Ειδήσεις

Δημήτρης Κουρέτας: Στόχος μας η Ανάπτυξη της Περιφέρειας


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη από τις τέσσερις συνολικά ημερίδες διαβούλευσης που ξεκίνησε  η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  με στόχο  να καταγραφούν  οι απόψεις  επιχειρήσεων, φορέων και πολιτών  και   να ληφθούν υπόψιν στη διαμόρφωση των δράσεων για την επιχειρηματικότητα  και την Καινοτομία-Έρευνα  του Περιφερειακού Προγράμματος «Θεσσαλία» 2021-2027.  Η πρώτη ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Απριλίου 2024   στην Καρδίτσα στο  Ξενοδοχείο Thessalikon Grand   με βασικά θέματα Αγροδιατροφή και   Αειφορία-Ανθεκτικότητα-Βιωσιμότητα.

Ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας μιλώντας στην Ημερίδα  τόνισε  ότι η Ανάπτυξη της περιφέρειας αποτελεί το βασικό όραμα της περιφερειακής αρχής. Ειδικά  η Καρδίτσα  όπως είπε  ο  περιφερειάρχης πρέπει  να κερδίσει το «χαμένο έδαφος».  Παράλληλα  εξήρε τη διαδικασία της διαβούλευσής, δεδομένου ότι βάσει των ισχυόντων στο  ΕΣΠΑ 2021-2027 και ειδικότερα των σχετικών με την Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης(Regional Innovation Smart Specialization Strategy/RIS3), μία δράση για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί πρέπει να έχει προκύψει μέσα από την συγκεκριμένη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν ενσωματωθεί όλες οι προτάσεις και  τον  Ιούνιο αναμένεται να εκδοθούν οι πρώτες προσκλήσεις. Οι δράσεις έχουν συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης της τάξης των 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην  έναρξη της ημερίδας  έγινε παρουσίαση των οικονομικών δεικτών της περιφέρειας Θεσσαλίας σε  σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Ακολούθησε  ενημέρωσή του Προγράμματος «Θεσσαλία» 2021-2027 για τους  βασικούς στόχους και τις επιδιώξεις του στους τομείς έρευνας – καινοτομίας – επιχειρηματικότητας  και στη συνέχεια  πραγματοποιήθηκαν δυο  χωριστές θεματικές συνεδρίες.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυναν  ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας  κ. Κώστας Τέλιος , ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού τομέα Λάρισας κ.Δημήτρης Τσέτσιλας , εκ  μέρους του Δημάρχου Καρδίτσας   ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Κώστας Κολοβός και  το μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Αποστόλης Κηρύκος.

Μέχρι τέλος Απριλίου θα πραγματοποιηθούν άλλες τρεις ημερίδες σε Βόλο, Τρίκαλα και Λάρισα.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

17.00 – 21.00

Βόλος

Ξενοδοχείο Domotel Xenia

 

Τουρισμός-Πολιτισμός & σχετικά οριζόντια θέματα

 

Βιομηχανία-Υλικά-Κατασκευές & σχετικά οριζόντια θέματα

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

10.00 – 14.00

Τρίκαλα

Μύλος Ματσόπουλου

Αγροδιατροφή & σχετικά οριζόντια θέματα

 

Τουρισμός-Πολιτισμός & σχετικά οριζόντια θέματα

Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024

17.00 – 21.00

Λάρισα

Πάρκο Καινοτομίας JOIST

Αγροδιατροφή & σχετικά οριζόντια θέματα

 

Βιοεπιστήμες-Φάρμακα-Υγεία & σχετικά οριζόντια θέματα

 

Να σημειωθεί ότι με  μέριμνα του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, έχουν συνταχθεί από ομάδες ειδικών και εκπροσώπων των επιχειρήσεων επτά Κείμενα Βάσης, τα οποία είναι διαθέσιμα εν όψει των ημερίδων διαβούλευσης από το δικτυακό τόπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο σύνδεσμο https://www.thessaly.gov.gr/enimerosi/anakoinosi/5556.

  1. Αγροδιατροφικό Σύμπλεγμα (πρωτογενής τομέας και βιομηχανία τροφίμων & ποτών)
  2. Βιομηχανία / Μέταλλο / Δομικά Υλικά / Κατασκευές
  3. Τουρισμός / Πολιτισμός / Δημιουργικές Βιομηχανίες
  4. Βιοεπιστήμες / Φάρμακα / Υπηρεσίες Υγείας
  5. Αειφορία / Ανθεκτικότητα / Βιωσιμότητα (οριζόντιο)
  6. Ψηφιακές Τεχνολογίες (οριζόντιο)
  7. Λοιπές Οριζόντιες Δράσεις (Ανάπτυξη οικοσυστήματος καινοτομίας, χωρική διάσταση, ανθρώπινοι πόροι)

Η προεγγραφή είναι υποχρεωτική για όλους τους συμμετέχοντες και γίνεται αποκλειστικά online στη διεύθυνση https://forms.gle/jFbfURmEEC5Sh3M18.

 

Προηγούμενο άρθρο Όγδοη και τελευταία επιστημονική διάλεξη - συζήτηση της Ιεράς μας Μητροπόλεως
Επόμενο άρθρο Πολιτική - Του Κώστα Βλάχου, ανεξάρτητου αναλυτή