Ειδήσεις

Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για την εκατοστή επέτειο από την Μικρασιατική Καταστροφή


Στα πλαίσια των Συνοδικών και Περιφερειακών Επετειακών Εκδηλώσεων που διοργάνωσε και υλοποιεί η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος επί τη συμπληρώσει 100 ετών από της Μικρασιατικής Καταστροφής μέσω της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος με τη συνεργασία των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται οι Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Η Μικρασιατική καταστροφή αποτελεί το πλέον τραυματικό γεγονός στην ιστορία του νεωτέρου Ελληνισμού, το οποίο καθόρισε καταλυτικώς την μετέπειτα πορεία της πατρίδος μας.

Οι εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Εκδηλώσεις ετέθησαν υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου.

Η έναρξη των Εκδηλώσεων Μνήμης και Τιμής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Φαρσάλων.

Ως εκ τούτου, το εσπέρας της Κυριακής 29 Μαΐου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος κηρύσσοντας την έναρξη των επικειμένων Εκδηλώσεων Μνήμης και Τιμής της Ιεράς μας Μητροπόλεως για την εκατοστή επέτειο από την Μικρασιατική Καταστροφή, κόμισε στην πόλη των Φαρσάλων, Πλατεία Δημαρχείου, απότμημα ιερού λειψάνου του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου, καθώς και τεμάχιο υποκαμίσου του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου και ξυλόγλυπτο Σταυρό, εργόχειρο του Αγίου.

Ακολούθως, προέστη της Λιτανεύσεως αυτών έως τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Φαρσάλων, όπου και χοροστάτησε στην Ιερά Παράκληση προς τους Αγίους.

Προ της Απολύσεως, αναγνώσθηκε το Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Προέδρου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Στη συνέχεια, μετέβη στην Πλατεία Μικρασιατών της πόλεως Φαρσάλων, όπου παρακολούθησε την παρουσίαση μουσικοθεατρικού δρώμενου υπό τον τίτλο: «Η Σμύρνη όπως παλιά». Το εν λόγω δρώμενο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ακμή και την αίγλη της Σμύρνης πριν την καταστροφή της.

Η ως άνω εκδήλωση οργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Φαρσάλων σε συνεργασία με την Ιερά μας Μητρόπολη και εντάχθηκε στις εκδηλώσεις της με την αρωγή του Δήμου Φαρσάλων.

Παρέστησαν στις ως άνω εκδηλώσεις οι πολιτικές αρχές του τόπου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος ευχαρίστησε όλους όσους κοπίασαν για την οργάνωσή τους, τον Αρχιερατικό Επίτροπο της επαρχίας Φαρσάλων Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Βασίλειο Αναστασόπουλο, την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Φαρσάλων κ. Βασιλική Γκοντοπούλου και τους συνεργάτες της για την άψογο συνεργασία και τον Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Ιορδάνη Εσκίογλου για την αρωγή του Δήμου.

 

Προηγούμενο άρθρο Αστυνομικοί έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Τάσος Τσιαπλές: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δασαρχεία