Ειδήσεις

Εμποροϋπάλληλοι Καρδίτσας: Τα κέρδη τους, οι ζωές μας


Το μεγάλο ποτάμι με τις δεκάδες χιλιάδες του λαού που έχει πλημμυρίσει εδώ και ένα μήνα με την οργή του τους δρόμους της πόλης και της χώρας μας φώναξε πως «ΗΤΑΝ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ». Ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία, οι μαθητές και οι φοιτητές με τον παλμό τους, μετέτρεψαν τη θλίψη και την οργή σε αγώνα, σε φωνή, έγιναν η φωνή των νεκρών και έστειλαν την κυβερνητική προπαγάνδα στα σκουπίδια.

Το έγκλημα αυτό δε θα συγκαλυφθεί!

Η δυσχερής οικονομική κατάσταση που βιώνουμε και τουπερβολικά μεγάλο κόστος ζωής δημιουργεί επί πλέον δυσκολίες προκειμένου ναανταποκριθούμε  στοιχειωδώς στις τρέχουσες οικονομικές και κοινωνικές υποχρεώσεις.

Ειδικά για  τους εργαζώμενους στα S/M για τις 4/ώρες και τις 5/ώρες εργαζόμενες και κυρίως για τις νέεςπου αμείβονται με τον βασικό μισθό και ουσιαστικά δουλεύουν με υποαπασχόληση , ηκατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη καθώς οι αποδοχές τους είναι πολύ χαμηλότερες.

Εμείς οι εργαζόμενοι 4ωροι των 320 ευρώ ή οι 8ωροι με τον κατώτατο των 630 ευρώ

διεκδικούμε την υπογραφή της κλαδικής σύμβαση στο εμπόριο με βάση την πρόταση της

ΔΑΣ , που ακουμπάει στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Δίνουμε την μάχη για να

μπορούμε να ζήσουμε , με την δουλειά μας χωρίς να γίνουμε θυσία στις μυλόπετρες των

ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων. Από τα δικά μας χέρια και πλάτες έρχονται τα

κέρδη τους ενώ για εμάς το μόνο που έμεινε είναι η δουλειά .

Όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις κάθε χρώματος εφεύρισκαν όρους και προϋποθέσεις για να απελευθερώσουν την Κυριακάτικη εργασία, να παρατείνουν τον εργάσιμο χρόνο. Στο όνομα του εκσυγχρονισμού επικαλούμενοι την ευρωπαϊκή πραγματικότητα  που φυσικά την ξεχνάνε όταν οι εργαζόμενοι κάθε χώρας βρίσκονται κατά εκατομμύρια στο δρόμο για την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, μιλούσαν για απελευθέρωση της Κυριακής σε περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον και στις Ριβιέρες τους, ενέπλεκαν τους Περιφερειάρχες, τα τετραγωνικά μέτρα, τις Κυριακές από Οκτώβρη ως Μάη κοκ.

Η επίθεση στην Κυριακή αργία και στον εργάσιμο χρόνο των εμποροϋπαλλήλων δυναμώνει την ένταση της εκμετάλλευσης ιδιαίτερα σε έναν κλάδο που πρωτοπορεί στην ελαστική εργασία, στα σπαστά ωράρια, στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στην κακοπληρωμένη εργασία. Μπροστά στις εορταστικές περιόδους οι εργαζόμενοι στο εμπόριο «χάνουν» κυριολεκτικά το σπίτι τους.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο πολλοί ακόμα πιο αποφασισμένοι

Για να τελειώσει οριστικά αυτή η βαρβαρότητα που φέρνει η πολιτική για τα συμφέροντα της εξουσίας του κεφαλαίου. Κι αυτή είναι μια βαρβαρότητα όχι μόνο Ελληνική. Αυτό δείξαμε από την πρώτη στιγμή αναδεικνύοντας πως τα τρένα της καπιταλιστικής οικονομίας παντού κινούνται πάνω στις ίδιες ράγες, τις ράγες του κέρδους. Αυτό φανερώνουν οι μαζικοί αγώνες των συνδικάτων στην Γαλλία και των εργαζομένων στις μεταφορές στην Γερμανία. Και αυτές οι κινητοποιήσεις είναι ένα δείγμα της τεράστιας και αστείρευτης δύναμης του αγωνιζόμενου λαού, που μπορεί πραγματικά να «φέρει τα πάνω κάτω».

