Ειδήσεις

Δημήτρης Γιώτης: Όταν η σιωπή δεν είναι πάντα αδυναμία


Με λίγα λόγια .Το 1980 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Απανταχού Μαυρομματιανών αλλά και φίλων του ιστορικού χωριού μας ανά την επικράτεια  και μετά από μακροχρόνιες σκέψεις και σχεδιασμούς ξεκίνησε να διεξάγεται σε πανελλαδικό επίπεδο έρανος για την κατασκευή του έφιππου ανδριάντα του Γ. Καραϊσκάκη που κοσμεί σήμερα την ομώνυμη πλατεία μας . Ένα μοναδικό γλυπτό έργο που φιλοτεχνήθηκε ποτέ και τοποθετήθηκε σε Ελληνικό χωριό  από τον Ακαδημαϊκό καθηγητή αείμνηστο  Γιάννη Παππά.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν με κάθε επισημότητα τον Απρίλιο του 1990. Το 2000 για πρώτη φορά όπως απαιτούνταν και μετά από ενέργειες του πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού μας έγινε μία γενική συντήρηση του έργου και από τότε μένει έρμαιο στον αδυσώπητο χρόνο με τις φθορές να έχουν γίνει πλέον πολύ επικίνδυνες για το ίδιο το άγαλμα αλλά και για τους χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται ταπεινοί προσκυνητές στο χωριό του Καραϊσκάκη και φυσικά μικροί και μεγάλοι επισκέπτες αλλά και μόνιμοι κάτοικοι που έρχονται σε καθημερινή βάση σε άμεση <<επαφή>> με τον έφιππο ανδριάντα. Το 2012 με πρωτοβουλία του πολιτιστικού μας Συλλόγου φέραμε στο χωριό μας το δεξί χέρι ιδικό συντηρητή και συνεργάτη του κατασκευαστή του αγάλματος για να μας κάνει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης του γλυπτού .

Το 2014 και το 2015 μας παρουσίασε με τους συνεργάτες του έγγραφη έκθεση της κατάστασής του επισημαίνοντας την άμεση αναγκαιότητα συντήρησής του γιατί όλο το έργο κινδυνεύει με καταστροφή και είναι πλέον επικίνδυνο για τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή  στο χώρο του.Τον Φεβρουάριο του 2015 κάνουμε την πρώτη προφορική αναφορά προς τον τότε Δήμαρχο του Δήμου Μουζακίου κ. Γ. Κωτσό για την ανάγκη συντήρησης του αγάλματος. Στις 4/1 του 2017 κάνουμε έγγραφη αίτηση προς την Τοπική κοινότητα και το Δ.Σ. του Δήμου Μουζακίου για την επικινδυνότητα πλέον του γλυπτού . Η απόφασή τους να χρηματοδοτηθεί η συντήρηση του έργου ομόφωνη. Στις 19/10 του 2018 επανερχόμαστε εγγράφως για μία ακόμη φορά προς την κοινότητά μας και τον Δήμο γιατί δεν έγινε καμία ενέργεια για αποκατάσταση των ζημιών του έφιππου ανδριάντα.

Στις 15/4 του 2121 επανερχόμαστε ξανά εγγράφως γιατί δεν ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης . Να σας γνωστοποιήσουμε στο σημείο αυτό και εν ολίγοις ότι εκτός από τις πολλές άλλες μικρές και μεγάλες φθορές του έργου όταν φυσάει ελάχιστος αέρας στην πλατεία όλο το άγαλμα πάλλεται δεξιά και αριστερά ,η ουρά του αλόγου στη βάση της είναι ραγισμένη ,το σπαθί που κρατά στο χέρι  ο ήρωας έχει σπάσει στη βάση- λαβή  με το χέρι και κινδυνεύει να πέσει στα κεφάλια μικρών και μεγάλων που περιεργάζονται το εργο και φωτογραφίζονται κάτω από αυτό.

Κλείνοντας εδώ αυτή την ενημερωτική επιστολή να πω προς τους υπεύθυνους της Τ.Α. ότι τόσα χρόνια ,από το 2012, νομίζαμε σαν Σύλλογος ότι ολοι σας κύριοι της Τ.Α. καταλάβατε τη σημασία ύπαρξης ενός τέτοιου έργου στον Δήμο μας και ιδικά στην ιστορική έδρα του και γενέτειρα του μεγαλύτερου πολέμαρχου του 21΄Γ. Καραϊσκάκη, αλλά μάλλον  οι προτεραιότητές σας είναι άλλες και δεν σας επιτρέπουν να καταλάβετε .

Κύριε Δήμαρχε του Δήμου Μουζακίου Φάνη Στάθη δεν νομίζετε ότι είναι άμεση και επιτακτική πλέον ανάγκη να παρέμβετε προσωπικά; Κύριε Δήμαρχε αν το σεβάσμιο για τους φίλους και φοβερό για τους εχθρούς γιαταγάνι του Καραϊσκάκη <<πέσει>> από τη θέση του θα είναι σαν να τον αφοπλίσαμε εμείς οι ίδιοι Ελληναράδες και όχι οι Τουρκαλάδες που στο άκουσμα του ονόματός του μόνο ,κατουρούσαν τις βράκες τους . Αυτή την επιστολή την δημοσιεύω μόνο και μόνο από ηθική υποχρέωση πρώτα προς τη μνήμη του μέγιστου Γ. Καραϊσκάκη που έδωσε τη ζωή του για να είμαστε εμείς σήμερα λεύτεροι και να καμαρώνουμε σαν <<γύφτικα σκεπάρνια>> δεύτερο να ενημερωθούν οι χωριανοί μου για την πορεία της συντήρησης  και τελευταίο να μη νομίζουν μερικοί της Τ. Α. ότι η σιωπή είναι και αδυναμία γιατί όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας <<..χαιρέτα τον τον φίλο σου όταν είσαι καβαλάρης για να σε χαιρετά και αυτός όταν θα ξεπεζέψεις  ,,,>>.

 

Γράφει ο Πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου  Καραϊσκάκης Δ. Γιώτης

Προηγούμενο άρθρο Μετάλλαξη Δέλτα: Η πορεία των κρουσμάτων στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Λέκκας: Θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να τα έχουμε