακούνησε τους ιθύνοντες της κυβέρνησης και το τοπικών αρχών.

Συνεχίζουμε με περισσότερο πείσμα!

Η τεράστια συμπαράσταση και στήριξη που φαινόταν από το πρωί μας έδειχνε τι θα ακολουθούσε το απόγευμα. Ομόφωνα όσοι συνάδελφοι ήμασταν στον χώρο όταν ξέσπασε η βροχή αποφασίσαμε το πρόγραμμα του απογεύματοςνα συνεχιστεί ακριβώς από εκεί που σταματήσαμε, την Τρίτη στις 22 Ιουνίου σε ώρα με μέρος που θα ανακοινωθούν σύντομα, αμέσως μετά από την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής.

Θα δώσουμε πάλι το ηχηρό παρών για να εισακουστούν πιο δυνατά τα αιτήματά μας, γιατί θέλουμε τη δουλειά και την ζωή μας πίσω, θέλουμε δικαιώματα σύμφωνα με την εποχή μας!

 «Με τους αγώνες, τη μαζικότητά μας, τα αιτήματά μας, το μεράκι μας, την αγάπη μας για τον πολιτισμό, την ανησυχία μας για την επόμενη μέρα, διεκδικούμε:

  1. Να δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού εδώ και τώρα μέχρι και τον Μάϊο, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση. Σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί η ενίσχυση που δόθηκε μέχρι στιγμής. Να ενταχθεί το σύνολο των εργαζόμενων της τέχνης στην αποζημίωση καθώς και οι κατηγορίες συναδέλφων που βγήκαν εκτός, αλλά και οι επιδοτούμενοι του ΟΑΕΔ που για λίγες μέρες επιδότησης χάνουν το επίδομα. Άμεση απόκτηση της ασφαλιστικής ικανότητας με βεβαίωση από το Εργάνη για όσους επιδοτήθηκαν το 2020.
  2. Επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού με ελάχιστο κριτήριο τα 5 καλλιτεχνικά ένσημα. Ακόμα και αν ανοίξουν για το καλοκαίρι οι χώροι εργασίας μας, σίγουρα το μεγαλύτερο κομμάτι των ηθοποιών, των μουσικών που εργάζονταν πριν την πανδημία δε θα εργαστεί. Όσοι το καταφέρουν, θα δουλέψουν με μικρότερες αμοιβές και για μικρότερα διαστήματα.
  3. Να δοθεί επιδότηση ενοικίου σε όλες τις κατηγορίες επιδοτούμενων γιατί μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει. Κανείς συνάδελφος χωρίς ρεύμα και νερό λόγο χρεών.
  4. Να δοθεί το εποχικό βοήθημα του 2021 σε όλους τους εργαζόμενους μουσικούς.
  5. Απαλλαγή χρεών σε επαγγελματίες που έχουν κάνει έναρξη εργασιών ως μουσικοί (ισχύει και σε άλλες ειδικότητες της τέχνης), οι οποίοι εργάζονται με ΤΠΥ. Υποχρεωτικά πολλοί εργαζόμενοι για να δουλέψουν πρέπει να έχουν ΤΠΥ (Οι μουσικοί κυρίως για συναυλίες, ηχογραφήσεις, πανηγύρια, κ.α.)
  6. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε κάθε χώρο και επαναφορά της υποχρεωτικότητάς της.
  7. Να επιτραπεί η ζωντανή μουσική σε χώρους εστίασης, εκδηλώσεις δήμων-φορέων, γάμους, πανηγύρια, νυχτερινά κέντα με τα απαραίτητα πρωτόκολλα. Στην ίδια λογική να λειτουργήσουν όλοι οι χώροι πολιτισμού και οι δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (π.χ. Σχολές Χορού, Εργαστήρια Εικαστικών,Λέσχες Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων).
  8. Είναι δικαίωμα όλων των μαθητών η αισθητική αγωγή και η καλλιτεχνική παιδεία. ΟΧΙ κατάργηση αλλά κατοχύρωση μαθημάτων τέχνης (εργαστηριακά) σε  όλες τις τάξεις, σε όλα τα σχολεία. Διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών.

Τους τελευταίους 13 μήνες ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, αντιμετωπίσαμε συλλογικά τεράστιες δυσκολίες. Από τη μία, η πλειονότητα του κλάδου μας βρέθηκε μπροστά σε αδιέξοδο επιβίωσης. Από την άλλη, για πρώτη φορά οι αγώνες μας πίεσαν τόσο πολύ μια κυβέρνηση, τα αιτήματά μας είχαν τόσο μεγάλη απήχηση στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.  Ο λόγος ήταν ότι δεν κάτσαμε με σταυρωμένα τα χέρια, ότι ο Πολιτισμός είναι ανάγκη όλου του λαού. Ένα πλήθος αγωνιστικών δράσεων και πρωτοβουλιών έχει ξεδιπλωθεί από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα αυτούς τους μήνες. Σταθμός στην πολύμορφη δραστηριότητά μας ήταν η συμμετοχή καλλιτεχνικών σωματείων στις Απεργιακές Συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά στις 6 Μάϊου μαζί με αρκετούς φορείς.

Τώρα συνεχίζουμε πιο δυναμικά και συντονισμένα γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με την σκληρή πραγματικότητα που υπάρχει γύρω μας. Η πανδημία είναι ακόμα εδώ, τα θύματα εκατομμύρια στον πλανήτη, ενώ το άνοιγμα των χώρων γίνεται αποκλειστικά με την ατομική ευθύνη του self test για τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αφήνει χωρίς στήριξη μικρά ωδεία, εργαστήρια, στούντιο ηχογραφήσεων, μικρά νυχτερινά μαγαζιά, μουσικές-θεατρικές σκηνές, πολιτιστικούς συλλόγους. Μας λέει πως η αναπαραγωγή μουσικής διασπείρει τον ιό ενώ ακόμη και σήμερα το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει αθωράκιστο, η υγεία αποτελεί εμπορικό προϊόν. Επιδιώκουν την κατάργηση του 8ώρου, προσπαθούν να γυρίσουν το ρολόι της κοινωνίας ένα αιώνα πίσω, στην πλήρη ευελιξία για όλους μας. Θέλουν να προσαρμόσουν τα μεροκάματά μας στο budget της πληρότητας των καθισμάτων μιας παράστασης. Παράλληλα ο ψηφιακός πολιτισμός «τρέχει», ο καλλιτέχνης από τα χιλιάδες views και ακροάσεις σε YouTube, Spotify κλπ, καλείται να λάβει λίγα ευρώ, να παραχωρήσει πλήρως το ηθικό, πνευματικό – συγγενικό δικαίωμα για να κερδίζουν κάποιες πλατφόρμες.

Προηγούμενο άρθρο Σκόπιμες τοπικιστικές διαστρεβλώσεις της νεανικής ζωής του Γ. Καραϊσκάκη
Επόμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού στην Καρδίτσα την Παρασκευή 4/6