Ειδήσεις

Δημοσιονομική συνέπεια και σεβασμός στην κοινωνική δικαιοσύνη – Γράφει η Ασημίνα Σκόνδρα, Βουλευτής ΝΔ Καρδίτσας


Η ισότητα και η δικαιοσύνη είναι θεμελιώδεις αρχές της Δημοκρατίας. Η διασφάλιση της ισότητας μεταξύ των πολιτών, είναι ένα στοίχημα για τα σύγχρονες Δημοκρατίες. Συχνά καλούμαστε να νομοθετούμε δίκαια μεν, όχι όμως πάντα ευχάριστα για όλους. Ο τρόπος με τον οποίο μία κυβέρνηση νομοθετεί, χαρακτηρίζει σε απόλυτο βαθμό τις πολιτικές της βάσεις, τις ιδέες, τις αξίες και τις αρχές της.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, προέβη πρόσφατα  σε μια τολμηρή, μα πάνω απ’ όλα κοινωνικά δίκαιη παρέμβαση, που έχει στόχο ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Να ενθαρρύνει την συνέπεια απέναντι στις φορολογικές υποχρεώσεις αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, μέσα από την παροχή κινήτρων.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε,  αντιμετωπίζει την ενδεχόμενη φοροδιαφυγή στον ιδιωτικό τομέα, με διατάξεις που εξασφαλίζουν φορολογική δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα θεσπίζει σημαντικές φοροελαφρύνσεις, όπως η κατά 50% μείωση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση φόρου για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων και η δίκαιη ανακατανομή των τεκμηρίων, με εισαγωγή μάλιστα της δυνατότητας αμφισβήτησής τους.

Σημειωτέον, η μείωση του τέλους επιτηδεύματος, ήταν μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ήδη πέντε μήνες μετά τις εκλογές, γίνεται πράξη. Και δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η μόνη. Ήδη από την πρώτη θητεία μας,έχουμε προχωρήσει σε μείωση 50 φορολογικών συντελεστών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν προσωρινές μειώσεις σε συγκεκριμένους ΦΠΑ, με ορίζοντα να γίνουν μόνιμες, όπως πχ στον τουρισμό, σε προϊόντα που σχετίζονται με την υγεία, στις μεταφορές κ.α.

Το συνολικό ποσό, που θα βεβαιωθεί από τις παραπάνω αλλαγές, ανέρχεται στα 552 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση των τομέων της Υγείας και της Παιδείας. Επιπλέον, θα εξοικονομηθούν 100 εκατ. ευρώ από κοινωνικά επιδόματα, που μέχρι σήμερα δίνονται σε ελεύθερους επαγγελματίες, τα οποία θα δοθούν σε οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας.

Οι ρυθμίσεις αυτές λειτουργούν ως συνεκτικοί κρίκοι στην αλυσίδα της συνολικής πολιτικής φοροελαφρύνσεων, αλλά και ως μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της λιτότητας που βιώσαμε τα τελευταία  χρόνια. Επίσης, συμβάλλουν στην προστασία των πιο αδύνατων πολιτών μας, μέσα από συγκεκριμένη πρόβλεψη.

Χαρακτηριστικά, για ΑΜΕΑ προβλέπεται 50% εως πλήρης απαλλαγή από τα τεκμήρια, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας. Για μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνους, ισχύει επίσης η μείωση 50%. Και φυσικά, από το τεκμήριο απαλλάσσονται πλήρως οι αγρότες μας, που έχουν χτυπηθεί βάναυσα από τις απανωτές κρίσεις και πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές.

Όπως είναι γνωστό, η φοροδιαφυγή οδηγεί σε απώλεια φορολογικών εσόδων και αυτόματη μείωση των κρατικών πόρων. Και εδώ τίθεται το ζήτημα της ισότητας και της ισονομίας των πολιτών απέναντι στις κρατικές παροχές.

Οι πολίτες δεν έχουν μόνο δικαιώματα, έχουν και υποχρεώσεις. Κι αυτό για την εύρυθμη λειτουργία του Κράτους και την διασφάλιση των κοινωνικών και οικονομικών παροχών προς τους ίδιους. Το γεγονός ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή 7 στους 10, που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω του βασικού μισθού και πολλές φορές κατώτερα και τους υπαλλήλους τους, είναι αθέμιτο, προκλητικό και πρέπει να ρυθμιστεί.

