Ειδήσεις

Εφηβεία και γραφή σε ημερολόγιο, μια σχέση αληθινή


Εφηβεία μια περίοδος της ζωής μας με «ζωντανά» και εναλλασσόμενα συναισθήματα, γεμάτα με ένταση και απογοητεύσεις.
Η περίοδος που ψάχνουμε τον αληθινό μας εαυτό, εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφή εξουσίας και αυθεντίας και αναζητάμε με πάθος ότι πηγάζουν από τα πιο βαθιά μας θέλω!
Η περίοδος που οι διακυμάνσεις της ψυχολογίας μας είναι τόσο έντονες όσο αυτές που έχει ένα καρδιογράφημα! Το όμορφο έρχεται χέρι- χέρι με το άσχημο και ο ενθουσιασμός ακολουθείται από την απογοήτευση σε τόση συχνότητα που πολλές φορές δε ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση της ψυχολογία μας ανά στιγμή.
Κύριος στόχος της εφηβείας η διατήρησης και η εύρεση του πιο αληθινού μας εγώ, συνοδεύεται με την ανάγκη για κοινωνικοποίηση και την ανάπτυξη φιλιών άλλοτε σημαντικών που μας ακολουθούν και στην πορεία της ενήλικης ζωής μας και άλλοτε φιλίες που αποδείχθηκαν εφήμερες, μέτριες ή και καταστροφικές!
Στην εφηβεία το άτομο ανεξαρτήτως φύλου βιώνει μια ανάγκη για έκφραση και ξεσπάσματος πολλές φορές βρίσκοντας διέξοδο με αυτόν τον τρόπο σε μορφές τέχνης, σε εξόδους και σε χόμπι που γεμίζουν το μυαλό και το χρόνο του με τρόπο που θεωρεί πως του προσφέρει αξία!

Είναι η περίοδος που το άτομο πειραματίζεται και γνωρίζει τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, ξεκινώντας να αμφισβητεί κάθε μορφή εξωτερικής πληροφορίας που επιθυμεί να τον καθοδηγήσει.
Ακριβώς επειδή σε αυτή την περίοδο και φάση της ζωής ενός ατόμου όλα μοιάζουν τόσο ρευστά και παράλληλα τόσο στερεά το άτομο έχει την ανάγκη για έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων του, εκτός από τις συζητήσεις κυρίως με φίλους και λίγα άτομα που επιλέγουν, ακόμα ένας από τους πιο συνήθεις τρόπους είναι η γραφή σε ημερολόγιο!
Μπορεί το ημερολόγιο να είναι μια συνήθεια που φαντάζει γνώριμη και ταιριαστή στα κορίτσια, παρόλα αυτά ημερολόγιο κρατούν λίγο ή πολύ τακτικά ή μη η πλειοψηφία των ατόμων στην εφηβεία τους!
Ακόμα και αν υπάρχουν κάποιοι που χλευάζουν ή σνομπάρουν τη συνήθεια της γραφής των σκέψεων και των συναισθημάτων σε ημερολόγιο, ακόμα και αυτοί υπήρξε έστω και μια φορά στη ζωή τους που ένιωσαν την ανάγκη να εκφραστούν αποτυπώνοντας σε χαρτί ότι αβίαστα πήγαζε από το μέσα τους!
Άλλωστε το να «κρατάς» ημερολόγιο σε περιόδους έντονων συναισθημάτων και εναλλαγών αλλά και αναζήτησης μπορεί να φανεί εκτός από χρήσιμο και απόλυτα βοηθητικό εργαλείο έκφρασης το οποίο βοηθά στον εντοπισμό της συνειδητότητας και του ρεαλισμού, ενώ μπορεί να απομακρύνει τη χάος που δημιουργούν οι σκέψεις και τα συναισθήματα!

Προηγούμενο άρθρο Σημαντικές συναντήσεις του δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα στη ΔΕΘ
Επόμενο άρθρο Στο περίπτερο του ΕΒΕ Καρδίτσας ο Δήμαρχος κ. Β. Τσιάκος