Ειδήσεις

Εμποροϋπάλληλοι: Δεν παίζουμε με το 8ωρο, την οργάνωση των εργαζομένων


Βρισκόμαστε ήδη σε πόλεμο με την εργοδοσία και την κυβέρνηση και δεν κάνουμε πίσω. Με τα δικά μας όπλα θα πολεμήσουμε! Την οργάνωση και το συλλογικό μαζικό ενωτικό αγώνα, τη μαχητικότητά μας, τα σωματεία μας. Δε θα αφήσουμε την κυβέρνηση να διαγράψει μια ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης.

Η κυβέρνηση επιτίθεται στο 8ωρο, στα εργασιακά και συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων

  • 10 ως 13 ώρες δουλειά την ημέρα, ως 78 τη βδομάδα, ως 150 ώρες υπερωρία με 20% λιγότερη προσαύξηση.
  • Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας
  • Νομιμοποίηση της Τηλεργασίας, χωρίς όρια
  • Απελευθέρωση των απολύσεων, ακόμη και μετά από δικαστική απόφαση υπέρ του εργαζόμενου.
  • Νέα εμπόδια στην Απεργία και την περιφρούρησή της
  • Ηλεκτρονικό φακέλωμα στα σωματεία
  • Κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας

Αυτά είναι τα 8 πιο σημαντικά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ σε ένα νομοσχέδιο που επιδιώκει να κατεδαφίσει όσα κατακτήθηκαν τα τελευταία 100 χρόνια!

Καμιά πλευρά της ζωής του εργαζόμενου δεν μένει ανεπηρέαστη, δεν γλιτώνει από την διάλυση όλων των κατακτήσεων που ξεχωρίζουν τους εργάτες από τους δούλους. Κανένα αίτημα των μεγαλοεργοδοτών δεν έμεινε έξω από ένα σχέδιο νόμου που τους χαρίζει στο πιάτο τη ζωή του εργαζόμενου, χωρίς κανένα όριο στην εκμετάλλευση.

Ένα τέτοιο έγκλημα απέναντι σε εκατομμύρια εργαζόμενους ο υπουργός εργασίας το βαφτίζει «πρόοδο» και «εκσυγχρονισμό». Θεωρούν πρόοδο την επέκταση του εργάσιμου χρόνου, πέρα ακόμη κι από τα όρια της αντοχής του ανθρωπισμού οργανισμού. Μόνο το 2016, αναφέρει έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πέθαναν 745.000 εργαζόμενοι από εγκεφαλικό ή καρδιακές παθήσεις, μόνο και μόνο επειδή δούλευαν 55 ώρες τη εβδομάδα. Πόσοι άραγε θα πεθάνουν το 2021 όταν οι ώρες εργασίας τη βδομάδα θα φτάνουν τις 78!!!

Η κυβέρνηση λέει ότι παίρνει μέτρα για το καλό μας.

Ποιανού άραγε καλό υπηρετεί το γεγονός ότι το διευθυντικό δικαίωμα της απόλυσης δεν θα αναιρείται πλέον ούτε από τα δικαστήρια; Ότι οι απεργίες θα θεωρούνται εγκληματική ενέργεια, ή στην καλύτερη περίπτωση μια συμβολική πράξη; Ποιανού άραγε καλό υπηρετεί το γεγονός ότι η ύπαρξη των συνδικάτων θα επιτρέπεται μόνο αν τα μέλη τους είναι φακελωμένα, αν οι ψηφοφορίες γίνονται ηλεκτρονικά, ώστε να έχουν ευκολότερη πρόσβαση οι εργοδότες; Ποιος είναι αυτός που ωφελείται από την μετατροπή των επιθεωρήσεων εργασίας σε ΜΚΟ οι οποίες μάλιστα θα στελεχώνονται από το διευθυντικό προσωπικό των βιομηχάνων, των τραπεζιτών κ.λ.π.;

Πάνω σε αυτό το έκτρωμα η ΓΣΕΕ βλέπει και «θετικά σημεία», προκλητικά αναφέρει, ότι αυτό το βαθιά αντεργατικό νομοσχέδιο από την αρχή μέχρι το τέλος, είναι ένα «άθροισμα θετικών και αρνητικών διατάξεων», σε μια σαφή προσπάθεια υπονόμευσης της πάλης της εργατικής τάξης.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τη συνέντευξη-παρωδία που έδωσε στις 28/5/ καθώς και η στάση του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, απέδειξε πόσο αποσπασμένη και μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων βρίσκεται. Συνεχίζοντας το ρόλο του χρήσιμου εταίρου της κυβέρνησης, τη στηρίζει, αναζητά τις θετικές διατάξεις στα μέτρα-κόλαση και χαμένη μέσα στην ανυπαρξία της, καταγγέλλει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που μήνες τώρα οργανώνουν την πάλη για να μην περάσουν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο-έκτρωμα. Έχει ρόλο απορυθμιστή και αποσυντονισμού στη μαζική-εργατική απάντηση.

Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους μας!

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε εμείς. Να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις.

Απαιτούμε να πεταχτεί στα σκουπίδια το αντεργατικό τερατούργημα, διεκδικώντας σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. 

Καλούμε τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να πάρουν απόφαση για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση

Έχουμε υποχρέωση αυτό που μας κληροδότησαν οι γονείς μας, το 8ωρο και τα δικαιώματα, να το παραδώσουμε εμείς στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Όλες και όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 3 Ιούνη και ώρα 10:00πμ στην κεντρική πλατεία.

 

Προηγούμενο άρθρο Χρ. Αποστόλου: Δωρεάν εφαρμογή κινητού για την πλήρη φυτοπροστασία καθώς και διάγνωση ασθενειών και εχθρών!
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα περισυλλογής νεκρών ζώων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας