Ειδήσεις

Ευθύμης Λέκκας για το πρόγραμμα του υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου: Ήδη απογράψαμε 35.000 κτίρια σε όλη την Ελλάδα


Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα του υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου των δημόσιων κτιρίων που ξεκίνησε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Στόχος είναι μέχρι και το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες στα δημόσια κτίρια που θα έχουν καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα απογραφής κτιρίων.

Η δήλωση του Ευθύμη Λέκκα στο Ηχόραμα 100,8

Ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας ρωτήθηκε σχετικά από το Ηχόραμα 100,8 και την εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» με τη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Είναι σημαντικό γιατί για πρώτη φορά έχουμε την υποχρεωτική διερεύνηση των κτιρίων σε σχέση με την αντισεισμική του επάρκεια.

Είκοσι χρόνια προσπαθούσαμε για να έχουμε αυτά τα στοιχεία. Δεν τα καταφέραμε. Και από πέρυσι που έγινε υποχρεωτικός ο έλεγχος, ήδη απογράψαμε 35.000 κτίρια σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε εκπαιδεύσει χίλιους πεντακόσιους περίπου μηχανικούς με απώτερο στόχο, μέσα στον επόμενο μήνα, οι μηχανικοί αυτοί να εξετάσουν και τα 35.000 κτίρια τα οποία έχουν απογραφεί στην πλατφόρμα του Οργανισμού.

Τότε θα συνειδητοποιήσουμε ποιο είναι το κτιριακό μας απόθεμα και τι δυνατότητες έχει από άποψη στατικής επάρκειας και αντισεισμικής θωράκισης.

Μόλις έχουμε τα πλήρη αποτελέσματα στα χέρια μας, τότε, βεβαίως, θα υπάρχει μια ευρύτατη πολιτική δράση η οποία έχει σαν στόχο να βγάλει εκτός καταλόγου τα κτίρια που έχουν μεγάλα προβλήματα. Δηλαδή, να ακυρώσει τη χρήση τους, όποια και αν είναι αυτή.

Και στη συνέχεια, βέβαια, η άλλη ομάδα η οποία, επίσης, είναι πολύ ενδιαφέρουσα και αφορά τα κτίρια που έχουν μικρές βλάβες και βρίσκονται εκτός σχεδίου οριακά, να μπορέσουμε να κάνουμε δράσεις ενίσχυσής τους ώστε να φθάσουν και αυτά σε ένα επίπεδο στατικότητας πολύ υψηλό για να έχουμε επιτέλους ένα δομημένο ιστό στη χώρα μας που να είναι ένας ανθεκτικός ιστός».

Πώς θα διενεργείται ο υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος

Το πρόγραμμα του προσεισμικού ελέγχου αποτελείται από δύο στάδια, τον πρωτοβάθμιο και τον δευτεροβάθμιο έλεγχο των δημοσίων κτηρίων, με προτεραιότητα να δίνεται στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα δημόσια κτήρια στα οποία μπορεί να συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πολιτών. Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος αφορά στην διαβάθμιση της αντισεισμικής επάρκειας των κτηρίων, την βαθμονόμηση των αποτελεσμάτων από τον ΟΑΣΠ και την ιεράρχηση των κτιρίων που θα πρέπει να περάσουν κατά προτεραιότητα στον δευτεροβάθμιο έλεγχο.

Σημαντικό ρόλο στην διαδικασία διαδραματίζει το Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου Κτιρίων καταρτίζεται με τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και υποστηρίζεται από πληροφοριακό σύστημα, το οποίο ακολουθεί κανόνες και πρότυπα για τη διασύνδεση και διαλειτουργικότητα με τρίτα πληροφοριακά συστήματα και ιδίως με την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του ΟΑΣΠ.

Σημειώνεται ότι για την ενίσχυση της τεχνικής επάρκειας των εμπλεκομένων, το ΤΕΕ, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, αναλαμβάνει να διενεργεί, τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες, εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτιρίων σε διπλωματούχους μηχανικούς-μέλη του ΤΕΕ που εγγράφονται στο Μητρώο ως Ελεγκτές Προσεισμικού Ελέγχου και λαμβάνουν σχετικό Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό Eπάρκειας.

Με το νέο αυτό πρόγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θεσπίζεται σαφές πλαίσιο άμεσου προσεισμικού ελέγχου με υποχρεωτική εφαρμογή και θα υλοποιείται με βάση συγκεκριμένα συστήματα, υποδομές, κανόνες και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό με τις απαιτούμενες δράσεις να χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με το ποσό των 32,5 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Σκοπός του προγράμματος είναι:

  1. Αρχικά να εντοπιστούν τα κτίρια που παρουσιάζουν δομικά προβλήματα, όπως ρηγματώσεις σε φέροντα και μη φέροντα στοιχεία, εκτεθειμένος ή διαβρωμένος οπλισμός λόγω ελλιπούς συντήρησης, κακοτεχνίες, καθιζήσεις κτλ. και για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.
  2. Να καταγραφούν τα κτίρια της χώρας στα οποία στεγάζονται κρίσιμες εν γένει υποδομές του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
  3. Να βαθμονομηθούν τα κτίρια αυτά ως προς τη σεισμική τους διακινδύνευση σύμφωνα με τη μεθοδολογία του ΟΑΣΠ και ανάλογα με την κατάταξή τους να ακολουθήσει δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Είναι η πρώτη φορά όπου θεσπίζεται σαφές πλαίσιο άμεσου προσεισμικού ελέγχου με υποχρεωτική εφαρμογή, ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο ποσό των 32,5 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση του έργου».

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει πως η αντισεισμική δόμηση των κτιρίων αποτελεί αναμφισβήτητα τον κύριο και καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Στη χώρα μας, η οποία παρουσιάζει την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη και έκτη παγκοσμίως, ο σχεδιασμός και η κατασκευή κτιρίων ικανών να δέχονται με ασφάλεια τις σεισμικές καταπονήσεις, αποτελούσε και αποτελεί βασική προτεραιότητα της Πολιτείας. Στην κατεύθυνση αυτή τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα, κυρίως με τη θεσμοθέτηση αυστηρών Αντισεισμικών Κανονισμών. Ωστόσο, με δεδομένο ότι ο πρώτος Αντισεισμικός Κανονισμός εφαρμόστηκε στην Ελλάδα το 1959 και η πρώτη σημαντική βελτίωσή του έγινε το 1985, δημιουργείται η ανάγκη σε κτίρια που στεγάζονται κρίσιμες υποδομές να εξεταστεί η αντισεισμική φέρουσα ικανότητά τους.

 

Προηγούμενο άρθρο Με χρέωση από τις 15 Απριλίου η φόρτιση οχημάτων στους ταχυφορτιστές του Δήμου
Επόμενο άρθρο Έτοιμη η μελέτη για την ανάπτυξη της Καρδίτσας