Ειδήσεις

Ευθύμιος Λέκκας: Πάμε σε έναν εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο


Οδεύουμε σε έναν εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο διεμήνυσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ. Ο ίδιος σημείωσε ότι πλέον στις πληγείσες περιοχές οι κάτοικοι μετά τις φωτιές θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για πλημμύρες.

Ο Ευθύμιος Λέκκας αναφερόμενος στις φωτιές των τελευταίων ημερών σημείωσε: «Πάμε ίσως σε έναν εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο εφιάλτη που θα συντίθεται ουσιαστικά από δεκάδες γεγονότα σε όλο τον ελληνικό χώρο, γεγονότα που θα υποβοηθηθούν από τα μελτέμια που είναι προ των πυλών. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο».

«Αμέσως μετά τη λήξη των πυρκαγιών θα προκύψει τεράστιο θέμα ο σχεδιασμός και η ετοιμότητα που πρέπει να έχουμε για να μην πάμε στη δεύτερη πράξη αυτής της καταστροφής που είναι οι πλημμύρες (…) Πρέπει να είμαστε σε φάση διαρκούς έρευνας» επισήμανε.

Διευκρίνισε ότι ακόμα και χωρίς άνεμο η φωτιά προχωρά πάρα πολύ γρήγορα, καθώς υπάρχει πολλή καύσιμη ύλη την ώρα που τα επίπεδα υγρασίας είναι σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο: «Το υλικό είναι ώριμο να καεί χωρίς το παραμικρό εμπόδιο που θα αναστείλει την εξάπλωση της πυρκαγιάς».

Τόνισε πως «πρέπει να απαγορευτεί κάθε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο όχι με σύσταση, με απαγόρευση. Όλες οι εθελοντικές οργανώσεις να αναλάβουν δράση επιτήρησης των κρίσιμων περιοχών για να ‘πιάνουμε’ τη φωτιά στην αρχή όχι όταν γιγαντώνεται, γιατί η γιγάντωση θα είναι άμεση λόγω των παραγόντων που είπα. Τις μικρές φωτιές που είναι σε σημείο προσβάσιμο μπορούμε να τις πιάσουμε εύκολα».

Σημείωσε, δε, πως στη Βαρυμπόμπη και στην Εύβοια είδε ζάντες αλουμινίου να λιώνουν και να ρέουν, άρα η θερμοκρασία έφτασε τους 650 βαθμούς Κελσίου: «Αδύνατον να προσεγγίσει κάποιος σε τέτοιο θερμικό φορτίο, από την πολυθρόνα είναι εύκολα».

Ο κ. Λέκκας καυτηρίασε μάλιστα τη συμπεριφορά ορισμένων πολιτικών. «Σε μια εκπομπή περίμενα τρία τέταρτα άκουγα κάποιους πολιτικούς, δεν τους ήξερα δεν τους έβλεπα, οι θεωρίες που ακούγονταν ήταν φοβερές, με αυτή τη νοοτροπία πώς θα πάμε μπροστά; Δεν υπάρχει περίπτωση».

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Προηγούμενο άρθρο Περιφέρεια Θεσσαλίας -Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα