Ειδήσεις

Δημοκρατία αλά καρτ δεν υπάρχει


Με ανακοίνωση της Παράταξης μας, που στάλθηκε στην ΠΟΠΣ και σε όλους τους συλλόγους  στις 29 Μάρτη 2023, ζητήσαμε από την πλειοψηφούσα παράταξη του ΔΣ της ΠΟΠΣ  να πάρει θέση για την αντιδημοκρατική απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. Καρδίτσας (ανήκουν στην ίδια παράταξη) να μη χορηγεί κλειδιά του γραφείου του συλλόγου στα 2 μέλη της μειοψηφίας του Δ.Σ.

Αντί να απαντήσουν οι αποδέκτες της πρόσκλησης απάντησε η «Επιτροπή Οργανωτικού» με την απόφαση-ανακοίνωση  της 31/3/23!

Καμιά αρμοδιότητα δεν  έχει, από το καταστατικό, η εν λόγω επιτροπή ή οποιαδήποτε άλλη επιτροπή να αποφασίζει για συνδικαλιστικές διαφορές. Ο ρόλος των επιτροπών σ΄ όλο το συνδικαλιστικό κίνημα είναι να επικουρούν το ΔΣ στο έργο του, να γνωμοδοτούν προς το ΔΣ και αυτό να παίρνει τις αποφάσεις. Οι επιτροπές δεν είναι όργανα διοίκησης.

Σύμφωνα με το νέο καταστατικό της ΠΟΠΣ , το οποίο δεν έχει εγκριθεί ακόμη, το ΔΣ της ΠΟΠΣ μπορεί να « Συγκροτεί επιτροπές……για τη μελέτη και παρακολούθηση εξειδικευμένων θεμάτων.»

Τις αποφάσεις τις παίρνει το ΔΣ και καμία επιτροπή. Σκέφτηκαν οι συνάδελφοι τι επικίνδυνους δρόμους ανοίγουν για τη δημοκρατία στα συνδικάτα και την ίδια την υπόσταση της ΠΟΠΣ, αν το παράδειγμά τους το ακολουθήσουν και άλλες επιτροπές και η κάθε επιτροπή αυτονομείται και αποφασίζει επί παντός επιστητού;

Τι λέει γι΄αυτό το ΔΣ της ΠΟΠΣ;

Ας έρθουμε τώρα στο περιεχόμενο της εν λόγω απόφασης, η οποία αναπαράγει τα προσχήματα της πλειοψηφίας του ΔΣ Καρδίτσας:

Η ανακοίνωση ξεκινάει με την προσβλητική για τους συλλόγους φράση «Μετά την ενορχηστρωμένη αλληλογραφία συγκεκριμένων Διοικητικών Συμβουλίων κατά της πλειοψηφίας του ΔΣ Καρδίτσας….»

Λυπούμαστε που οι συνάδελφοι εισάγουν στη συνδικαλιστική ζωή την θεωρία της εκάστοτε κυβέρνησης περί υποκίνησης…. των συλλόγων!

 Τους ενημερώνουμε ότι  η πλειοψηφία των αποφάσεων είναι ομόφωνες από  διαφορετικές παρατάξεις.

Στο κείμενο επαναλαμβάνεται (σημεία Α,Δ,Ζ) συνεχώς  η αυτονόητη αρχή, ότι στη δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία.

Επικαλούνται έναν από τους κανόνες της δημοκρατίας και ξεχνάνε τους άλλους κανόνες και αρχές της δημοκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες οι αποφάσεις της πλειοψηφίας πρέπει να είναι σύμφωνες με το καταστατικό, τη συνδικαλιστική δεοντολογία, να σέβεται τα δικαιώματα της μειοψηφίας και ότι όλα τα μέλη του ΔΣ έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Δηλαδή άλλο ζήτημα είναι ότι η όποια απόφαση λαμβάνεται προφανώς από την πλειοψηφία και άλλο  ζήτημα ο ισχυρισμός τους ότι  είναι δημοκρατικό ό,τι και αν αποφασίσει η πλειοψηφία!

Συνάδελφοι της «Επιτροπής Οργανωτικού» και της πλειοψηφίας του ΔΣ Καρδίτσας, η δημοκρατία είναι ένα σύνολο κανόνων και αρχών , και  αν η οποιαδήποτε απόφαση της  πλειοψηφίας στηρίζεται  μόνο στη μία αρχή και  παραβιάζει τους άλλους δημοκρατικούς  κανόνες και αρχές, τότε  έχουμε τον ορισμό της αυθαιρεσίας, του αυταρχισμού, της αδιαφάνειας, του καθεστωτισμού.

Ειλικρινά ρωτάμε και σ΄αυτό περιμένουμε απάντηση, χωρίς «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε»: είναι δημοκρατική μια απόφαση (πρόκειται για μοναδική σ΄όλη την Ελλάδα) που  δεν δίνει τα κλειδιά των γραφείων ενός σωματείου σε όλα τα μέλη του ΔΣ, αποκλείοντάς τους από την ελεύθερη πρόσβαση στα γραφεία του συλλόγου;

Ας πάψουν να επαναλαμβάνουν μονότονα,  έτσι είναι επειδή έτσι  αποφάσισε η πλειοψηφία, και να  απαντήσουν, όσοι στηρίζουν την αντιδημοκρατική απόφαση του ΔΣ του συλλόγου  Καρδίτσας να αποκλείει τη μειοψηφία από την ελεύθερη πρόσβαση στα γραφεία του συλλόγου, αν η απόφαση αυτή, πέραν των όσων αναφέραμε παραπάνω, εξυπηρετεί την καλύτερη λειτουργία του συλλόγου,  την ΕΝΟΤΗΤΑ και τα συμφέροντα  του συλλόγου;

Για το σημείο (Ε)  « Επιπλέον, όπως έχει ανακοινωθεί από το Σύλλογο, το γραφείο είναι ανοικτό  κάθε Πέμπτη. Όμως, οι διαμαρτυρόμενοι συνάδελφοι θέλουν να είναι μόνοι τους στο γραφείο. Δεν δέχονται να είναι με άλλα μέλη του ΔΣ, ΓΙΑΤΙ;»

Πρόκειται για διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Από πού ενημερωθήκατε;  Τα δύο μέλη της μειοψηφίας όχι μόνο δέχονται να εφημερεύουν  με άλλα μέλη του ΔΣ, αλλά θέλουν τα κλειδιά των γραφείων για να ανοίγουν καθημερινά τα γραφεία και όχι να είναι  κλειστά. Δηλαδή το αντίθετο συμβαίνει.

Όσο για το αρχαίο ρητό (σημείο Η) «Μηδενί δίκην δικάσης, πριν αμφοίν μύθον ακούσης», το εκλαμβάνουμε ως αυτοκριτική γιατί από τη σχετική απόφαση-ανακοίνωση σας φαίνεται ξεκάθαρα ( αρκεί και μόνο το παραπάνω σημείο Ε ως επιβεβαίωση) ότι δε λάβατε καθόλου υπόψη σας τα επιχειρήματα της μειοψηφίας του ΔΣ Καρδίτσας, γι΄ αυτό  τα αγνοείται τελείως.

Λυπούμαστε πραγματικά που κάποιοι  συνάδελφοι δεν αντιλαμβάνονται ότι η αντιδημοκρατική απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ Καρδίτσας, πολύ περισσότερο αν αυτή γενικευτεί, υπονομεύει τους αγώνες και την ενότητα του συνταξιουχικού κινήματος.

Έχουμε εμπιστοσύνη ότι οι συνάδελφοι συνταξιούχοι  δε θα  το επιτρέψουν.

 

   Απάντηση της Αγωνιστικής Ενότητας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Ν. Καρδίτσας στην ανακοίνωση της Επιτροπής Οργανωτικού της ΠΟΠΣ  και στην Πλειοψηφία του ΔΣ Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην ITB Berlin 2023 για b2b συναντήσεις με Γερμανούς επαγγελματίες του τουρισμού
Επόμενο άρθρο Υπόχρεοι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων να καθαρίζουν από χόρτα και κλαδιά τις ιδιοκτησίες τους