Ειδήσεις

Δυναμική η κινητοποίηση των υγειονομικών της Καρδίτσας


Δυναμική η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, μετά από κάλεσμα της ΕΙΝΚΥΝΚ.

Στην αρχή της συγκέντρωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα εκατομμύρια των νεκρών από την πανδημία παγκοσμίως, για τους χιλιάδες νεκρούς στην Ελλάδα, για τους εκατοντάδες νεκρούς υγειονομικούς παγκοσμίως και στη χώρα μας, για το θάνατο από τον κορονοϊό του συναδέλφου ιατρού στο ΓΝ Καρδίτσας

Χαιρετισμό απεύθυναν οι εξής: Αλεξόπουλος Γιώργος, Επιτροπή Αγώνα ΣΥμβασιούχων Υγειονομικών ΓΝ και ΚΥ Καρδίτσας, Άρης Φαλιάγκας και Ρίτσα Πέτσα, Παράρτημα Καρδίτσας το πανελλήνιου μουσικού συλλόγου, Πολυγένης Άρης, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Παπαδόπουλος Γιώργος, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γραμματέα της ΕΙΝΚΥΝΚ ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας  οι γιατροί και οι υγειονομικοί του δημόσιου συστήματος υγείας  δίνουμε καθημερινά διπλό αγώνα.

Μέσα στα νοσοκομεία, στο πλευρό των ασθενών μας, στις δύσκολες στιγμές της αρρώστιας τους. Σε συνθήκες τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό.

Έξω από τα νοσοκομεία, στο πλευρό του λαού μας που δοκιμάζεται, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μας. Δεν λείψαμε στιγμή από το πόστο μας. Και συνεχίζουμε.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα υγείας έχει στο επίκεντρό της την πάλη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού. Συμβολίζει, όμως, και την πάλη ενάντια στις πολιτικές που έχουν αφήσει απροστάτευτους τους εργαζόμενους, όλο το λαό και τη νεολαία. Οι πολιτικές αυτές χρόνια τώρα έχουν αποδυναμώσει το δημόσιο σύστημα υγείας, αφήνοντάς το ουσιαστικά αποσαθρωμένο. Είναι η ίδια πολιτική που μέσα στην πανδημία μας έχει αφήσει απροστάτευτους χωρίς πραγματικά μέτρα προστασίας σε χώρους υγείας και εργασίας, σε  σχολεία και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Από τη μία μεριά, έχουμε την επέλαση της πανδημίας για την αντιμετώπιση της οποίας η κυβέρνηση, όπως και σε όλα τα κράτη της Ε.Ε., δεν φρόντισε άμεσα να ενισχύσει τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τις ΤΟ.Μ.Υ. με το απαραίτητο προσωπικό, τις υποδομές και τους εξοπλισμούς. Ακόμα και σήμερα, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, δεν έχει προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Ακόμα και στις πιο κρίσιμες στιγμές, όπως στο δεύτερο κύμα του Νοέμβρη ή τώρα με τον καλπασμό του 3ου κύματος, δεν επίταξε τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, ακόμα και αν είναι πιο αναγκαίο από ποτέ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Δεν έδωσε καμία σημασία στα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών  που ζούμε την κατάσταση μέσα στα νοσοκομεία, που δίνουμε την πραγματική μάχη δίπλα στον ασθενή, που δεν συμβιβαζόμαστε με το να υπάρχουν στον 20ο αιώνα διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις υποδομές. Ο δραματικός περιορισμός της υπόλοιπης λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας του νομού μας  σε σχέση με τη φροντίδα των υπόλοιπων ασθενών και των χρονίως πασχόντων είναι το αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας και της συνειδητής έλλειψης έργων και σχεδιασμού για να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες. Αντί για αυτό οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν στη λογική της μείωσης τους κόστους να κλείσουν και να συγχωνεύσουν  νοσοκομεία και κλινικές, όπως έγινε και με την παθολογική κλινική στην Καρδίτσα. Ακόμα και η ίδρυση της νέας πνευμολογικής την τελευταία στιγμή έγινε με το ήδη υπάρχον προσωπικό, αποδυναμώνοντας άλλες κλινικές, ακόμα και τη ΜΕΘ, σε χώρο άλλης κλινικής αφήνοντας τη χειρουργική με ελάχιστα κρεβάτια και προσωπικό που δεν επαρκεί για να βγουν οι βάρδιες του μήνα. Έτσι έμειναν μέχρι και τα κτήρια ανυπεράσπιστα, όπως φάνηκε από τις καταστροφικές πλημμύρες με την κατάρρευση του κέντρου υγείας Μουζακίου και τα νερά που έμπασαν στα χειρουργεία και άλλους χώρους του νοσοκομείου.

Ακόμα και οι εμβολιασμοί, που είναι ένα από τα σημαντικότερα όπλα που έχουμε, προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση, «πιστή στα συμβόλαιά της» απέναντι στην Ε.Ε., δεν εξασφάλισε την πρόσβαση σε όλα τα ασφαλή και διαθέσιμα εμβόλια. Αντίθετα, τα εμβόλια έγιναν επικερδές εμπόρευμα για βιομηχανικούς κολοσσούς, μπαίνοντας στη μέγγενη αδυσώπητων ανταγωνισμών. Ο λαός μας λέει ότι «στο βάλτο που μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια» και αυτό είναι αλήθεια σχετικά με τους ανταγωνισμούς κρατών και βιομηχάνων για τα εμβόλια δίπλα από την ενέργεια, τις μεταφορές και την εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος.

Ήδη πέρασαν 3 μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών και η κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται μόλις λίγο πάνω από το 10%. Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στο νομό μας, τα κέντρα υγείας δεν μπορούν να ανοίξουν άλλες εμβολιαστικές γραμμές γιατί στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού, σε αντίθεση με ό,τι διατυμπάνιζε η κυβέρνηση στην αρχή της χρονιάς για δεκατέσσερα κέντρα με περισσότερες γραμμές εμβολιασμού.

Οι υγειονομικοί, μπήκαμε από την πρώτη στιγμή με όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στην πανδημία. Μαζί με σωματεία εργαζομένων, με τους αγρότες, με το λαό και τη νεολαία μπήκαμε μπροστά στη διεκδίκηση ενός πλήρως στελεχωμένου, εξοπλισμένου και σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας.

Έχουμε χρέος απέναντι στην επιστήμη και απέναντι στους ασθενείς μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για την προστασία της ζωής και της υγείας. Για αυτό είμαστε εδώ σήμερα όλοι μαζί, όπως στις δεκάδες πλέον κινητοποιήσεις που έχουμε κάνει τον τελευταίο χρόνο στο νοσοκομείο, στα κέντρα υγείας, σε πλατείες και δρόμους μαζί με τα σωματεία και τους φορείς του λαού για όλα τα προβλήματα».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα – Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη μας
Επόμενο άρθρο Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπ. Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας