Ειδήσεις

Δήλωση πέντε δημάρχων Καρδίτσας κατά των ανεμογεννητριών στη λίμνη Πλαστήρα


Οι Δήμοι Λίμνης Πλαστήρα, Αργιθέας, Αγράφων, Καρδίτσας και Μουζακίου, αλλά και εμείς οι πέντε (5) δήμαρχοι ως εκπρόσωποι και φυσικά πρόσωπα, παραμένουμε σταθερά κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα Άγραφα.Έχουμε αναδείξει κατ’ επανάληψη τις καταστροφικές συνέπειες από τα αιολικά και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν δεχόμαστε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον τόπο μας, με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων μας, με υπομνήματα και παραστάσεις στον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, με δικαστικές παρεμβάσεις, καθώς και με την συμμετοχή μας στις δίκαιες διαδηλώσεις των κατοίκων.Ανάλογες αποφάσεις έχουν λάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας, πολλοί επιστημονικοί και άλλοι φορείς της Καρδίτσας, της Ευρυτανίας αλλά και πανελλήνια.

Τονίζουμε ότι είμαστε υπέρ των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, άλλωστετα Άγραφα συνεισφέρουν δεκαετίες τώρα στην πράσινη ενέργεια με το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Λίμνης Πλαστήρα. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει με το φράγμα Μουζακίου, το οποίο θα αποδώσει πολλαπλάσια ενέργεια από όλες τις σχεδιαζόμενες ανεμογεννήτριες στον τόπο μας, επιπλέον το συγκεκριμένο έργο θα λειτουργήσει ως αντιπλημμυρικό και αρδευτικό.

Τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα είναι έργα με τεράστιες περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η διάνοιξη δρόμων έχει δώσει εκατοντάδες κατολισθήσεις στο γεωλογικό υπόβαθρο, γνωστό ως «φλύσχης των Αγράφων». Θυμίζουμε επίσης ότι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Ιανός» και «Daniel», δημιουργήθηκαν πρωτοφανείς χείμαρροι και προκλήθηκαν αμέτρητες κατολισθήσεις στα βουνά και τα χωριά μας με καταστροφές υποδομών, δρόμων, σπιτιών. Πόσο μάλλον, εάν γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις στον τόπο για την εγκατάσταση α/γ (δημιουργία δρόμων, κοπή δασών κ.ά.) θα προκύψουν καταστροφές με απρόβλεπτες συνέπειες και μη αναστρέψιμη αλλοίωση του Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα η εγκατάσταση ανεμογεννητριών επάνω από την Λίμνη Πλαστήρα, (Καζάρμα) συνιστά περιβαλλοντικό έγκλημα, αλλοιώνει την μορφή των βουνών, ακυρώνει την αισθητική του τοπίου και βάζει ταφόπλακα στην προσπάθεια ανάπτυξης των Αγράφων, όπως την επιχειρούμε μέσα από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενέκρινε.

Καλούμε τα αρμόδια υπουργεία να σταματήσουν άμεσα κάθε διαδικασία αδειοδότησης αιολικών πάρκων επάνω από την Λίμνη Πλαστήρα και γενικότερα στα Άγραφα, κάνοντας πράξη την δέσμευση του πρωθυπουργού στο Ανθηρό Αργιθέας, ο οποίος είπε ότι δεν θα δοθούνε άδειες για ανεμογεννήτριες στα Άγραφα.

Συμμετέχουμε ενεργά και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις φορέων και πολιτών που αντιτίθενται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τους αγώνες σε πολιτικό, δικαστικό και κοινωνικό επίπεδο, μέχρι τελικής δικαίωσης. Τα Άγραφα αποτελούν ενιαία περιβαλλοντική, ιστορική και κοινωνική οντότητα, την οποία οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε και να προστατεύσουμε ως υψηλή προτεραιότητα.

Προηγούμενο άρθρο Ο βουλευτής Γιώργος Κωτσός για την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών
Επόμενο άρθρο Λία Ρογγανάκη: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: Με αφορά, σε αφορά, μας αφορά όλους