Ειδήσεις

Δήμος Καρδίτσας: Το σκοτάδι έφαγε την ΣΑΤΑ των χωριών – Πρόεδροι, διεκδικήστε τα δικαιώματά σας


Το κράτος δίνει κάθε χρόνο για κατασκευή υποδομών στα χωριά και την πόλη το ποσό των 715.860 € που ονομάζεται ΣΑΤΑ. Στην θητεία μας δημοπρατούσαμε υπερδιπλάσιο ποσό για έργα σε όλα τα χωριά του Δήμου. Η αύξηση καλύπτονταν από την έκπτωση των εργολάβων και από πόρους ιδίων εσόδων του Δήμου.

Η παρούσα  Δημοτική αρχή επέλεξε να μην δίνει ούτε αυτά τα λίγα χρήματα στα χωριά απαξιώνοντας τα Τοπικά Συμβούλια.

Από τον πίνακα που επισυνάπτεται φαίνεται ότι το ποσό που δημοπρατήθηκε την τριετία 2016-2017-2018 ήταν αθροιστικά 5.110.500 €. Επίσης φαίνεται και το ποσό που έπαιρνε η κάθε κοινότητα, ώστε κάθε Τοπικό Συμβούλιο να γνωρίζει πόσα χρήματα δικαιούται.

Σημειώνεται ότι για την επιλογή των έργων που εκτελούνταν σε κάθε οικισμό ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ υπεύθυνο ήταν το τοπικό Συμβούλιο χωρίς καμία παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής.

Τί έγινε με την παρούσα διοίκηση;

Την τετραετία 2019 -2020 -2021 -2022 δημοπρατήθηκαν μόλις 2.000.000 €. Περίπου το 1/3 των χρημάτων που εισέπραξε ο Δήμος. Ο δήμαρχος επέλεξε να μην δώσει στα χωριά τα χρήματα που δικαιούνται για κατασκευή υποδομών, αλλά να τα παρακρατήσει και να διαθέσει όπου αυτός ήθελε. Σε μικροεξυπηρετήσεις και λειτουργικές ανάγκες γιατί οικονομικά ο Δήμος πάει κατά διαβόλου. Φυσικά όλα αυτά με αναθέσεις σε ημετέρους

Επίσης απαξιώνοντας περαιτέρω τα Τοπικά Συμβούλια δεν καθόρισε το ποσό που δικαιούται κάθε κοινότητα ώστε να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους. Θα μου πείτε καλή η ιεράρχηση ακόμη πιο καλή η χρηματοδότηση, που τώρα απουσιάζει. Δυστυχώς έτσι είναι. Είναι μικρή η ΣΑΤΑ την πετσοκόβει και ο δήμαρχος και στο τέλος μένουν ψίχουλα.

Ο Δήμος εισέπραξε την παραπάνω τετραετία  ΣΑΤΑ  2.863.440 €. Έπρεπε να έχει δημοπρατήσει διπλάσια δηλαδή 6.000.000 €, διότι η συνηθισμένη έκπτωση είναι 50%.Δημοπράτησε μόνο το 1/3 και έχει το θράσος να βγάζει φωτογραφίες που είναι η ειδικότητά του.

Αναρωτιέστε οι πρόεδροι των χωριών, που χάνονται τα χρήματα της ΣΑΤΑ; Η απάντηση είναι, στις αναθέσεις. Ο δήμαρχος δημοπράτησε ένα μικρό μέρος των χρημάτων και τα πολλά τα ξοδεύει μέσω αναθέσεων παίρνοντας έκπτωση 0% αντί του 50% που θα έπαιρνε αν τα δημοπρατούσε.

Με τη μέθοδο αυτή κάθε κοινότητα έχασε αυτά τα χρόνια κατά μέσο όρο 80.000 ευρώ, της επέστρεψε ο δήμαρχος μέσω εξυπηρετήσεων 5.000 € και ζητάει από πάνω να του γράψουν ευχαριστήρια.

Δυστυχώς αυτή είναι η αμείλικτη πραγματικότητα.

Αγαπητοί πρόεδροι

Τώρα που έχετε ενημερωθεί και έχετε συγκριτικά στοιχεία – τα οποία  μπορείτε να τα διασταυρώσετε στην Τεχνική Υπηρεσία – διεκδικήστε έστω και την τελευταία  στιγμή τα δικαιώματά σας. Απαιτείστε άμεσα να δημοπρατηθεί ένα έργο 5.000.000 € (αφού θα συμπεριλαμβάνει και την ΣΑΤΑ του 2023) ώστε όλα τα χρήματα να πάνε για τον σκοπό που τα δίνει η Πολιτεία και όχι στις αναθέσεις του δημάρχου.

Οι εκλογές πλησιάζουν. Και θα κρίνετε τα πεπραγμένα και θα κριθείτε για την διεκδίκηση όσων δικαιούστε.

 

Για την Ανεξάρτητη Προοδευτική Συμμαχία Πολιτών Καρδίτσας, o Επικεφαλής Γιάννης Σβάρνας, Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Ρυθμίσεις κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως του Παλαμά
Επόμενο άρθρο Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας