Ειδήσεις

Δημοσθένης Κατσής: “Το όραμά μας είναι ένας Δήμος για όλους”


Το όραμά του για τον Δήμο Σοφάδων ανέλυσε ο Υποψήφιος Δήμαρχος Σοφάδων, επικεφαλής του συνδυασμού «Αλλαγή Πορείας / Νέα Εποχή», Δημοσθένης Κατσής σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε, το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Αυγούστου, στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8FM), στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Ζωντανά από το στούντιο του σταθμού, ο κ. Κατσής εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν να διεκδικήσει τη Δημαρχία, ανέπτυξε τους στόχους, τις θέσεις και τις προτάσεις του και κάλεσε τους δημότες να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην «Αλλαγή Πορείας / Νέα Εποχή».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερώτηση: Ποιοί λόγοι σας ώθησαν στην απόφαση να διεκδικήσετε το Δήμο Σοφάδων και ποιο είναι το όραμά σαν φιλοσοφία (και αμέσως μετά θα περάσουμε και στα έργα που θεωρείτε πως θα πρέπει να γίνουν);

Απάντηση:

Από νεότερη ηλικία μου άρεσε να ασχολούμαι με τα κοινά και να είμαι ενεργός στην Κοινωνία. Ωστόσο, πάντα πίστευα ότι για να θέσει κανείς υποψηφιότητα για τόσο σημαντικές θεσμικές θέσεις, όπως αυτή του Υποψηφίου Δημάρχου, θα πρέπει να έχει ένα υψηλό επίπεδο γνώσης και εμπειρίας που πιστοποιείται από σπουδές και μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία. Το επάγγελμά μου, συχνά απαιτεί ταξίδια εντός και εκτός  της χώρας. Μέσα από αυτά τα ταξίδια, μου έχει δοθεί η ευκαιρία, να αναπτύξω πολλές συνεργασίες με αντίστοιχες Δημοτικές Αρχές, Περιφέρειες, Φορείς, Πανεπιστήμια εντός και εκτός Ελλάδας.

Σε αυτή μου τη σταδιοδρομία συνειδητοποίησα ότι ο Τόπος μου, ο Δήμος Σοφάδων, δυστυχώς, έχει μείνει πίσω σε πάρα πολλούς τομείς. Η αγάπη μου για τους Σοφάδες και η απογοήτευσή μου για τη σημερινή του εικόνα, σε συνδυασμό με τη διάθεσή μου για κοινωνική προσφορά, αλλά και η προτροπή πολλών συμπολιτών μου, με ώθησαν ώστε να θέσω την υποψηφιότητά μου.

Θα ήθελα, όμως, να σας πω και γιατί επέλεξα τη συγκεκριμένη στιγμή να θέσω την υποψηφιότητά μου. Θεωρώ ότι οι θέσεις διοίκησης πρέπει να διεκδικούνται από ανθρώπους που δεν έχουν ανάγκη βιοπορισμού, ανθρώπους που μέσω αυτών των θέσεων, δεν αναζητούν επάγγελμα και προσωπικό πλουτισμό. Νοιώθω ότι, μετά από τόσα χρόνια στο επιχειρείν, έχω καταφέρει να βιοπορίζομαι εξ ΄ ολοκλήρου και επιτυχώς από τη δουλειά μου. Γεγονός που μου δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθώ με την ανασυγκρότηση του τόπου μου, με την Αλλαγή Πορείας / Νέα Εποχή του Δήμου Σοφάδων.

 

Ερώτηση: Ποια είναι, λοιπόν, τα κύρια έργα που θα πρέπει να διεκδικηθούν και να υλοποιηθούν; Τι θα πρέπει να αλλάξει;

Απάντηση:

Στο Δήμο Σοφάδων, αυτή τη στιγμή, έχουν να γίνουν έργα ανάπτυξης πάρα πολλά χρόνια. Συνήθως βλέπουμε έργα ασφαλτοστρώσεων, έργα διάνοιξης καναλιών, έργα χωματοστρώσεων, αλλά δεν βλέπουμε πουθενά κάποιο αναπτυξιακό έργο.

Πρωταρχικό μας μέλημα είναι ο αγροτικός τομέας. Είναι ο κατεξοχήν αγροτικός και θα πρέπει να στηριχθούν τα εισοδήματα όλων των πολιτών, όλων των αγροτών του Δήμου μας γιατί είναι ο βασικός πόρος  για τους περισσότερους κατοίκους του Δήμου.

Τα δύο τρίτα του Δήμου μας είναι αγροτικός πληθυσμός, ελάχιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες και δημόσιοι υπάλληλοι και το ένα τρίτο είναι κάτοικοι του ορεινού όγκου, άνθρωποι βιοπαλαιστές, που ζουν σε δύσκολες συνθήκες στα ορεινά του Δήμου μας, τα οποία έχουν δύσκολη πρόσβαση και ελάχιστα αγροτικά προϊόντα. Ωστόσο, έχουν ένα εξαιρετικό περιβάλλον το οποίο, σε συνάρτηση με τη λίμνη Σμοκόβου, τα Λουτρά Σμοκόβου, τη Ρεντίνα και όλα τα πανέμορφα χωριά που αποτελούν ένα σύμπλεγμα των Αγράφων, θα μπορεί να προσδώσει ένα τουριστικό προϊόν στο Δήμο μας, το οποίο σήμερα μπορεί να είναι ελάχιστο, αλλά μέλημα και όραμά μας είναι αυτό το τουριστικό προϊόν να αναπτυχθεί και να γίνει μεγαλύτερο.

Ερώτηση: Ως συνδυασμός, δίνετε έμφαση και στον τομέα της καθαριότητας τονίζοντας πως είναι τρόπος ζωής και έκφραση πολιτισμού. Ποια είναι η στόχευσή σας στον τομέα αυτόν αλλά και γενικότερα σε επίπεδο καθημερινότητας του πολίτη;

Απάντηση:

Για εμάς η Καθαριότητα είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία του πολιτισμού μας. Όπως φαντάζομαι αναγνωρίζουμε όλοι μας αλλά και ο καθένας ξεχωριστά, ότι πρέπει να είμαστε καθαροί στο σπίτι μας, στον εαυτό μας, στα ατομικά μας αντικείμενα. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και σε επίπεδο Δήμου, σε επίπεδο κοινόχρηστων χώρων, σε επίπεδο ολόκληρης της κοινωνίας. Είναι ένα κομμάτι που δεν θα ήθελα να αναλύσουμε περισσότερο αυτή τη στιγμή αλλά να γίνει σαφές ότι για εμάς η Καθαριότητα αποτελεί στοιχείο Πολιτισμού μίας κοινωνίας.

 

Ερώτηση: Έχετε συμπεριλάβει τον Τουρισμό ως έναν από τους κύριους άξονες πολιτικής σας και έχετε καταρτίσει συγκεκριμένη στρατηγική σχετικά με την επιτυχημένη ανάδειξή του. Τί οραματίζεστε για αυτόν τον τομέα; Πως μπορεί να γίνει ακόμα πιο ελκυστικός τουριστικά ο δήμος Σοφάδων αλλά και εξωστρεφής;

Απάντηση:

Σαφώς και ο Τουρισμός είναι ένα από τα συστατικά στοιχεία του προγράμματός μας. Σας είπα ότι, αυτή τη στιγμή, το τουριστικό προϊόν στον Δήμο Σοφάδων είναι ελάχιστο, αλλά επιδιώκουμε να καταλάβει περίπου το ένα τρίτον του προϊόντος όλου του Δήμου Σοφάδων.

Όταν μιλάμε για τουρισμό στον Δήμο Σοφάδων, αναφερόμαστε πάντα στα ορεινά, στον ορεινό όγκο του Δήμου, τους παλιούς Δήμους Μενελαϊδας, Ταμασίου και Ρεντίνας. Αυτό όλο το σύμπλεγμα των ορεινών χωριών των Αγράφων, σε συνάρτηση με τη λίμνη Σμοκόβου και τα Λουτρά Σμοκόβου, αποτελούν από μόνα τους έναν άξονα πάνω στοπν οποίο μπορεί να αναπτυχθεί ο Τουρισμός του Δήμου μας, είτε σαν αγροτουρισμός είτε σαν θερμαλισμός, είτε σαν ιαματικά Λουτρά, είτε σαν περιβαλλοντικές αναζητήσεις.

Είναι πρωτεύον ζήτημα για εμάς. Μάλιστα έγινε ένα Συνέδριο στη Ρεντίνα που αφορούσε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στον ορεινό όγκο, θέμα πάνω στο οποίο εστιάζει και η δική μας δράση. Θέλω όμως να αναφέρω, ότι θα πρέπει να γίνει κάτι συνολικά για όλο τον ορεινό όγκο, για όλα τα χωριά, με «ναυαρχίδα» βεβαίως τα Λουτρά Σμοκόβου και σαν «πλαισιωτές» όλου αυτού η λίμνη Σμοκόβου και η Ρεντίνα.

Πρωταρχικό μέλημά μας θα είναι, αμέσως μετά τις εκλογές, και εφόσον αναλάβουμε τη Διοίκηση του Δήμου, να «χωριστεί» ο Δήμος μας σε δύο υποδημαρχίες, μία στον Κέδρο με αντικείμενο τον ορεινό όγκο και μία στους Σοφάδες που θα είναι κανονικά ο Δήμος Σοφάδων. Από αυτό και μόνο, καταλαβαίνετε την πρόθεσή μας να αναπτύξουμε τον ορεινό όγκο.

