Ειδήσεις

Εκδηλώσεις του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα: Μνήμες πολέμου – ρίζες Ειρήνης και Προόδου


Την Κυριακή (30/7) στις 10 π.μ., ξεκινούν στο Μορφοβούνιοι εκδηλώσεις  του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα «Μνήμες πολέμου – ρίζες Ειρήνης και Προόδου». Είναι αφιερωμένες στα 80 χρόνια από το κάψιμο των χωριών από τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές το 1943. Σύμφωνα με το πρόγραμμα η έναρξη είναι στις 10.15 π.μ. στην πλατεία του χωριού,με επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων και προσκλητήριο νεκρών ολοκαυτώματος 1943 από όλα τα χωριά της Λίμνης. Ακολουθεί κατάθεση στεφάνων από εκπρόσωπο προέδρου της Βουλής, εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, την Γερμανική πρεσβεία, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, εκπρόσωπο της Ιταλικής Αντίστασης, κ.α.

Ακολούθως στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης», ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος καλωσορίζει επισήμους και κοινό, ενώ ακολουθούν χαιρετισμοί από επισήμους.

Στη συνέχεια θα μιλήσει ο κ. Ηλίας Νασιάκος, ο οποίος θα καταθέσει την βιωματική εμπειρία του ολοκαυτώματος του Βουνεσίου του 1943. Ακολουθεί ομιλίατουσυγγραφέα κ. ΧαράλαμπουΑλεξάνδρου, μεθέμα «Ιστορία: θεμέλιο Ειρήνης και Προόδου». Στη συνέχεια θα μιλήσει ο κ. NicoloDuradi, Γραμματέας του Εθνικού Συνδέσμου Αντιστασιακών Ιταλίας, με θέμα «H επικαιρότητα του μηνύματος της Αντίστασης για την οικοδόμηση της Ευρώπης του Σήμερα και του Αύριο».

Μετά θα παρουσιαστεί ΠοιητικόΑναλόγιοαπότηνΘεατρικήΟμάδα«ΟΜ»ΔήμουΛίμνης Πλαστήρα, με επιλογές ποιημάτων με θέμα την Ειρήνη και την Ελευθερία.

Στη συνέχεια θα γίνει απονομήαναμνηστικών,στονΓερμανό γλύπτηκ. RainerFest ο οποίος φιλοτέχνησε αναμνηστικό γλυπτό, το οποίο τοποθετήθηκε στο Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Μορφοβούνι, με αφορμή τα 80 χρόνια από το κάψιμο των χωριών από τους κατακτητές το 1943. Το άλλο γλυπτό είναι δωρεά της οικογένειαςτου ζωγράφου και γλύπτη αειμνήστου Γιάννη Τρούκη, το οποίο δωρήθηκε στο Δήμο, ειδικά για την περίσταση. Τιμητική πλακέτα θα απονείμει ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα στον πρόεδρο της εταιρία «Γερανολιμενική ΑΕ», χορηγό του πρώτου γλυπτού που φιλοτέχνησε ο κ. RainerFest.

Αμέσως μετά θα γίνουν τα ΕγκαίνιαΈκθεσηςΙστορικήςΦωτογραφίας 1943 -1944, με σπάνιο και αδημοσίευτο μέχρι πρότινος υλικό, το οποίο εκτίθεται για πρώτη φορά.

Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με τα αποκαλυπτήρια των γλυπτών των RainerFest–Γιάννη Τρούκη, στη θέση «Στεφάνι» στην είσοδο του Μορφοβουνίου, στο Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «χωρο-χρόνου άγραφον». Αμέσως μετά θα αποδοθεί ο χώρος μνήμης για τον Παντελή Σαμπαλιώτη, διεθνής καλλιτέχνης ο οποίος οραματίστηκε το Υπαίθριο Μουσείο και σχεδίασε μαζί με τον Παναγιώτη Νάνο, το 1999.

Μετά την κεντρική εκδήλωση, από 1/8/2023 μέχρι 30/8/2023 θα πραγματοποιηθούν πολλές πολιτιστικές εκδηλώσειςσε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος, αναφέρει: «Ογδόντα χρόνια μετά το κάψιμο των χωριών από τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές, διασώζουμε την ιστορική μνήμη και τιμάμε τους νεκρούς γεννήτορές μας. Παράλληλα μέσα από την Τέχνη στέλνουμε συμβολικό μήνυμα Ειρήνης και σηματοδοτούμε την έναρξη μιας νέας εποχής δημιουργίας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Μετατρέπουμε τη μνήμη σε θεμέλιο Ειρήνης και Προόδου. Δημιουργούμε ένα διεθνές τοπόσημο με επίκεντρο στην Σύγχρονη Τέχνη. Στόχος μας η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της λίμνης Πλαστήρα και η δυναμική έξοδος αυτής στη διεθνή αγορά».

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Συγχαρητήριο μήνυμα του Δημάρχου Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκου για τους επιτυχόντες στα ΑΕΙ