Ειδήσεις

Εκδήλωση τιμής για τα 50 χρόνια της Ένωσης Μεσενικολιτών


Εκδήλωση τιμής με θέμα «Συλλογικά από-τυπώματα των Κοινοτήτων Λίμνης Πλαστήρα με την ευκαιρία 500 φύλλων της «Νεβρόπολης» Μεσενικόλα και 50 χρόνια ζωής της Ένωσης Μεσενικολιτών Νεβροπόλεως», οργανώνουν ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τμήμα Ν. Καρδίτσας, η Ένωση Μεσενικολιτών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσενικόλα.

Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 4/9/2021 και ώρα 7.30 μ.μ. στην Πλατεία Μεσενικόλα και περιλαμβάνει ομιλίες, αφιέρωμα – έκθεση εφημερίδων Συλλόγων & Φορέων κοινοτήτων του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, ενώ η βραδιά θα κλείσει με ρεμπέτικα τραγούδια με τον Βαγγέλη Πετρινιώτη και τη Δέσποινα Ψαθά.

Οι οργανωτές επέλεξαν σκόπιμα την ημερομηνία (4/9), βραδυά που γινόταν το γλέντι από το ιστορικό Παζαράκι της Νευρόπολης. Τα δύο τελευταία χρόνια δεν έγινε λόγω του κορονοϊού, όπως επίσης ματαιώθηκαν και τα παζάρια στις μεγάλες πόλεις, μεταξύ αυτών και της Καρδίτσας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7.30 μμ., με καλωσόρισμα από την πρόεδρο της Κοινότητας κ. Ουρανίας Ποδηματά, τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσενικόλα Δ. Σκαμαγκούλη και χαιρετισμό από τον αντιδήμαρχο κ. Αλ. Μηλίτση.

Ακολουθούν τρεις ενδιαφέρουσες ομιλίες με πρώτη του  κ. Παναγιώτη Νάνου, συγγραφέας και δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα, με θέμα «Η Παράδοση του Μεσενικόλα στη Συλλογική Δράση –  Άτυπα και αναγνωρισμένα Σωματεία από το 1881 μέχρι το 1974».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσενικολιτών Νεβροπόλεως κ. Χρυσόστομος Καρβούνης, θα αναπτύξει το θέμα «Από το καταστατικό της Ένωσης Μεσενικολιτών Αθήνας μέχρι το 500ό φύλλο της εφημερίδας «Νεβρόπολη. Αναδρομή και Μνήμες μισού αιώνα δράσης»

Ακολουθεί ομιλία της κ. Ελπινίκης Αγγελίνα, προϊσταμένης Τμήματος Γ.Α.Κ Καρδίτσας με θέμα « Έντυπα Συλλόγων και Φορέων των χωριών του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, όπως             έρχονται μέσα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Γ.Α.Κ. Καρδίτσας»

Την εκδήλωση συντονίζει η κ. Ιωάννα Ποδηματά, Δημοτική Σύμβουλος.

Στη συνέχεια θα γίνουν τοποθετήσεις από μέλη παλαιών Δ.Σ συλλόγων του Μεσενικόλα και θα γίνει διάλογος. Ακολούθως ο δήμαρχος θα απονείμει αναμνηστική πλακέτα στην Ένωση Μεσενικολιτών και θα γίνουν τα εγκαίνια εκθέσεων:

α) με Φύλλα της μηνιαίας εφημερίδας «Νεβρόπολη» Μεσενικόλα αντιπροσωπευτικά από κάθε δεκαετία. β) Εντύπων Συλλόγων & Φορέων κοινοτήτων Λίμνης Πλαστήρα, έντυπα που εξέδωσαν κατά καιρούς τα χωριά, Μεσενικόλας (Νεβρόπολη) Νεοχώρι (Μέγδοβας) Φυλακτή (Φωνή της Φυλακτής και Νέα Φωνή της Φυλακτής) Κερασιά (Φωνή της Κερασιάς) Μορφοβούνι (Βουνεσιώτικη Φωνή, Μορφοβουνιώτικη Φωνή, Επικοινωνία), Λαμπερό (Το Λαμπερό). Για πρώτη φορά θα εκτεθούν σπάνιες και δυσεύρετες σήμερα τοπικές εφημερίδες,  οι οποίες προέρχονται από το αρχείο του ερευνητή Τοπικής Ιστορίας Παναγιώτη Νάνου, το οποίο παραχώρησε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τμήμα Καρδίτσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μεσενικόλας και το Μορφοβούνι είναι τα μόνα πλέον χωριά που συνεχίζουν να εκδίδουν ανελλιπώς εφημερίδες, κάτι που συνιστά άθλο δεδομένου ότι οι περισσότερες εφημερίδες των συλλόγων έπαψαν να κυκλοφορούν, όπως και πολλοί Σύλλογοι αδρανοποιήθηκαν.

Η βραδιά θα κλείσει με ρεμπέτικα Τραγούδια με  το Βαγγέλη Πετρινιώτη και τη Δέσποινα Ψαθά, προσφορά του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Προηγούμενο άρθρο Aκολουθία του Αγιασμού για τον μήνα Σεπτέμβριο
Επόμενο άρθρο Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας