Ειδήσεις

Διεκδικούμε δικαιώματα σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας τον 21ο αιώνα


Οι Τοπικές Διοικήσεις των παραρτημάτων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στη Θεσσαλία (Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα) που είχαν μέχρι σήμερα την ευθύνη για την λειτουργία και την δράση των παραρτημάτων ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα το κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου. Δηλώνουμε πως με όλες μας τις δυνάμεις θα υπερασπιστούμε τον χαρακτήρα των σωματείων μας, δηλαδή την διεκδίκηση σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας τον 21ο αιώνα.

Οι γενικές συνελεύσεις ολοκληρώθηκαν με μια σημαντική συμμετοχή και επικύρωσαν τον απολογισμό δράσης των σωματείων μας.

Φυσικά έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας, αλλά αναδεικνύεται η δυνατότητα το επόμενο διάστημα να πορευτούμε πιο δυναμικά και μαζικά. Ο ρόλος μας ως συλλογική οργάνωση του αγώνα των εργαζόμενων καλλιτεχνών μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί. Καλούμε κάθε συνάδελφο να συμμετέχει τις επερχόμενες εκλογές του Συλλόγου από τις 5 έως τις 9/11 σε όλη την Ελλάδα δυναμώνοντας τον προσανατολισμό που είχε μέχρι τώρα ο σύλλογος, με τον οποίο πετύχαμε κατακτήσεις και μαζικοποιήσαμε τα σωματεία.

Λένε κάποιοι: «Δεν μας υπολογίζουν…». Το πόσο υπολογίζουν και φοβούνται οι κυβερνήσεις την μαχητική δράση των σωματείων μας φαίνεται από το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Το συγκεκριμένο θέτει ζητήματα ζωτικής σημασίας για την πορεία των σωματείων και του κινήματος των εργαζομένων στο μέλλον, ζητήματα περιεχομένου και προσανατολισμού. Τα παραρτήματα της περιοχής μας στη σύντομη διαδρομή τους από την πρόσφατη ίδρυση ως τις μέρες μας, ανέπτυξαν μια πολύμορφη και αναβαθμισμένη δράση, ένωσαν όλο τον κλάδο βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στην πανελλαδική προσπάθεια του Συλλόγου (εκατοντάδες συνάδελφοι συμμετείχαν και πάλεψαν στην περιοχή μας μέσα από τον ΠΜΣ και από τις πρωτοβουλίες του, πραγματοποιήθηκαν 5 ΠανΘεσσαλικά Συλλαλητήρια, συναυλίες αλληλεγγύης – οικονομικής στήριξης σε συναδέλφους αλλά και σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές, δεκάδες παραστάσεις διαμαρτυρίας, συναντήσεις με Δήμους και Περιφέρεια για πραγματοποίηση εκδηλώσεων και άλλων μέτρων ενίσχυσης των τοπικών καλλιτεχνών κ.α.). Η πείρα του Συλλόγου σε κεντρικό επίπεδο  δείχνει πως ότι θετικό κατακτήσαμε, ότι φρενάραμε και καθυστερήσαμε ήταν αποτέλεσμα του οργανωμένου αγώνα μας (π.χ. τα επιδόματα ειδικού σκοπού, την τροποποίηση του νομοσχεδίου για την λογοκρισία, την ουσιαστική αλληλεγγύη σε χιλιάδες συναδέλφους, την προσπάθεια για την κατοχύρωση του συγγενικού-πνευματικού δικαιώματός μας, αντιταχθήκαμε στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των freelancer μουσικών στην Λυρική Σκηνή, διεκδικήσαμε μια σύγχρονη καλλιτεχνική εκπαίδευση). Συγκρουστήκαμε με νόμους, κυβερνήσεις, εργοδότες, μηχανισμούς, την λογοκρισία στην τέχνη κ.α. Είναι η ώρα να μετρηθεί το μπόι μας, ο κάθε συνάδελφος να «κάνει ταμείο» μπροστά στις εκλογές του σωματείου.

Ο στόχος του συλλόγου μας δεν είναι να συμβουλεύει τον καθένα μας πως θα γίνει «καλός manager» του εαυτού του (φυσικά με ιδιωτική ασφάλιση) ώστε να επιβιώσει στην σύγχρονη βιομηχανία του θεάματος.

Δεν διαχειριζόμαστε την μιζέρια μας, αλλά διεκδικούμε την κατοχύρωση των συλλογικών ασφαλιστικών, εργασιακών δικαιωμάτων του κλάδου. Δεν χρειάζεται τα πρόσωπα των εκπροσώπων μας να είναι δημοφιλή με όρους τηλεθέασης αλλά οι διεκδικήσεις του σωματείου μας να είναι πασίγνωστες. Αυτές χρειάζεται να τις ξέρει και να τις αγκαλιάζει όλος ο κόσμος.

Θεωρούμε απαράδεκτο αυτή τη στιγμή η ομοσπονδία μας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) να προωθεί μέσα από διοικήσεις καλλιτεχνικών σωματείων και από δυνάμεις που δρουν σε αυτά την ηλεκτρονική ψηφοφορία, να νομιμοποιεί τις αντιδραστικές εξελίξεις που φέρνει ο νόμος Χατζηδάκη.

Την ίδια ώρα που η πλειοψηφία των σωματείων στη χώρα έχει απορρίψει τον νόμο, η ΠΟΘΑ λέει πως το νομοσχέδιο Χατζηδάκη φέρνει τον εκσυγχρονισμό στις συνδικαλιστικές οργανώσεις υιοθετώντας με τις πρακτικές της και με αστεία προσχήματα τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Δεν έχει πει λέξη για ένα νόμο που συνθλίβει τους όρους δουλειάς, τη ζωή του εργαζόμενου μέχρι και τα σωματεία του.

Λένε: «Να διευκολύνουμε τους συναδέλφους να ψηφίσουν». Δηλαδή αυτό είναι η συμμετοχή στη ζωή του Σωματείου; Συνελεύσεις με μονοψήφιο αριθμό πίσω από κλειστές πόρτες, κλικ μπροστά σε μια οθόνη και μια ψήφος; Η επιδίωξή τους να γίνει έτσι ο ΠΜΣ, θα πέσει στο κενό!

Ούτε λόγος για την οργάνωση των συναδέλφων στον τόπο που ζουν και δουλεύουν. Καλούμε κάθε καλλιτεχνικό σωματείο της Θεσσαλίας να μη δεχθεί να παραδώσει το μητρώο του στην κυβέρνηση και τους εργοδότες. Να μη δεχτεί να γίνονται αρχαιρεσίες σωματείων με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Σύγχρονο σωματείο εργαζόμενων καλλιτεχνών είναι αυτό που συνδυάζει τους αγώνες για δικαιώματα με την καλλιτεχνική μας ιδιότητα και όχι αυτό που λειτουργεί ως συμπληρωματικός εταίρος της κυβέρνησης διαμορφώνοντας ταυτόχρονα ένα πολιτιστικό business plan στις πλάτες των συναδέλφων.

Παλεύουμε για την διαμόρφωση όρων ώστε να μπορούμε απρόσκοπτα να απολαμβάνουμε εμείς και το κοινό μας την Τέχνη μας, για την οποία έχουμε κοπιάσει και αγωνιστεί.

Γνωρίζουμε καλά πως η ενασχόληση όλων των συναδέλφων με την Τέχνη δεν αποτελεί διασκέδαση και χόμπι. Είναι  μια μορφή εργασίας που χρειάζεται χρόνια σπουδών σε μια σμπαραλιασμένη καλλιτεχνική εκπαίδευση, χρόνια προσωπικής μελέτης, απλήρωτες πρόβες και σίγουρα αφιέρωση. Έχουμε μέτωπο απέναντι σε όποιον νομίζει ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί την ανάγκη μας για σύνδεση της δουλειάς μας με το κοινό. Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως δεν θα ρίξουμε μαύρο στη δημιουργία μας αλλά θα διεκδικήσουμε δίκαιη αμοιβή για την εργασία μας. Καλούμε μουσικούς, ηθοποιούς, εικαστικούς, σκιτσογράφους, χορευτές, τεχνικούς στο οπτικοακουστικό, DJ να βαδίσουμε μαζί στον αγώνα δίπλα στα υπόλοιπα σωματεία εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Φοβούνται τα λόγια που θα λέμε αύριο όλοι μαζί… Γιατί της τέχνης οι εργαζόμενοι έχουμε φωνή!

Προηγούμενο άρθρο Άνετο διπλό στον Τύρναβο και 2η διαδοχική νίκη για τον Γ.Σ. Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Συμμετοχή στο Παγκόσμιο Διαγωνισμό F1 In Schools η Ομάδα TALOS Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας