Ειδήσεις

Δημήτρης Τσεκούρας: Η Καρδίτσα θα γίνει ο τόπος που πραγματικά αξίζει να ζεις


Για την υποψηφιότητά του και τους στόχους του μίλησε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας, με τον συνδυασμό του Βασίλη Τσιάκου «Καρδίτσα ο τόπος μας», Δημήτρης Τσεκούρας στη συνέντευξη που παραχώρησε, το μεσημέρι της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου, στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM), στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερώτηση: Ποιοί λόγοι σας ώθησαν να συμμετάσχετε στις δημοτικές εκλογές; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Απάντηση: Από το 2002 στην αγορά, βλέπω, ακούω, αφουγκράζομαι. Τα προβλήματα της καθημερινότητας πολλά και αυτά κάποιος, κάποιοι πρέπει να τα μεταφέρουν στους τοπικούς άρχοντες με τρόπο σωστό και κατανοητό. Με τέτοιο τρόπο ώστε να βρεθούν οι λύσεις.

Στόχος μου είναι ένας Δήμος ακόμη πιο κοντά στον πολίτη, να δίνει πιο γρήγορα λύσεις, να είναι ο ίδιος πολίτης.

Ερώτηση: Τι οραματίζεστε για το Δήμο Καρδίτσας; Τι θα θέλατε να δείτε να αλλάζει σε επίπεδο καθημερινότητας του δημότη;

Απάντηση: Οραματίζομαι έναν Δήμο πρότυπο, έναν Δήμο που μπορεί κάποιος να ζήσει με την οικογένειά του, να δημιουργήσει οικογένεια, να επενδύσει στη δουλειά του, να αφήσει παρακαταθήκη στις μελλοντικές γενιές. Δεν μπορεί τα παιδιά μας να μην θέλουν να γυρίσουν πίσω. Δεν μπορεί να σκέφτεται ο καθένας την Καρδίτσα μόνο για τις διακοπές των γιορτών. Πρέπει να αλλάξει όλο αυτό.

Ερώτηση: Εσείς προσωπικά, ποιες θα ήταν οι προτεραιότητές σας, εφόσον εκλεγείτε; Μέσα από ποιο πεδίο δράσης θα επιθυμούσατε να ασχοληθείτε;

Απάντηση: Προτεραιότητα είναι ο κάτοικος αυτού του Δήμου. Να είμαστε κοντά του, να επεμβαίνουμε στην καθημερινότητά του, να νιώθει ασφάλεια και σίγουρα εμπιστοσύνη προς τον Δήμο και τα πρόσωπα που τον διοικούν.

Προτεραιότητά μου, επίσης, είναι η Καρδίτσα να γίνει πόλος έλξης πολλών ανθρώπων από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Έχουμε απίστευτες φυσικές ομορφιές που ο κόσμος δεν τις ξέρει. Εμείς πρέπει να τις κάνουμε παντού γνωστές.

Ερώτηση: Είστε ελεύθερος επαγγελματίας και Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας και γνωρίζετε πολύ καλά τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου και της αγοράς γενικότερα. Με δεδομένα την ακρίβεια, τις πολυκρίσεις που βιώνουμε και τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους ο Ιανός και ο Daniel, πως θα μπορούσε να βοηθηθεί ουσιαστικά αυτός ο κλάδος ο οποίος είναι και ο «αιμοδότης» της ίδιας της τοπικής οικονομίας; Ο Δήμος πως θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση;

Απάντηση: Δύο κυκλώνες που μας πήραν και μας σήκωσαν όλους μαζί. Σήκωσαν τα νοικοκυριά, σήκωσαν τις περιουσίες μας και τα μαγαζιά μας. Και το πιο σημαντικό είναι ότι σήκωσαν το μέλλον μας και το κάνανε αβέβαιο. Το εμπόριο, ειδικά στον Ιανό, έπαθε  ολοκληρωτική καταστροφή.

Προσπαθήσαμε να ορθοποδήσουμε και έπειτα ήρθε ο δεύτερος κυκλώνας, που μπορεί να μην χτύπησε όπως ο Ιανός τον Δήμος μας αλλά χτύπησε τον πρωτογενή τομέα όλου σχεδόν του Νομού και οι επιπτώσεις θα φανούν στο άμεσο μέλλον.

Ο Δήμος, τώρα, πρέπει να είναι αυτός, με όλους τους υπόλοιπους φορείς, που θα πιέσει την κεντρική εξουσία να δοθούν λύσεις και κίνητρα ώστε ο κόσμος για αρχή που καταστράφηκε, να αποζημιωθεί άμεσα.

Και δεν μιλάμε μόνο για τα σπίτια αλλά και τα εργαλεία δουλειάς των ανθρώπων ώστε να πάρει μπροστά ξανά η τοπική οικονομία.

Ερώτηση: Αναφορικά με τις πλημμύρες και τις φυσικές καταστροφές, έχετε δηλώσει ότι χρειάζεται  ένα σχέδιο ριζικής αναγέννησης του Θεσσαλικού κάμπου. Ποιες είναι οι θέσεις και οι προτάσεις σας για το ζήτημα;

Απάντηση: Μεγάλη κουβέντα. Σχέδιο ριζικής αναγέννησης του Θεσσαλικού κάμπου χρειάζεται ο Νομός μας, όπως είπατε. Όσες αποζημιώσεις και να δώσει το κράτος, η πατρίδα μας δεν πρόκειται ποτέ να ξελασπώσει.

Τα ακραία φαινόμενα, όπως όλοι καταλάβαμε, θα μας επισκέπτονται πιο συχνά και εμείς, ως κάτοικοι αυτού του τόπου, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ώστε να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα.

Και αυτό, μέχρι να πρέπει να υπάρξει ένα αντιπλημμυρικό σχέδιο για την Καρδίτσα. Οι εκάστοτε κυβερνώντες, οι κυβερνώντες που είναι τώρα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε μελέτες και στην εκτέλεση έργων ώστε εμείς οι κάτοικοι να σταματήσουμε, πλέον, να πεταγόμαστε από τα κρεβάτια μας με την παραμικρή βροχή. Να σταματήσουμε να ανησυχούμε με το παραμικρό μπουμπουνητό. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια πλέον.

Οι εκάστοτε κυβερνώντες πρέπει, επιτέλους, να σταματήσουν να βλέπουν την Καρδίτσα μόνο ως αγροτοκτηνοτροφική περιοχή. Πρέπει να δημιουργήσουν τέτοιες συνθήκες ώστε το επιχειρείν στην Καρδίτσα να είναι προσιτό και θεμιτό από όλους και για όλους τους επενδυτές.

Η Καρδίτσα πρέπει να μπει σε ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και να υπάρχει επιδότηση για προσλήψεις εργαζομένων στις νέες επιχειρήσεις. Να υπάρξει κάλυψη ενός ποσοστού των εργοδοτικών εισφορών, απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος καθώς και αφορολόγητα τα έσοδα τουλάχιστον για τα πρώτα πέντε χρόνια.

Πρόσφορο έδαφος, επιτέλους, στην Καρδίτσα και στο επιχειρείν ώστε να υπάρξουν δουλειές, νέες δουλειές για τους νέους και τα παιδιά μας.

Για τους κατοίκους του Νομού θα πρέπει να υπάρξει ειδικό φορολογικό καθεστώς, όπως αύξηση του αφορολόγητου ποσού και κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Νέες Σχολές και πολλές Σχολές που θα δώσουν ανάσα σε πολύ κόσμο και στην αγορά.

Το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος στείλανε επιστολές με αιτήματα προς τον Πρωθυπουργό της χώρας μας σε πανθεσσαλικό επίπεδο τα οποία με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο, αλλά σίγουρα δεν αρκεί μόνο αυτό.

Η πίεση από όλους μας προς τους φορείς πρέπει να είναι καθολική, να είναι συνεχής προς την κεντρική εξουσία.

Και κάτι τελευταίο. Χρειάζεται ειδική μέριμνα για τα παιδιά της περιοχής μας που δίνουν Πανελλήνιες Εξετάσεις. Οι συνθήκες δεν είναι το ίδιο για όλους και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η εκπαιδευτική χρονιά τώρα ξεκίνησε στον τόπο μας.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους δημότες; Για ποιον λόγο, στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, να εμπιστευτούν τον συνδυασμό «Καρδίτσα ο τόπος μας» και εσάς προσωπικά;

Απάντηση: Με τον δήμαρχο Κο. Τσιάκο γνωρίστηκα με την αρχή της ενασχόλησής μου με τον Εμπορικό Σύλλογο. Γνώρισα έναν άνθρωπο με θέληση και αγάπη για τον Δήμο και έχω άψογη συνεργασία μαζί του σε πολλά θέματα που αφορούν τον Δήμο.

Ο εγκλεισμός με τον covid, και έπειτα οι δύο θεομηνίες αλλά και ο  Elias, δεν άφησε στη δημοτική αρχή να δώσει αυτό που ήθελε.

Θαρρώ ότι με επικεφαλής τον Κο. Τσιάκο και με περισσότερους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους δίπλα του, που έχουν ικανότητες και αντίληψη των πραγμάτων γύρω τους, η Καρδίτσα θα γίνει ο τόπος που πραγματικά αξίζει να ζεις.

Τέλος, πιστεύω ότι είμαι ένα από αυτά τα άτομα που πρέπει να είμαι σε αυτήν την προσπάθεια, αν κρίνουμε και από τα αποτελέσματα της συμμετοχής μου στον Εμπορικό Σύλλογο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επιχείριση καθαρισμού ρεμάτων και ποταμών
Επόμενο άρθρο Έπιασαν δουλειά τα μεικτά κλιμάκια για τις εκτιμήσεις ζημιών στην αγροτική παραγωγή