Ειδήσεις

Εμποροϋπάλληλοι και οικοδόμοι: Όλοι στο συλλαλητήριο της Πέμπτης


Η πανδημία εξελίσσεται επικίνδυνα και συνεχίζει να σκοτώνει συνανθρώπους μας, ως απόρροια της πολιτικής που υποτάσσει την υγεία του λαού στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Η κυβέρνηση όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκεται το υγειονομικό σύστημα της χώρας, καθώς και για την καθυστέρηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι έχουμε περισσότερα νοσοκομεία από όσα χρειαζόμαστε, στην αρχή μάλιστα του 4ου και σφοδρότερου κύματος της πανδημίας, είναι πρόκληση. Η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες που έχει για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, οι οποίες αναδείχθηκαν από την πρώτη στιγμή από τους μαχόμενους υγειονομικούς και τα συνδικάτα και έχουν να κάνουν με την διαχρονική απαξίωση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, από όλες τις κυβερνήσεις.  Από την πρώτη στιγμή ακολούθησε την τακτική της μεταφοράς των ευθυνών στην κοινωνία, στους νέους, στην ατομική ευθύνη.

Είναι γεγονός ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας είναι κοινός σε όλη την ΕΕ που δείχνει την κεντρική στόχευση η οποία βάζει πάνω από όλα, ακόμα και από την ανθρώπινη ζωή, τα κέρδη των μονοπωλίων. Η αποτυχία της καταπολέμησης της πανδημίας, παρά τα μέσα και τις δυνατότητες, είναι μια ακόμη απόδειξη της χρεοκοπίας της πολιτικής τους που παρουσιάζει ως μονόδρομο τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Όποια «πέτρα» κι αν σηκώσει κανείς σε σχέση με την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας, το μόνο που θα βρει είναι τα αντικειμενικά όρια που βάζει η πολιτική τους στην προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. Όρια που χαράσσονται από το ζύγι του «κόστους – οφέλους» για τα κέρδη του κεφαλαίου, από τις συνέπειες της διαχρονικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης που φέρει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας κατεβάζουν ένα ακόμα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι.

Αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, την στιγμή που οι ελλείψεις πλησιάζουν τις 60.000. Αντί να αυξήσει τις δαπάνες για την Παιδεία, τις   μειώνει κατά σχεδόν 2,2 δις € σε σχέση με το 2009 την ίδια ώρα που είμαστε 1η χώρα στον κόσμο σε δαπάνες για το ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο ενισχύει  της ταξικές και μορφωτικές ανισότητες οι οποίες  θεσμοθετούνται και με τη βούλα! Εισάγει την επιχειρηματική λειτουργία των σχολείων για την ανεύρεση πόρων με την αξιοποίηση των σχολικών κτηρίων, υποδομών και εγκαταστάσεων ενώ για πρώτη φορά θεσμοθετείται επίσημα η χρηματοδότηση των σχολείων με δωρεές, χορηγίες και παροχές από τρίτους.

Απαιτούμε τώρα να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες. Φτάνουμε στον Σεπτέμβρη όπου θα ανοίξουν τα σχολεία χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς καθαρίστριες, χωρίς αντισηπτικά και μάσκες, με τους μαθητές να είναι σε τμήματα με 25 έως 30 άτομα χωρίς αποστάσεις, με αποτέλεσμα να φτάσουμε πάλι στην τηλεκπαίδευση με πλατφόρμες που δεν θα λειτουργούν.

Διεκδικούμε

  • Να παρθεί πίσω το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης
  • Ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο δημόσιο και δωρεάν
  • Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.
  • Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών
  • Άμεσα μέτρα προστασίας στις αστικές συγκοινωνίες και στις μεταφορές εν γένει, με πύκνωση δρομολογίων και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  • Μέτρα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.
  • Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.

 Καλούμε σε συλλαλητήριο την Πέμπτη 22 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία (Alpha bank), στις 8 μ.μ.

Προηγούμενο άρθρο Ποιμαντική επίσκεψη στις Κατασκηνώσεις της Χριστιανικής Αγωγής στην Κερασιά
Επόμενο άρθρο Νέος Προϊστάμενος στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας