Ειδήσεις

Δήμος Μουζακίου: Η επαναστατική δράση του Γ. Καραϊσκάκη


Σε μια σημαντική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Δήμο Μουζακίου, την Κυριακή 7 Νοεμβρίου το πρωί, στο Ξενοδοχείο «Κιέριον» της Καρδίτσας, παρουσιάστηκε το βιβλίο του καθηγητή Φιλολογίας κ. Νίκου Βλάχου:«Γεώργιος Καραϊσκάκης – Η γέννηση του και η νεανική επαναστατική του δράση, το τελευταίο οδοιπορικό στη γενέτειρα του».

Το ξεχωριστό ιστορικό πόνημα εκδόθηκε στο τέλος του 2019 με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του 1821. Το περιεχόμενό του δε, προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στους επίσημους προσκεκλημένους και στο κοινό που παρευρέθηκε.

Ο δήμαρχος Μουζακίου

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης εξήρε την τεράστια υπομονή και επιμονή που έδειξε ο συγγραφέας πάρα πολλά χρόνια προκειμένου να πετύχει τον μεγάλο στόχο του που ήταν βέβαια η ολοκλήρωση του έργου για τον Μαυρομματιανό Αρχιστράτηγο της Εθνική Παλιγγενεσίας.

«Ο βαθύς γνώστης του πολιτισμού και της παράδοσής μας, ο ακούραστος δάσκαλος των Μουζακιωτών κ. Νικόλαος Βλάχος, συγχωριανός του Μεγάλου Ήρωα, με εξαιρετική έρευνα και λεπτομερή καταγραφή πολλών πτυχών της νεανικής κοινωνικής, αγωνιστικής και πολεμικής δράσης του, κατάφερε να δημιουργήσει μια υπερπολύτιμη παρακαταθήκη για τον τόπο μας και ειδικά για του νέους Καρδιτσιώτες. Διότι η νεολαία μας σήμερα έχει απόλυτη ανάγκη από γνήσια πρότυπα γενναιότητας, θάρρους, αυτοθυσίας και αγάπης για την πατρίδα σε καιρούς πολύ δύσκολους για την επιβίωση και το μέλλον της. Ο δικός μας Γ. Καραϊσκάκης αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρο το Ελληνικό Έθνος και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες στον εκπαιδευτικό κ. Νικόλαο Βλάχο για την μοναδική προσφορά ζωής που έκανε στο Δήμο Μουζακίου, στο Νομό Καρδίτσας, σε όλους τους Έλληνες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στάθης.

Η ιστορία του Καραϊσκάκη

Ομιλία για το βιβλίο έκανε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας και Εξυπηρέτησης του Πολίτη κ. Νίκος Καραγιάννηςεπισημαίνοντας μεταξύ άλλων:«Ο αγαπητός Νίκος σε όλο το βιβλίο του εκφράζει την αγάπη και το θαυμασμό του για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη( για τον Αρχηγό με το άλφα κεφαλαίο όπως το έθεσε με μια λέξη ο Νικόλαος Κασομούλης) αλλά και την τιμή που νιώθει ως συγχωριανός του. Ο ίδιος γράφει στη σελ 12: «…Αυτόν τον ήρωα παρουσιάζω. Υποκλίνομαι στη μνήμη του και στο μεγαλείο του, γιατί αντιστάθηκε και δεν έσκυψε μπρος στην άδικη καταδρομή..»  Και συνεχίζοντας αναφέρει ότι «οι ιστορικοί πιστεύουν, πως αν ο Καραϊσκάκης δεν πέθαινε τόσο νέος, θα ήταν διαφορετικά τα σύνορα του πρώτου Ελληνικού κράτους. Για να αντιληφθούμε άλλη μια φορά πόσο βαθιά είναι η αρρώστια του διχασμού που στοίχισε στην επανάσταση τότε  και στοιχίζει και τώρα και  πάντα».Αλλά, όπως υπογραμμίζει στον επίλογο, «…Τ΄ αντρειωμένου ο θάνατος δίνει ζωή στη νιότη,.. ο ήρωάς μου, ο ήρωάς σας, ο ήρωας των Ελλήνων, μας οδηγεί και σε συμπεράσματα χρήσιμα για το παρόν και το μέλλον και προπαντός, μας δίνει θάρρος και μας κάνει να πιστέψουμε ότι ο λαός μας είναι ικανός για πολλά και μεγάλα στους επικίνδυνους σημερινούς καιρούς.»