 

Ερώτηση: Μέσα από την εμπειρία σας και ως γεωπόνος στο επάγγελμα και ως ένας άνθρωπος που γνωρίζετε πολύ καλά το κομμάτι της παραγωγής, τι θα μπορούσε να αλλάξει στο κομμάτι του πρωτογενούς τομέα πάνω στον οποίο βασίζεται και ο Δήμος Σοφάδων; Πως θα μπορούσε, δηλαδή, να βοηθηθεί ο αγροτικός κόσμος, ποια έργα και υποδομές χρειάζονται ώστε να τονωθεί συνολικά και η ίδια η τοπική οικονομία;

Απάντηση:

Ο πρωτογενής τομέας του Δήμου μας σαφώς και αποτελεί το ένα και μεγαλύτερο προϊόν του Δήμου μας. Από την επαγγελματική ενασχόλησή μου ήδη γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα που υπάρχουν και σας διαβεβαιώνω ότι ο συγκεκριμένος τομέας μπορεί να αναπτυχθεί.

Το κυριότερο, αυτή τη στιγμή, είναι να υπάρχει νερό σε όλα τα χωράφια. Χωράφια που δεν έχουν νερό θεωρούνται πλέον άγονα, μη υψηλής παραγωγικότητας, οπότε χάνεται και η αξία τους, χάνεται και το παραγωγικό δυναμικό.

Άρα, το νερό είναι το νούμερο ένα στοιχείο που θα πρέπει να το δούμε, να το προσέξουμε και να δώσουμε λύσεις όπου υπάρχει πρόβλημα.

Επίσης, η τεχνολογία σήμερα έχει αναπτυχθεί ραγδαία και όλα παρακολουθούνται. Όλες οι εργασίες γίνονται ηλεκτρονικά, ψηφιακά, μέσω δορυφόρων, μέσω αισθητήρων. Άρα, ο Δήμος μπορεί να μπει σε ένα τέτοιο πλαίσιο που να υποβοηθά τους αγρότες της περιοχής είτε μέσω πλατφόρμας παρακολούθησης της καλλιέργειας, είτε με την παρακολούθηση μετεωρολογικών δεδομένων. Έτσι, θα μπορεί να δίνει στοιχεία σε όλους τους δημότες και να τους βοηθάει, όσο επιτρέπεται, να έχουν καλύτερα αποτελέσματα για την καλλιέργειά τους.

 

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους δημότες; Για ποιόν λόγο να συμπορευτούν με την «Αλλαγή Πορείας / Νέα Εποχή» και εσάς προσωπικά;

Απάντηση:

Το μήνυμά μας είναι το όραμά μας. Το όραμά μας είναι ένας Δήμος για όλους. Ένας Δήμος που θα είναι φιλικός και προσβάσιμος σε όλους. Ένας Δήμος χωρίς κοινωνικές, θρησκευτικές και φυλετικές διακρίσεις. Ένας Δήμος που θα σέβεται έμπρακτα τη διαφορετικότητα, τη μοναδικότητα και την ελευθερία έκφρασης του κάθε συνανθρώπου μας. Πάντα τηρώντας τους κανόνες και τους νόμους που διέπουν μια ευνομούμενη κοινωνία. Ένα Δήμο όπου, με σκληρή δουλειά, θα αποτελεί πρότυπο σε όλους τους τομείς. Έναν Δήμο που θα αποκολληθεί από τη στασιμότητα και θα προχωρήσει στο δρόμο της ανάπτυξης.

Αυτός είναι ο βασικός στόχος μας. Να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το όραμά μας και στο τέλος της πενταετίας που θα έρθει μετά αν όλα πάνε κατ’ ευχήν στις επερχόμενες εκλογές, όλοι οι συμπολίτες μας να μας κάνουν την τιμή να μας επιλέξουν για Δημοτική Αρχή ξανά.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω και τους 13 άξονες του προγράμματός μας. Επιγραμματικά, αυτοί οι άξονες είναι:

  1. Ευ ζην και αθλητισμός
  2. Καθαριότητα και ανακύκλωση
  3. Κοινότητα Ρομά
  4. Κοινωνική αλληλεγγύη
  5. Μέριμνα αδέσποτων ζώων
  6. Παιδεία, εκπαίδευση και διά βίου μάθηση
  7. Περιβάλλον, ενέργεια και βιώσιμη ανάπτυξη
  8. Πολεοδομική αναβάθμιση, υποδομές και δίκτυα
  9. Πολιτική προστασία
  10. Πολιτισμός και τουρισμός
  11. Πρωτογενής τομέας
  12. Τεχνολογία και ηλεκτρονική διακυβέρνηση
  13. Υγεία, κοινωνία πρόνοια και άτομα με αναπηρία

 

Προηγούμενο άρθρο Στη β΄ φάση ο διαγωνισμός για τα αρδευτικά έργα
Επόμενο άρθρο Απαγορεύεται η διέλευση κάθε είδους οχήματος, επί της οδού Γρ. Λαμπράκη