Ειδήσεις

Δωρεά βιβλίων για το δημοτικό σχολείο Ανθηρού και το Δήμο Αργιθέας


Δωρεά βιβλίων για τη Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Σχολείου Ανθηρού και του Δήμου Αργιθέας από την οικογένεια Αλεξάνδρου Χριστοφόρου Τσαντούλα εις μνήμη Χριστοφόρου και Ερρικέτης Τσαντούλα.

Μια σημαντική δωρεά έγινε στις 23 Μαΐου 2022 στο Δημοτικό Σχολείο Ανθηρού και το Δήμο Αργιθέας από τον Ανθηριώτη κ. Αλέξανδρο Τσαντούλα του Χριστοφόρου που μαζί με τη σύζυγό του Πηνελόπη δώρισε τετρακόσια δεκαοκτώ (-418-) βιβλία σε άριστη κατάσταση προκειμένου να εμπλουτισθεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Η δωρεά έγινε εις μνήμη των γονέων του Χριστοφόρου και Ερρικέτης Τσαντούλα.

Τα -418- (τόμοι, βιβλία, τεύχη) αφού με επιμέλεια συσκευάστηκαν  από τους ίδιους σε έντεκα (-11-) καινούργια  χαρτοκιβώτια μεταφέρθηκαν με δικό τους μεταφορικό μέσον  από την Αθήνα στο Ανθηρό.

Η θεματολογία καλύπτει τομείς ποικίλου γνωστικού ενδιαφέροντος, όπως επιστήμη, αρχαιολογία, φύση, τουρισμό, θρησκεία, πατριδογνωσία, λογοτεχνία, ιστορία, λαογραφία και γενικού ενδιαφέροντος.

Μεταξύ των εγκυκλοπαιδειών συγκαταλέγεται και η μνημειακή 24τομη «Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια» με συντονιστή τον Παύλο Δρανδάκη, που εκδόθηκε μεταξύ των ετών 1926-1931 από την Εκδοτική «Πυρσός». Κατά την παράδοση των βιβλίων ο Δήμαρχος Αργιθέας Στεργίου Ανδρέας αφού ευχαρίστησε τον Αλέξανδρο και την Πηνελόπη για τη δωρεά εξήρε την πρωτοβουλία τους χαρακτηρίζοντας την  ως  παράδειγμα προς μίμηση και ως πράξη αγάπης προς στην πατρογονική Γη. Τόνισε ότι η προσφορά της οικογένειας Τσαντούλα είναι διαχρονική  προς την ιδιαίτερη πατρίδα τους, το Ανθηρό, και από την πλευρά του τους δώρισε βιβλία που έχει εκδώσει ο Δήμος και τον Τουριστικό Οδηγό της Αργιθέας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Παιδείας   Γραμμένος Κώστας, ο οποίος παρέλαβε επίσημα τα βιβλία, αφού ευχαρίστησε την οικογένεια Τσαντούλα για την προσφορά τους, τους διαβεβαίωσε ότι ήδη έχει βρεθεί χώρος για την τοποθέτησή τους και ότι όλοι οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση στην πλούσια συλλογή και η δωρεά τους θα πιάσει σίγουρα τόπο. Στην τελετή παράδοσης και παραλαβής παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Παπαδήμας Ηλίας, οι Αντιδήμαρχοι Πούλιος Χαράλαμπος, Τσιατσίανης Ηλίας, Καραγιώργος Αθανάσιος, ο Ταμίας του Συλλόγου Ανθηριωτών Αθήνας Θωμάς Καναβός, η δ/τρία του Δ.Σ.ΑνθηρούΣτέλλα Τσακαγιάννη, ηδ/τρία του Νηπιαγωγείου Ανθηρού Μπακαλάκου Ευαγγελία και φυσικά οι μαθητές τους.

Χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος μας είπε για το γενεαλογικό του:

«Ο πατέρας μου Χριστόφορος Τσαντούλας γεννήθηκε στο Κατούσι, σπούδασε στη Νομική Σχολή και διετέλεσε Τμηματάρχης στο Υπουργείο Εμπορίου. Και βέβαια πώς να μην ξεχάσω τις αφηγήσεις του, που έφυγε δωδεκάχρονος από το Ανθηρό μαζί με τον αγωγιάτη και το μουλάρι για να πάει στα Γιάννενα και να σπουδάσει στη Ζωσιμαία Σχολή…

Μπορεί οι θείοι μου να ήταν πρωτοπαλίκαρα της Εθνικής Αντίστασης, αλλά ο πατέρας μου, εσωτερικός μετανάστης στην Αθήνα, διέσωσε όλα τα γεωδαιτικά όργανα της Τοπογραφικής Υπηρεσίας από τη λεηλασία των Γερμανών στην Κατοχή!

Προσωπικά αισθάνομαι πολύ υπερήφανος που ο παππούς του πατέρα μου, ο προ αιώνος Δήμαρχος Αργιθέας Φώτιος Τσαντούλας έγραψε ιστορία διαβαίνοντας έφιππος(!) το θρυλικό γεφύρι του Κοράκου καταδιώκοντας Οθωμανούς, ή όπως ο δικός μου παππούς Κωνσταντίνος Τσαντούλας απέπεμπε τους εντεταλμένους χωροφύλακες – φοροεισπράκτορες του νεοσύστατου κράτους μας, που σαν εκτελεστικά όργανα απομυζούσαν τους μικροκαλλιεργητές και κτηνοτρόφους…»

Προηγούμενο άρθρο Τα Άγραφα της Πίνδου και τα Άγραφα της Επανάστασης
Επόμενο άρθρο Η Περιφέρεια ολοκλήρωσε τη μελέτη για το δρόμο στην είσοδο του Ανθηρού