Ειδήσεις

Εκ νέου εξετάστηκε η αναφορά των φορέων του Συντονιστικού Αγώνα για τα Άγραφα


Κατά την από 15/06 συνεδρίαση της επιτροπής αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, κατά την οποία  εξετάστηκε εκ νέου η αναφορά των φορέων του Συντονιστικού Αγώνα για τα Άγραφα, αποφασίστηκε για μια ακόμη φορά η αναφορά να παραμείνει ανοιχτή και να συνεχίσει η επιτροπή να παρακολουθεί όλα τα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη των μελετών και των έργων στην περιοχή. Πρόκειται για την ίδια ακριβώς απόφαση η οποία, ταυτόχρονα με τους μαζικούς αγώνες του προηγούμενου διαστήματος οι οποίοι αναπτύχθηκαν, άσκησαν τεράστια πίεση στο ΥΠΕΝ, το οποίο αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να ανακαλέσει τους Περιβαλλοντικούς όρους των δύο έργων «Μίχος- Βοϊδολίβαδο-Απέλινα» και «Γραμμένη- Τούρλα-Καρνόπι».

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη η οποία δίνει νέα δύναμη και νέο θάρρος στους αγώνες μας για το επόμενο διάστημα και γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε το γεγονός πως η αρχική εισήγηση της Κομισιόν πριν τη συνεδρίαση ήταν να κλείσει τη συγκεκριμένη αναφορά. Μετά την τοποθέτηση του εκπροσώπου του Συντονιστικού Αγώνα για τα Άγραφα, ο οποίος επέμεινε στην αναγκαιότητα να διατηρηθεί η αναφορά ανοιχτή, με βάση και το γεγονός ότι η παραμονή της ανοιχτή ανέδειξε μια σειρά από ζητήματα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα αδυνατούσε να υποδείξει το λόγο για τον οποίο ζήτησε το κλείσιμο της αναφοράς. Όλοι οι παρευρισκόμενοι βουλευτές οι οποίοι πήραν το λόγο (σ.σ. από τους Έλληνες ευρωβουλευτές συμμετείχε δυστυχώς μόνο ο ευρωβουλευτής του Κ.Κ.Ε. Λ. Νικολάου- Αλαβάνος) εισηγήθηκαν να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά και η επιτροπή να συνεχίσει να συλλέγει στοιχεία σαν αυτό που οδήγησε στην αναστολή των Μ.Π.Ε. των παραπάνω έργων, στοιχείο το οποίο έγινε αποδεκτό από την πρόεδρο της επιτροπής.

Την ίδια στιγμή, ενθαρρυντικά ήταν τα μηνύματα τα οποία ερχόντουσαν από το ΣτΕ στο οποίο σέρνει τον αγώνα μας το μεγάλο κεφάλαιο το οποίο δραστηριοποιείται στο χώρο των Α.Π.Ε. ζητώντας την ακύρωση της αναστολής των Περιβαλλοντικών όρων των επιδιωκόμενων έργων.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες. Ούτε εφησυχάζουμε ούτε επαναπαυόμαστε ούτε όμως έχουμε και αυταπάτες. Κανένα δικαστήριο και καμία επιτροπή, η οποία με το ένα χέρι κρατάει τις αναφορές ανοιχτές και με το άλλο χέρι νομοθετεί προς όφελος των ενεργειακών κολοσσών και των μονοπωλίων του κλάδου, δεν θα προχωρούσε σε μια τέτοια εξέλιξη αν οι αγώνες οι οποίοι αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν πολύμορφοι και μαζικοί. Από μια απλή παράσταση διαμαρτυρίας, σε ένα μαζικό συλλαλητήριο αλλά ακόμη και σε μια απλή ενημέρωση του Καρδιτσιώτικου λαού. Λιθαράκι λιθαράκι συνεχίζουμε αποφασιστικά τον ανυποχώρητο αγώνα μας ενάντια στο ξεπούλημα του φυσικού περιβάλλοντος και της Δημόσιας Ενέργειας στο μεγάλο κεφάλαιο.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση:

  • Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην παράδοση των Αγράφων για τα κέρδη των μονοπωλίων με την κατασκευή νέων ανεμογεννητριών στην Λίμνη Πλαστήρα.
  • Μείωσης της τιμής του ρεύματος κατά 50%, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών μέσω της υλοποίησης όλων των δίκαιων αιτημάτων τους (αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση ζωοτροφών και αγροεφοδίων, κατάργηση ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια).
  • Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα και να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής μας. Εκπόνηση αντιπλημμυρικής μελέτης με ευθύνη και χρηματοδότηση κρατική.

Συνεχίζουμε μαζικά και ανυποχώρητα μέχρι την τελική δικαίωση!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων Περιόδου 2022-2023