Ειδήσεις

Δράσεις της Κινητής Μονάδας Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΚΕΘΕΑ Έξοδος τον Ιούνιο 2022


Τον μήνα Ιούνιο, το προσωπικό της Κινητής Μονάδας Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ με έδρα τη Λάρισα, συνέχισε τις εξορμήσεις σε περιοχές της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Διατήρησε σταθερή παρουσία σε εβδομαδιαία βάση στην Καρδίτσα λειτουργώντας ενημερωτικό περίπτερο. Συνεχίστηκαν οι ατομικές συναντήσεις συμβουλευτικής υποστήριξης σε εξαρτημένους χρήστες και στις οικογένειές τους, σε προστατευμένο χώρο ο οποίος έχει παραχωρηθεί στο πλαίσιο συνεργασίας με τους Δήμους, με απόλυτο σεβασμό στο απόρρητο των πληροφοριών και χωρίς διακρίσεις. Συνεχίστηκαν επίσης οι εξωτερικές παρεμβάσεις στο Βόλο και συγκεκριμένα στο πάρκο Αναύρου παρέχοντας φροντίδα σε ενεργούς εξαρτημένους χρήστες.

Στις 9 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση σε συνεργασία με το προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας Φαρσάλων, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων με θέμα:“Η οικογένεια ως φορέας πρόληψης των εξαρτήσεων”.

Το προσωπικό της Κινητής Μονάδας πραγματοποίησε ενημέρωση στους εργαζόμενους του Κέντρου Κοινότητας και του Κέντρου Υγείας Δήμου Μουζακίου για τις παρεμβάσεις της Κινητής Μονάδας, με στόχο τη συνεργασία και τη δικτύωση.

Στις 15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για το διαγωνισμό αφίσας με τίτλο:“Ζωγραφίζοντας τη ζωή, μπορώ να αλλάξω, να ονειρευτώ, να μάθω να ζω χωρίς εξαρτήσεις”, που είχε ως στόχο την ενημέρωση για την πρόληψη των εξαρτήσεων σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της Κινητής Μονάδας πραγματοποίησαν ένα βραχύχρονο πρόγραμμα σε σχολεία της Καρδίτσας με σκοπό την πρόληψη των εξαρτήσεων από νόμιμες και παράνομες ουσίες, εξαρτητικές συμπεριφορές, καθώς και την αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης γύρω από τις εξαρτησιογόνες ουσίες. Ζητήθηκε από τους μαθητές να αποτυπώσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, δημιουργώντας αφίσες. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ν. Πλαστήρα (Παυσίλυπο), τα έργα των μαθητών εκτέθηκαν σε καβαλέτα και στη συνέχεια βραβεύτηκαν οι τρεις καλύτερες αφίσες. Η πρώτη καλύτερη αφίσα  θα χρησιμοποιηθεί από την Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ στις παρεμβάσεις της.

Στις 21 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ομιλία-ανοιχτή συζήτηση στο Πνευματικό Κέντρο Καρδίτσας, παρουσία του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος&Φαναριοφερσάλων και Ιερέων της Μητρόπολης, με σκοπό την ενημέρωσή τους για τις εξαρτήσεις και τη λειτουργία της Κινητής Μονάδας στην ευρύτερη περιοχή τηςΚαρδίτσας. Η ενημέρωση έγινε από τον Υπεύθυνο του Θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ και το προσωπικό της Κινητής Μονάδας.

Στις 23 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, η Κινητή Μονάδα παρευρέθηκε στα Τρίκαλα, λειτουργώντας ενημερωτικό περίπτερο στην εκδήλωση με τίτλο: “Στους ρυθμούς του ΣΥΝ και του ΚΑΙ, συνεργάζομαι, συνθέτω, συνυπάρχω, συνομιλώ, συνδέομαι”, που διοργάνωσαν το Συμβουλευτικό Κέντρο Τρικάλων του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, η Μονάδα Θεραπείας της Εξάρτησης Γ.Ν. Τρικάλων (ΟΚΑΝΑ), το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, το Κέντρο Κοινότητας, η 1η Τοπική Μονάδα Υγείας, οι Κοινωνικές Δομές Δήμου Τρικκαίων (Κοινωνικό Εστιατόριο, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, Κοινωνικό Φαρμακείο), η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Τρικκαίων.

Τέλος, τα στελέχη της Κινητής Μονάδας Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ πραγματοποίησαν συνάντηση στο Λιβάδι Ελασσόνας με τον Πρόεδρο Κοινότητας κ. Ευάγγελο Σιάτρακαι μέλη του Τοπικού Συμβουλίου συζητώντας για τη δράση της Κινητής Μονάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, καθώς και το φαινόμενο της εξάρτησης.

Η λειτουργία της Κινητής Μονάδας Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ με έδρα την Λάρισα εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού – ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση» του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλία 2014-2020» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής.

 

Προηγούμενο άρθρο Θερινό Σχολείο στο Μουζάκι από 17 έως 23 Ιουλίου
Επόμενο άρθρο Συνάντηση του Ιωάννη Κολοβού με τον Αντιπεριφερειάρχη