Ειδήσεις

Δημόσια Υγεία: Ο μεγάλος ασθενής – Της Σωτηρίας Μπακαλάκου


Ένας από τους βασικότερους πυλώνες του κοινωνικού κράτους είναι ο τομέας της υγείας. Η πανδημία του covid-19 ήταν μια απόδειξη οτι χωρίς το δημόσιο σύστημα υγείας δεν μπορεί να υποστηριχθεί η κοινωνία. Η διαχείριση της πανδημίας και ο αριθμός των θανάτων έδειξε επίσης οτι στην Ελλάδα το δημόσιο σύστημα πάσχει.

Για την ανάδειξη των προβλημάτων στον τομέα της υγεία και την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο της Προέδρου Φώφης Γεννηματά, πραγματοποιήσαμε μαζί με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ επισκέψεις στο Νοσοκομείο Καρδίτσας και σε Κέντρα Υγείας της περιοχής μας. Δυστυχώς όμως αυτό που διαπιστώσαμε στις επισκέψεις ήταν μια απαξίωση των δομών Υγείας της περιοχής μας.

Οι κτιριακές δομές δεν είναι κατάλληλες πλέον. Το κτίριο του Νοσοκομείου χρειάζεται ολική ανακαίνιση, τα κρεβάτια και όλος ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός χρήζει βελτίωσης ή αντικατάστασης.

Στο Κέντρο Υγείας των Σοφάδων το μικροβιολογικό τμήμα υπολειτουργεί,  οι αιμοληψίες αποστέλλονται  για ανάλυση στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας. Στο Κέντρο Υγείας του Παλαμά δεν υπάρχει  Οδοντίατρος και απουσιάζει παντελώς η υπηρεσία φύλαξης, έλλειψη την οποία προσπαθεί να καλύψει το προσωπικό του Κέντρου παράλληλα με τα βασικά καθήκοντα του.

Η υποστελέχωση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό που απασχολούνται στις δομές υγείας είναι κατά 50% λιγότεροι από τους αναγκαίους. Οι προσλήψεις είναι ελάχιστες και δεν δίνονται κίνητρα στους γιατρούς να στελεχώσουν τα δημόσια νοσοκομεία. Οι ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες διακινδυνεύοντας την υγεία τους για να καλύψουν τα τεράστια κενά και να είναι ικανοποιητική η παροχή υγείας.

Φτάσαμε εδώ γιατί οι δαπάνες για την  υγεία μειώθηκαν. Συγκεκριμένα η επιχορήγηση των Νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώθηκε κατά 860 εκατομμύρια ευρώ από το 2015 έως σήμερα.

Το χειρότερο όμως είναι ότι ενώ υπήρχε η δυνατότητα διάθεσης νέων πόρων, στον σχεδιασμό της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναδείχθηκε η ιδεοληπτική και βαθιά συντηρητική πολιτική της ΝΔ. Η Κυβέρνηση με παραβλέπει τις τεράστιες ανάγκες του συστήματος υγείας, που έγιναν επιτακτικές εξαιτίας της πανδημίας,  επιλέγει να διαθέσει συνολικά μόνο το 4,8% των πόρων του Ταμείου για τις υποδομές Υγείας, όταν η γειτονική Ιταλία διαθέτει το 10% .

Το συνεχές των κρίσεων που βίωσε και βιώνει η Ελληνική κοινωνία την τελευταία δεκαετία έχει διευρύνει τις ανισότητες. Ενα δημόσιο σύστημα υγείας ευέλικτο, αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και πρωτοπόρο είναι βασικός πυλώνας ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους. Αν δεν το καταφέρει η σοσιαλδημοκρατική παράταξη, είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να το πετύχει κανείς.

 

 

Γράφει η Σωτηρία Μπακαλάκου, Msc Οικονομολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Καρδίτσας, Μέλος ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοϊού την Παρασκευή 11/10
Επόμενο άρθρο Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, στηρίζει τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα των εποχιακά εργαζόμενων