Ειδήσεις

Δυναμική συγκέντρωση για την Ημέρα της Γυναίκας


Δυναμική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Γυναικών και τις Ομάδες Γυναικών Σέκλιζας και Ταμασίου και το σωματείο εμποροϋπαλλήλων και υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, με αφορμή την 8 Μάρτη παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν σωματεία υγειονομικών, Συνταξιούχων του ΙΚΑ, των οικοδόμων και η ΕΟΑΣΚ.

Η Πόπη Μπούτα εκπρόσωπος του συλλόγου εργαζομένων του Κέντρου Υγείας Καρδίτσας στον χαιρετισμός της ανέφερε: «Στο ΚΥ που εργάζομαι το 90% των εργαζομένων είναι γυναίκες, όπως γενικά συμβαίνει στον κλάδο της υγείας. Οι  εργαζόμενες/οι εργάζονται με διαφορετικές σχέσεις εργασίας, άλλοι είναι επικουρικοί, άλλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, άλλοι με προγράμματα του ΟΑΕΔ. Αυτό επιδεινώνει την ζωή τους και δημιουργεί ανασφάλεια για το μέλλον τους. Με την πανδημία η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Έχουμε εντατικοποίηση της εργασίας, μετακινήσεις προσωπικού κ.λ.π.

Όλα αυτά έχουν σχέση με την εμπορευματοποίηση της υγείας. Για να βελτιωθεί η κατάσταση και να ανατραπεί, χρειάζεται αγώνας. Ο αγώνας για να έχει γερά πόδια χρειάζεται ενότητα των εργαζομένων. Η ενότητα καλλιεργείται πάνω στα υπάρχοντα προβλήματα αλλά και στις σύγχρονες ανάγκες. Ειδικά για τις γυναίκες πρέπει  να υπάρχει πρόληψη σε επίπεδο του ΚΥ (τεστ ΠΑΠ), μαστογραφία, παρακολούθηση κύησης κ.λ.π.. Για όλα αυτά έχουμε δώσει αγώνες. Οι σύλλογοι των υγειονομικών, των γυανιών, των εργαζομένων, των αγροτών. Υπάρχει έδαφος να συνεχίσουμε.»

Στη συνέχει ο Στέλιος Σαριδάκης πρόεδρος του σωματείου εμποροϋπαλλήλων στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ των άλλων:

«Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, σχεδόν ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, βρίσκει τις εργατοϋπαλλήλους, τις αυτοαπασχολούμενες, τις άνεργες, τις φοιτήτριες, όλο το λαό μας αντιμέτωπους με την ανασφάλεια, τα αδιέξοδα που γέννησε η κατάρρευση των δημοσίων συστημάτων υγείας και η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο Ετοιμάζουν νέα μέτρα για να μας εκμεταλλεύονται πιο άγρια οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Για να δουλεύουμε 10 ωρα και την Κυριακή, να “αμειβόμαστε” με ρεπό, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, με 200 ευρώ κατώτερο μισθό. Ετοιμάζονται να χτυπήσουν τη συμμετοχή στα εργατικά σωματεία, το δικαίωμα στην απεργία, τη συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα των διαδηλώσεων, την ενεργή συμμετοχή και έκφραση γνώμης με κώδικες δεοντολογίας και κανονισμούς.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κυβερνήσεις δεν υπολογίζουν τις ζωές μας. Εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Το είδαμε ολοζώντανα μέσα στην πανδημία. Απέναντι στην εργοδοτική και κρατική βία δίνουμε βροντερή απάντηση με τους μαζικούς, μαχητικούς αγώνες μας!»

Η Κλεοπάτρα Ζούκα πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας μιλώντας στην συγκέντρωση επισήμανε:

«Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους σεισμοπαθείς της Λάρισας και των Τρικάλων που δέχτηκαν τεράστιες καταστροφές σε κατοικίες ,χώρους δουλειάς , αγροτική παραγωγή και  απαιτούμε  άμεσα να παρθούν μέτρα για την ανακούφισή τους . Ο Σύλλογός μας για άλλη μια φορά θα εκφράσει και έμπρακτα την αλληλεγγύη του μέσα από το στέκι που συνδημιουργήσαμε με τα σωματεία και κατά τη διάρκεια των πλημμυρών συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες τις επομενες μερες

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, παρατηρείται από  αύξηση των περιστατικών βίας απέναντι στις γυναίκες σε συνθήκες εγκλεισμού των πόλεων, της κοινωνικής ζωής λόγω πανδημίας.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα θύματα που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν νέα ή παλιότερα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών, αντρών  ακόμα και ανήλικων παιδιών.

Οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά η κορυφή του παγόβουνου μιας σκληρής πραγματικότητας που βιώνει η γυναίκα στο χώρο δουλειάς και αλλού, και αποτυπώνουν τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν και διευκολύνουν τη δράση των θυτών για τέτοιου είδους συμπεριφορές. Τα συγκεκριμένα φαινόμενα είναι καταδικαστέα, αλλά πρέπει να εκφραστεί και η συνολικότερη αλληλεγγύη στα θύματα που έχουν υποστεί βία και κακοποίηση σε όλους τους χώρους δουλειάς.Υποκριτική είναι η στάση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ όταν καταδικάζουν τέτοιου είδους φαινόμενα, αλλά ως κυβερνήσεις, ακολουθώντας πιστά την πολιτική της ΕΕ, έχουν πάρει μέτρα που τσακίζουν την οικογενειακή και προσωπική ζωή των γυναικών, το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, το δικαίωμα στην υγεία κ.ά.

Προηγούμενο άρθρο ESTIA 2021: Στεγαστικό πρόγραμμα για αιτούντες διεθνή προστασία
Επόμενο άρθρο Να μην αφήσουμε να υπάρξει νεκρός απεργός πείνας