Κλείνοντας, ο κ. Καραγιάννης επισήμανε με αφορμή το βιβλίο, ότι «ήρωες είναι αυτοί, οι επώνυμοι και ανώνυμοι, που αγωνίστηκαν μέσα σε ασύγκριτα δύσκολες συνθήκες, με πραγματική ανιδιοτέλεια, αυταπάρνηση και πατριωτισμόκαι θυσίασαν το υπέρτατο αγαθό: τη ζωή τους, για το κοινό καλό και την ελευθερία της πατρίδας. Όπως ο τοπικός μας ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης ο οποίος όλα αυτά τα απέδειξε, όχι με λόγια, με πράξεις! Διότι, στην οδό της θεωρίας υπάρχει συνωστισμός ενώ στην οδό των πράξεων επικρατεί… σχεδόν ερημιά»!

Από την πλευρά του ο συγγραφέας κ. Ν. Βλάχος αναφερόμενος στην δουλειά του τόνισε ότι καλύπτει στο πατριωτικό θέμα «Καραϊσκάκης» δύο τουλάχιστον κενά του αναγνωστικού κοινού, αναφερόμενα στον τόπο της γέννησης και στην επαναστατική δράση που ανέπτυξε ήδη από την ηλικία των δεκαπέντε ετών. Πολύ σημαντικό είναι ότι στο βιβλίο αυτό συγκεντρώθηκε όλη η υπάρχουσα ιστορική γνώση για τον «Αετό των Αγράφων», αναφορικά με το θέμα του βιβλίου, και την τοπική παράδοση, όπως διατηρείται στην περιοχή.

Να σημειωθεί πως ο συγγραφέας, γνωστός από τις εκδηλώσεις προβολής της δόξας του Ήρωα στις ημέρες μας, υπό την αιγίδα των Πολιτιστικών Συλλόγων των Μαυρομματιανών Καρδίτσας και Αθηνών, άσκησε επικοινωνία με τους σημερινούς απογόνους του Εθνοσωτήρα και Εθνομάρτυρα Γεωργίου Καραϊσκάκη, κάτι πολύ σπουδαίο.

Τα περιεχόμενα του βιβλίου κατά κεφάλαιο έχουν ως εξής: Α’. Συνοπτικό οδοιπορικό Γεωργίου Καραϊσκάκη. Β’. Οι γονείς του Γ. Καραϊσκάκη, Γ’. Πλασματικά αφηγήματα της Σκουληκαριάς ύστερα από τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας του Γ.Κ. στο Μαυρομμάτι. Δ’. Βιογράφοι και ιστορικοί συγγραφείς. Ε’. Εκατονταετηρίς του Στρατάρχου Γεωργίου Καραϊσκάκη (1827-1927). ΣΤ’. Σπυρίδων Γ. Καραϊσκάκης (1826-1898). Ζ’. Γεώργιος Σπυρίδωνος Καραϊσκάκης (1876-1956). Η’. Διατάγματα Ελληνικής Πολιτείας, Θ’. Γενεαλογικό δέντρο Γ. Καραϊσκάκη, Ι’. Άλλες ιστορικές μαρτυρίες. ΙΑ’. Σκόπιμες τοπικιστικές διαστροφές τής νεανικής ζωής τού Γεωργίου Καραϊσκάκη, ΙΒ’. Το Μαυρομμάτι και οι προφορικές – γραπτές μαρτυρίες του.ΙΓ’. Ο Αλή-Πασάς, ο Πασβάντογλου και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. ΙΔ’. Τελευταίο οδοιπορικό τού Γ’ Καραϊσκάκη από το Αιτωλικό στο Μαυρομμάτι. ΙΕ’. Οι «θέσεις» της Σκουληκαριάς Άρτας.

 

Προηγούμενο άρθρο Τηλεδιάσκεψη στα γραφεία της ΠΕΔ Θεσσαλίας με τη συμμετοχή της Αν. Υπουργού Υγείας κας Μίνας Γκάγκα
Επόμενο άρθρο Το 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών στο Δήμο Μετεώρων