Ειδήσεις

Εκδήλωση για την επέτειο απελευθέρωσης της Καρδίτσας από τους φασίστες κατακτητές


12 Μάρτη 1943. Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ μπαίνουν συντεταγμένα στην Καρδίτσα. Την ίδια μέρα το βράδυ το BBC (ο σταθμός του Λονδίνου) μετέδωσε: << Η Καρδίτσα, μία από τις τέσσερες μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας, είναι ελεύθερη. Είναι η πρώτη πόλη της Ευρώπης που απελευθερώνεται, κάτω από την πίεση των δυνάμεων της αντίστασης>>.

Το ΕΑΜ   αμέσως μετά την ίδρυσή του στην Καρδίτσα  ( 11-11-41), απλώθηκε με τις οργανώσεις του σε όλους τους χώρους (εργατικό, δημοσιοϋπαλληλικό, επαγγελματικό, επιστημονικό, αγροτικό, τραπεζικό κλπ). Οι νέοι οργανώνονται από τις αρχές του 1942 στον <<Θεσσαλικό ιερό λόχο>>.

Η αντίσταση του λαού της Καρδίτσας, στους φασίστες κατακτητές, αποκτά παλλαϊκό χαρακτήρα. Στην πόλη και στα χωριά το σύνθημα είναι: παθητική αντίσταση. Ο κόσμος δεν υπακούει στις δεκάτες και επιτάξεις. Η προσπάθεια των κατακτητών να τρομοκρατήσουν τον κόσμο δεν πέρασε. Η παθητική αντίσταση  συνεχώς απλώνεται και αυξάνεται.

Μεγάλη επίσης αύξηση και εξάπλωση, είχαν και άλλες αντιστασιακές ενέργειες του λαού της Καρδίτσας, όπως τα διάφορα σαμποτάζ, πολεμικά επεισόδιά, απεργίες, οργάνωση καταναλωτικών συνεταιρισμών κλπ.

Όλα τα παραπάνω ασκούσαν μεγάλη πίεση στους Ιταλούς κατακτητές, τους δημιουργούσαν φόβο και ένοιωθαν να ετοιμάζεται επίθεση στην πόλη της Καρδίτσας από την μεριά του ΕΛΑΣ.

Έτσι τα ξημερώματα της 11ηςΜαρτίου του 1943 , αναγκάζονται οι Ιταλοί να  εγκαταλείψουν την πόλη.

Κινητήρια δύναμη , κύριος αιμοδότης, η ψυχή αυτού του μεγάλου πατριωτικού αγώνα, της ηρωϊκής ΕΑΜικής αντίστασης ήταν το ΚΚΕ.

Η Καρδίτσα, απελευθερωμένη πλέον , για οχτώ μήνες, αφού στο τέλος του φθινοπώρου του 1943 επανήλθαν οι κατακτητές, αυτή την φορά οι Γερμανοί, έσφυζε από ζωή και γίνεται κέντρο διοικητικό – οικονομικό της ελεύθερης ζώνης, δηλαδή της ελεύθερης Ελλάδας. Υπήρξε στο διάστημα αυτό το βασικότερο κέντρο τροφοδοσίας και εφοδιασμού του αντάρτικου στρατού. Υπήρξε πρότυπο λαϊκής εξουσίας. Την εξουσία στην πόλη την ασκούσε μια εκλεγμένη Λαϊκη Επιτροπή και την δικαιοσύνη την απέδιδε ένα Λαϊκό Δικαστήριο, που είχε και μια δευτεροβάθμια κλιμάκωση.

Τιμάμε τους αγώνες της ΕΑΜικής αντίστασης , αλλά και τον τρίχρονοηρωικό και ταξικό αγώνα του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ. Αντλούμε διδάγματά από εκείνους τους αγώνες, γνώση και δύναμη και συνεχίζουμε τον αγώνα στις σημερινές συνθήκες, ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά φτώχεια και δυστυχία για τους λαούς, θρέφει τον φασισμό, εξαπολύει πολέμους για τα συμφέροντα των ολίγων δηλαδή της αστικής τάξης.

Βασικό δίδαγμα που προκύπτει από τους αγώνες του λαού μας  στη δεκαετία του 1940είναι πως: όταν ο λαός θέλει, όταν συνειδητοποιήσει την δύναμή του, μπορεί και στις πιο αντίξοες συνθήκες να ξεσηκωθεί ενάντια και σε αντίπαλο που μοιάζει ανίκητος, δείχνοντας τις ανεξάντλητες δυνάμεις του και να φέρει αποτελέσματα με την πάλη του.

Στην εποχή που ζούμε, μετά τις ανατροπές στην ΕΣΣΔ και  τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, οι ενδοιμπεριαλιστικοί  ανταγωνισμοί οξύνονται στο έπακρο. Οι ιμπεριαλιστές ανοίγουν νέα μέτωπα με επεμβάσεις και πολέμους ( όπως και ο πόλεμος στην Ουκρανία μεταξύ των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ και της Ρωσίας). Οι πόλεμοι αυτοί είναι ιμπεριαλιστικοί, γίνονται για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των χωρών που συμμετέχουν σ αυτούς, με αποτέλεσμα να σκοτώνονται οι λαοί , να προκύπτει προσφυγιά και μετανάστευση πείνα και δυστυχία.

Επιβεβαιώνεται καθημερινά, ότι οι καπιταλιστές είναι αδίστακτοι, προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη και την εξουσία τους. Αλήθεια, είναι άσχετο το έγκλημα με τα 57 θύματα που έγινε πριν λίγες μέρες στα Τέμπη, με το κυνήγι του κέρδους που έχουν ως προτεραιότητα ή πιο σωστά μοναδικό σκοπό , οι καπιταλιστές και οι επιχειρηματικοί όμιλοί τους ? προφανώς και σχετίζεται το έγκλημα αυτό με τα κέρδη τους.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνταξιούχοι ΙΚΑ Καρδίτσας: Όλοι στη νέα κινητοποίηση
Επόμενο άρθρο Rapid tests για covid-19 στον Δήμο Παλαμά