Ειδήσεις

Εκδήλωση – συζήτηση των Φίλων Παυσιλύπου για το έργο ανάπλασης


Όπως είναι γνωστό στους περισσότερους των συμπολιτών μας μέσω επιστολών αλλά και της αρθογραφίας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η δημοτική αρχή αποφάσισε για 4η φορά (!!!) να δημοπρατήσει το έργο της Ανάπλασης του Παυσιλύπου, προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ με Φ.Π.Α.

Δυστυχώς παρά τις δεσμεύσεις του κ. Δημάρχου και του αρμόδιου Αντιδημάρχου τόσο κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 5-3-2024 όσο και με δηλώσεις τους στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι θα γίνει νέα μελέτη ή επικαιροποίηση της υπάρχουσας και ότι θα ζητηθούν οι απόψεις των πολιτών σε ανοιχτή διαβούλευση, τίποτα από αυτό δεν έγινε και η 4η δημοπράτηση του έργου επαναλήφθηκε με την ίδια μελέτη, τον ίδιο προϋπολογισμό, το ίδιο σύστημα δημοπράτησης δηλαδή με μελέτη – κατασκευή (μήτρα διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιων πόρων χαρακτηρίζεται από πολλούς γνώστες των πραγμάτων).

Για την μελέτη με την οποία δημοπρατείται ξανά το έργο, έχουμε εκφράσει έντονα τις αντιρρήσεις μας. Η συγκεκριμένη μελέτη ενδεχομένως θα ταίριαζε σε παρθένο γήπεδο κάποιας αστικής παρέμβασης που θα γινόταν εξ’ αρχής. Όμως έχουμε ένα πάρκο που υπάρχει εδώ και έναν αιώνα, που πήρε τη σημερινή του μορφή μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του 1984, αποκτώντας ένα σαφή οικολογικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα. Το χαρακτηριστικό του είναι η δασώδης μορφή που συμπληρώνεται από θαμνώδη βλάστηση και εποχιακά λουλούδια στον ανθώνα της πλατείας Πλαστήρα. Έχει τα καθιστικά του (κάποια από τα οποία φυσικά θέλουν ανακαίνιση αλλά λειτουργούν), έχει το δίκτυο μονοπατιών και διαμορφωμένη πλατεία με τα αγάλματα του Πλαστήρα και της μάνας, και δυστυχώς έχει και τα κακοδιαμορφωμένα κιόσκια των καταστημάτων.

Σαφώς το Παυσίλυπο χρειάζεται ένα συμμάζεμα, μια ανακαίνιση, χωρίς όμως να θιχτεί το πράσινο και ο αρχιτεκτονικός και πολεοδομικός χαρακτήρας του. Και έρχεται η μελέτη – υπερπαραγωγή προδιαγραφών Ντουμπάϊ και ξενοδοχειακής αισθητικής, η οποία μειώνει την αίσθηση του πάρκου – δάσους ενώ αυξάνει την αίσθηση του πάρκου – ζαρντινιέρα.

Όλα αυτά συζητήθηκαν και στην ανοιχτή συγκέντρωση που έγινε την 3-12-2023, όπου αναλύθηκαν εκτενώς οι προβλέψεις της μελέτης και οι ενστάσεις μας και ακούστηκαν διάφορες προτάσεις από αρκετούς συμπολίτες, που όμως δυστυχώς δεν λήφθηκαν υπ’όψη από την δημοτική αρχή.

Έτσι καλούμε για μια ακόμα φορά τους δημότες της Καρδίτσας αύριο 25-5-2024 στο ξενοδοχείο Κιέριο και ώρα 19:00 να τοποθετηθούν εκφράζοντας τις απόψεις και προτάσεις τους, την συμφωνία τους ή την διαφωνία τους σχετικά με το περιεχόμενο της μελέτης καθώς και με σχετικά την πρακτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή για την υλοποίηση του έργου.

 

Προηγούμενο άρθρο Εκδρομή στην Ιταλία για την ΙΡΑ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Την Κυριακή 26 Μαΐου το Σεργιάνι της Παναγίας