Δεν φταίει λοιπόν η (χ)ώρα όπως εύστοχα φωνάζει ο λαός μας. Φταίει το κέρδος και η πολιτική της εμπορευματοποίησης που βάζει την ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του κόστους – οφέλους. Στο όνομα του κέρδους… η ανάγκη του λαού για μαζικές μεταφορές και μετακινήσεις έγινε εμπόρευμα και προωθήθηκε η απελευθέρωση των μεταφορών σταθερά, απαρέγκλιτα από όλες τις κυβερνήσεις οδηγώντας σήμερα σε απώλειες δεκάδων ανθρώπινων ζωών. Για αυτό ενώ δεν βρίσκουν 50 εκ. Ευρώ για την προληπτική συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου, όμως βρήκαν, τόσο η σημερινή όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση για να δώσουν:

 

 50 εκ. Ευρώ κάθε χρόνο για δρομολόγια σε άγονες γραμμές στην Hellenic train

 Βρήκαν να δώσουν, με αναπτυξιακό νόμο πάνω από 370 εκ. Ευρώ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Θεσσαλίας την περίοδο 2016 – 2022.

 Βρήκαν 3,5 δισ, μέσω κοινοτικής χρηματοδότησης για τη σιδηροδρομική διασύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, με το σχέδιο Sea2Sea, για να εξυπηρετήσουν μεγάλους ομίλους εφοπλιστικούς, logistics κ.α.

 Βρίσκουν και δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ στους μεγάλους ομίλους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων.

 

Το κέρδος είναι η αιτία πίσω από κάθε τραγωδία με θύμα τον ίδιο τον λαό κάθε φορά. Σε πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, χιόνια φαίνεται όλη η γύμνια του επιτελικού κράτους, που παίζει στα ζάρια τη ζωή του λαού για την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Καρδίτσα, δυόμιση χρόνια μετά τις πλημμύρες του Ιανού και ακόμα τρέμουμε από το πρώτο ψιλοβρόχι, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι δεν έχει προχωρήσει κανένα έργο, ούτε κανένας σχεδιασμός ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας. Αυτό το βιώνουν οι αγρότες κάθε χρόνο που πνίγονται τα χωράφια τους το χειμώνα και το καλοκαίρι δεν έχουν νερό να ποτίσουν γιατί δεν έχουν γίνει αρδευτικά έργα. Τα καλώς καμωμένα δεν ταιριάζουν με την εικόνα του ΚΥ Μουζακίου και τα κοντέινερ δημοτικού σχολείου στο Κοσκινά και στο Παλαμά και το γεγονός ότι στην Π.Ε. Καρδίτσας υπάρχουν 13 ακατάλληλα σχολεία που με τον πρώτο σεισμό μπορεί να πέσουν πάνω στα παιδιά μας. Η γραμμές του τρένου που περνάνε μέσα από την πόλη των Σοφάδων αποτελούν μόνιμο κίνδυνο για τους κατοίκους ενώ στο παρελθόν έχουν γίνει ατυχήματα στο σημείο. Γι αυτό η υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών στους Σοφάδες είναι επιτακτική ανάγκη.

 

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Παλεύουμε για το δίκιο μας, για το δίκιο αυτών που χάθηκαν, παλεύουμε για τις ζωές μας!!!

 

Όλοι στην γενική συνέλευση του σωματείου την Πέμπτη 6/4/2013 στης 18:30 στο εργατικό κέντρο .

Προηγούμενο άρθρο Εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές Ρομά
Επόμενο άρθρο Στη Λυών η Περιφέρεια Θεσσαλίας για συναντήσεις με επιχειρηματίες τουρισμού της Γαλλίας