Ειδήσεις

Δημήτρης Κουτσούμπας από την Καρδίτσα: Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για τη Θεσσαλία


 «Μπορεί να έχουν περάσει επτά μήνες, ωστόσο ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να ξεχάσει ποιος ευθύνεται για την καταστροφή που υπέστη». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία του στην Καρδίτσα ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Μιλώντας σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, το απόγευμα της Πέμπτης, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, με θέμα «Ο λαός της Θεσσαλίας με το ΚΚΕ, στον αγώνα για τις ζωές μας και όχι για τα κέρδη τους», ο κ. Κουτσούμπας έδωσε έμφαση στα προβλήματα των πλημμυροπαθών της Καρδίτσας και ολόκληρης της Θεσσαλίας και το πώς αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

«Όλα αυτά, βέβαια, αποτελούν κρίκους στην αλυσίδα της βαρβαρότητας του συστήματος που μας “πνίγει”, που δημιουργεί το αίσθημα της ασφυξίας, της αβεβαιότητας για το μέλλον σε χιλιάδες εργαζόμενους, βιοπαλαιστές αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και νέους.

Γι’ αυτό και το σύνθημα – κραυγή: «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», που ακούστηκε από το λαό και τη νεολαία στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, είναι η πυξίδα που δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε, για να μη συμβιβαστούμε με μια πολιτική που μετρά κέρδη και ζημιές, θυσιάζοντας δικαιώματα, όνειρα και ζωές» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Όπως δήλωσε και στην ομιλία του στη Λάρισα: «Γι’ αυτό και το ΚΚΕ στο ερώτημα «ανάπτυξη για ποιον» απαντάει: Ανάπτυξη για τις ανάγκες του λαού και όχι για τα κέρδη των λίγων, των καπιταλιστών!

Αυτό το σχέδιο, βέβαια, προϋποθέτει ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία, προϋποθέτει ο λαός να κάνει κουμάντο.

Σας λέμε καθαρά: Σκεφτείτε, προβληματιστείτε πάνω στη συνολική πρόταση που έχει το ΚΚΕ για την ανάπτυξη της περιοχής με κριτήριο τις δικές σας ανάγκες.

Γιατί το ΚΚΕ, απέναντι στον αστικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της περιοχής, αντιπαραθέτει τον ριζικά διαφορετικό δρόμο της σχεδιασμένης κεντρικά οικονομίας, της κοινωνικοποιημένης παραγωγής, της εργατικής – λαϊκής εξουσίας.

Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός και η κοινωνικοποίηση των μέσων μπορούν να επιτρέψουν την ολοκληρωμένη και ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, με κριτήριο τις ανάγκες των κατοίκων τόσο της Θεσσαλίας, όσο και ολόκληρης της χώρας.

Αυτός ο ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης μπορεί να εγγυηθεί τη συνολική αντιπλημμυρική προστασία, στη βάση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων (της βροχής, των χειμάρρων, των ποταμών κ.λπ.)

Η εργατική διακυβέρνηση – εξουσία με τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, την κοινωνική ιδιοκτησία στη γη και στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον εργατικό έλεγχο, είναι μονόδρομος για να ικανοποιηθούν αυτές οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Μονόδρομος για να μπορέσουν να μείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους, να έχουν σταθερή δουλειά με αξιοπρεπές εισόδημα και να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμό, Αθλητισμό.

Γι’ αυτό ακριβώς, επειδή το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένο σχέδιο, πρόγραμμα, για το πώς θα ζήσει και ο λαός της Θεσσαλίας όπως του αξίζει τον 21ο αιώνα, μπορούν οι δυνάμεις του να μπαίνουν μπροστά στον αγώνα για να σταθεί όρθιος αυτός ο δοκιμασμένος λαός και πιο μαχητικά, ακόμη πιο συλλογικά, να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του από την κυβέρνηση, την περιφερειακή αρχή, τις δημοτικές αρχές!

Μπαίνουμε μπροστά για:

-Αποζημιώσεις 100% για τις καταστροφές περιουσίας, κατοικίας, καλλιεργειών, κτηνοτροφικού κεφαλαίου, υποδομών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Αναπλήρωση εισοδήματος σε αγρότες, επαγγελματίες, εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα δεν μπορούν να εργαστούν.

-Ολοκληρωμένο σχεδιασμό με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) των απαραίτητων έργων υποδομής, αντιπλημμυρικής προστασίας.

-Ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής, ουσιαστικός κρατικός έλεγχος της στατικής επάρκειας και ασφάλειας όλων των υποδομών. Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο.

-Κατάργηση του νέου νόμου και όλου του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μπαίνουμε μπροστά:

-Για να ολοκληρωθούν άμεσα τα αναγκαία έργα μεταφοράς και διανομής του νερού, να δημιουργηθούν πρόσθετοι ταμιευτήρες στη λεκάνη απορροής του Πηνειού, καθώς και το φράγμα της Συκιάς και η σήραγγα μεταφοράς του Αχελώου.

-Για φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό, με άμεση μείωση των τιμολογίων κατά 30% σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.

-Για αποκατάσταση των προβλημάτων σε δίκτυα και υποδομές και απορρύπανση περιοχών που έχουν πληγεί με ευθύνη του κράτους.

-Για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επαναλειτουργία των βιολογικών καθαρισμών.

Μπαίνουμε μπροστά, ώστε με ευθύνη του κράτους να παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές παράμετροι, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία, με δεδομένη την αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι και τα λιμνάζοντα νερά σε πολλές περιοχές, κυρίως στο νομό Λάρισας.

-Για να αποστραγγιστούν άμεσα οι περιοχές οι οποίες εγκυμονούν υγειονομικό κίνδυνο.

-Για να δοθεί λύση σε όσους έχασαν το σπίτι τους, είτε με ενοικίαση σπιτιού από το κράτος, είτε με στέγαση σε ξενοδοχεία. Όχι στην παραμονή σε κοντέινερ και καταυλισμούς που μπορεί να κρατήσει χρόνια.

-Και για τους αγρότες να μειωθεί το κόστος παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

Μπαίνουμε μπροστά: Για να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και να ενισχυθούν μαζικά με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό η Πυροσβεστική και όλες οι κρατικές δομές πρόληψης, διαχείρισης και Πολιτικής Προστασίας, Υγείας, και εκτίμησης και πρόγνωσης των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών»

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δ. Κουρέτα είχαν οι Δήμαρχοι της Π.Ε. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ημερίδα με τίτλο: Εισαγωγή στο Health & Wellness Coaching