Οι μισθωτοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι συνταξιούχοι είναι εκείνοι που όλα τα «πέτρινα» χρόνια των μνημονίων υπέστησαν βίαιες περικοπές των εισοδημάτων τους. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση, ότι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες επλήγησαν από την φοροεπιδρομή του ΣΥΡΙΖΑ, με πολλές περιπτώσεις η φορολογία ν’ ακουμπά το 90% του τζίρου τους. Για αυτό και κάποιοι εφηύραν τρόπους να δραπετεύουν από την φοροκαταιγίδα.

Μετά όμως από τις φοροελαφρύνσεις των τελευταίων ετών, πρέπει να την δούμε και να την ζυγίσουμε σωστά.Οι ιδιώτες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, πρέπει να υπαχθούν σε ένα αναθεωρημένο καθεστώς φορολόγησης, δομημένο με κριτήρια εισοδηματικά και κοινωνικά.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση, αδυνατεί  να κατανοήσει ότι η λογική φορολόγηση φέρνει και προσδοκώμενα έσοδα. Γι’ αυτό εμείς, ενώ μειώσαμε φόρους, καταφέραμε να έχουμε παραπάνω φορολογικά έσοδα! Μας κατηγορείσατε ότι, εφόσον αυτά αυξήθηκαν, το νομοσχέδιο ήταν αχρείαστο και αντιλαϊκό. Διαστρεβλώνετε εσκεμμένα κάτι βασικό, ότι δεν αυξάνουμε συντελεστές φόρων, αλλά μιλάμε για δίκαιη απόδοση της φορολογίας, που εμείς μειώσαμε κατά πολύ. Ξεχνάτε επίσης, ότι στη Ν.Δ. ιδεολογικά είμαστε υπερ της χαμηλής φορολογίας. Αντίθετα μ’ εσάς, τους άρχοντες της άδικης και αιματηρής φορολόγησης, τους κομιστές των μνημονίων και των λεφτόδεντρων!

Το Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε , δηλώνει την ξεκάθαρη στάση της Νέας Δημοκρατίας να τακτοποιήσει τις όποιες αδικίες έχει υποστεί μερίδα της κοινωνίας και σε συνδυασμό με την συνολική της πολιτική, να προστατεύσει τους πιο αδύναμους.

Θα ήθελα, όμως,  ν΄ αναφερθώ και στις ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, διότι η στεγαστική κρίση είναι υπαρκτή και επώδυνη. Λόγω του αρρύθμιστου πλαισίου για τις ενοικιάσεις τύπου ΕΡ-ΜΠΙ-ΕΝ-ΜΠΙ, παρατηρείται πλέον μεγάλη δυσκολία στην ενοικίαση σπιτιών. Και όσα διαμερίσματα είναι ακόμα διαθέσιμα, έχουν εξαιρετικά υψηλές τιμές. Το φαινόμενο αυτό χτυπά κατεξοχήν τις τουριστικές περιοχές και τις μεγάλες πόλεις. Ωστόσο εξαπλώνεται συνεχώς και επιτείνει την δυσκολία εύρεσης στέγης.

Οι περιορισμοί που εισήχθησαν,  θα διασφαλίσουν τον ισότιμο ανταγωνισμό στην τουριστική αγορά. Επίσης συνδέονται και με την φορολόγηση των ιδιοκτητών, καθώς η βραχυχρόνια μίσθωση θεωρείται – και έτσι πρέπει και να φορολογείται-  ως επιχειρηματική δραστηριότητα και να υπόκειται σε ΦΠΑ. Έτσι, με την επιβολή των αντίστοιχων φόρων σε όλα τα είδη καταλυμμάτων,  αναμένεται ν’ αυξηθούν σημαντικά τα φορολογικά έσοδακαι να διοχετευθούν με την σειρά τους, στις ανάγκες του κράτους και των πολιτών.

Το εν λόγω Νομοσχέδιο λοιπόν, είναι δίκαιο, στιβαρό και ζυγισμένο καλά. Με συγκεκριμένα στοιχεία και μετρήσιμους στόχους. Με δημοσιονομική συνέπεια και σεβασμό στην κοινωνική δικαιοσύνη. Είμαι αισιόδοξη ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει με τις αρχές αυτές προς όφελος της χώρας και των πολιτών.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεχίζεται η κρατική αρωγή για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν
Επόμενο άρθρο Χιόνια στα ορεινά και βροχές στα πεδινά